ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Cyprus Confidential»: Στη δημοσιότητα αποκαλύψεις από ICIJ – Οι αναφορές σε Αναστασιάδη - Δείτε το βίντεο

«Cyprus Confidential»: Στη δημοσιότητα αποκαλύψεις από ICIJ –  Οι αναφορές σε Αναστασιάδη - Δείτε το βίντεο

Δημοσιεύτηκαν τα έγγραφα για το Cyprus Confidential από την κοινοπραξία ερευνητικών δημοσιογράφων ICIJ.

Όπως ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτηση το ICIJ, αναμενόταν να αποκαλύψει όγκο δεδομένων για τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στη διακίνηση του ρωσικού πλούτου.

Νέα ανάρτηση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «οι κυπριακές εταιρείες τροφοδοτούν την οικονομική μηχανή του Κρεμλίνου και θωράκισαν τον πλούτο των ολιγαρχών, μεταξύ άλλων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022»

 

 

Δείτε την ανάρτηση:

 

 

Δείτε το βίντεο:

 

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η πανίσχυρη Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να ασκήσει εξουσία στην Κύπρο, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή να χαλιναγωγήσει ένα τραπεζικό σύστημα φουσκωμένο από παράνομο χρήμα. Δείχνει πώς, καθώς η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, η κυπριακή εταιρεία της PwC βοήθησε Ρώσους ολιγάρχες να μετακινήσουν τα πλούτη τους και να υπονομεύσουν τις δυτικές κυρώσεις που είχαν σκοπό να κόψουν τη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν. Καθώς τα δυτικά έθνη χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο οικονομικές κυρώσεις για να εμποδίσουν τη ροή χρημάτων που χρησιμοποιούν άλλες κυβερνήσεις για εχθρικούς σκοπούς, η Κύπρος έγινε πεδίο οικονομικής μάχης».

«Όταν οι Ρώσοι ήρθαν στην Κύπρο, δεν έφεραν μόνο τη ρωσική διαφθορά, έφεραν ρωσικό οργανωμένο έγκλημα, έφεραν Ρώσους πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», αποκάλυψε ο Μπόρις Ντεμάς, Ρώσος κάτοικος Κύπρου και επικριτής του Κρεμλίνου.

Η αναφορά σε Αναστασιάδη

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας «χαρακτηριστική η περίπτωση του Νίκου Αναστασιάδη. Ένας δικηγόρος που παρείχε υπηρεσίες offshore και προσέλκυε Ρώσους πελάτες, ενώ υπηρέτησε ως πρόεδρος της Κύπρου από το 2013 έως τις αρχές του 2023. Μια έρευνα του 2019 από τον συνεργάτη μέσων ενημέρωσης της ICIJ, OCCRP, διαπίστωσε ότι πριν αναλάβει ο Αναστασιάδης, εταίροι στο δικηγορικό του γραφείο υπηρέτησαν ως αξιωματούχοι σε offshore που συνδέονται με ύποπτες δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών που συνδέονται με συμμάχους του Πούτιν.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αναστασιάδης άφησε την εταιρεία στις δύο του κόρες και άλλους συνεργάτες και ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν και εξασφάλισε συμφωνίες που προωθούσαν στενότερους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δεσμούς.

Η αναφορά στην PwC

Η έρευνα αποκαλύπτει, για παράδειγμα, «πώς ο παγκόσμιος λογιστικός κολοσσός PwC, παλαιότερα γνωστός ως PricewaterhouseCoopers, έθεσε το γραφείο του στην Κύπρο και τους 1.100 υπαλλήλους του στην υπηρεσία των συμμάχων Πούτιν εν μέσω της αιματηρής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το έργο παρέχει μια εις βάθος ματιά στο πώς η PwC βοήθησε τον Alexey Mordashov, έναν από τους πλουσιότερους βιομήχανους της Ρωσίας, να μεταφέρει μια επένδυση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το όνομά του σε λίγο για να αποφύγει τις κυρώσεις της ΕΕ.

Το Κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών είναι ενήμερο για τις μεταβιβάσεις μετοχών και διεξάγεται ποινική έρευνα, δήλωσε στο ICIJ αξιωματούχος του υπουργείου τον Νοέμβριο.

«Όλες οι πληροφορίες και οι κανονιστικές ειδοποιήσεις σχετικά με την κοινή μεταφορά δηλώθηκαν δεόντως στις αρμόδιες αρχές και δημοσιοποιήθηκαν στον βαθμό που απαιτείται από το νόμο», ανέφερε σε γραπτή δήλωση η εκπρόσωπος του Mordashov, Anastasia Mishanina. «Ούτε μια φορά στη μακρά καριέρα του ο κ. «Ο Μορντάσοφ, ή οποιαδήποτε από τις εταιρείες που διευθύνει, παραβιάζει οποιονδήποτε νόμο, είτε στην Ευρώπη, είτε στη Ρωσία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη δικαιοδοσία».

Περίπου την ίδια περίοδο, η PwC Κύπρου βοήθησε στη μεταφορά άλλων 100 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ζευγάρι Ρώσων ολιγαρχών τους οποίους το Η.Β. Σύντομα θα δήλωνε μέρος της «καβάλας της επιλεγμένης ελίτ» που θα βοηθούσε τον Πούτιν να διεξαγάγει τον πόλεμό του στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση, «σχεδόν 70 οργανισμοί μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν με την ICIJ σε αυτήν την πρωτοποριακή έρευνα για τα οικονομικά μυστικά της Κύπρου».

Τα έγγραφα θα παρουσιαστούν επίσης στις 21:00 ώρα Γερμανίας, (10:00 ώρα Κύπρου), από το γερμανικό κανάλι ZDF που φέρει τον τίτλο «Ηλιόλουστη Κύπρος, βρώμικα χρήματα»

«Ηλιόλουστη Κύπρος, βρώμικα χρήματα - τα μυστικά έγγραφα προσφέρουν μια εικόνα για έναν σκιερό κόσμο. Και όταν οι δημοσιογράφοι μας αντιμετώπισαν τους παράγοντες με την έρευνα, έμαθαν αυτό πάνω από όλα: η διευκρίνιση είναι ανεπιθύμητη. Οι συμφωνίες δεν πρέπει ποτέ να έρθουν στο φως, αλλά έρχονται - απόψε, στις 21.00, θα γίνει πρώτη γραμμή αναφοράς για τον ολιγαρχικό παράδεισο της Κύπρου» αναφέρει η Ilka Brecht, παρουσιάστρια και επικεφαλής του περιοδικού ZDF frontal.

Διαβάστε όλη την έρευνα ΕΔΩ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top