ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κέντρα αποκατάστασης: Αντιπαράθεση για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ - Τι προνοεί η νομοθεσία για τη λειτουργία τους και τι ζητούν οι εμπλεκόμενοι φορείς

Κέντρα αποκατάστασης: Αντιπαράθεση για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ - Τι προνοεί η νομοθεσία για τη λειτουργία τους και τι ζητούν οι εμπλεκόμενοι φορείς

Αναβρασμός επικρατεί όσον αφορά την νομοθεσία για ένταξη των κέντρων αποκατάστασης στο ΓεΣΥ, με τους εμπλεκόμενους φορείς να διαφωνούν ως προς τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν, καθώς και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αποκατάστασης.

Καλεσμένοι στην πρωινή εκπομπή του Alpha, «Alpha Καλημέρα» βρέθηκαν να συζητήσουν το εν λόγω θέμα ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Αποκατάστασης, Ονούφριος Σωκράτους και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΣΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης.

Μιλώντας ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Αποκατάστασης, Ονούφριος Σωκράτους, ανέφερε πως, «αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτό το προτεινόμενο νομοσχέδιο το οποίο, ρυθμίζει την ίδρυση, λειτουργία, έλεγχο και την εποπτεία των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης. Κάτω από αυτή τη νομοθεσία θα ενταχθεί ο φορέας ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Το ζήτημα με αυτή τη νομοθεσία είναι ότι, από την πλευρά των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες, υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις σε ότι αφορά το καθεστώς των υπηρεσιών».

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΣΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, σχολίασε ότι, «το προτεινόμενο σχέδιο προσπαθεί να εντάξει και να ρυθμίσει στο νέο νόμο, όλα τα κέντρα αποκατάστασης που λειτουργούν είτε κάτω από τη νομοθεσία περί στεγών ηλικιωμένων και αναπήρων, είτε ως νοσηλευτήρια. Κανένας από τους δύο νόμους δεν περιέχουν οποιεσδήποτε διατάξεις ή προδιαγραφές για υπηρεσίες αποκατάστασης».

Ως ασθενείς, συνέχισε ο κ. Λαμπριανίδης, «θέλουμε να είναι στο ΓεΣΥ όλα τα κέντρα που προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες αποκατάστασης. Όμως από το Γενάρη, ο ΟΑΥ αποφάσισε να προσθέσει στο ΓεΣΥ μόνο τα κέντρα που λειτουργούν κάτω από το νόμο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και έχει κρατήσει έξω κέντρα αποκατάστασης τα οποία λειτουργούν για πάρα πολλά χρόνια, συντηρώντας έτσι μια διάκριση και κατ’ επέκταση στερώντας στους ασθενείς την πρόσβαση σε καταξιωμένα κέντρα αποκατάστασης. Εμείς ζητούσαμε να ενταχθούν όλα όσα προσφέρουν καλές και ποιοτικές υπηρεσίες», τόνισε.

Ερωτηθείς από τον Ονούφριο Σωκράτους, ποιο θεωρεί πως είναι το κριτήριο της καταξίωσης των κέντρων αποκατάστασης, ο κ. Λαμπριανίδης απάντησε, «το αποτέλεσμα των υπηρεσιών τους και ο εξοπλισμός που διαθέτουν. Σήμερα στο ΓεΣΥ υπάρχουν μόνο τα κέντρα αποκατάστασης που λειτουργούν κάτω από το νόμο των νοσηλευτηρίων, εμείς ζητήσαμε από τον ΟΑΥ να τα εντάξει όλα και να ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών τους».

Με τη σειρά του ο κ. Σωκράτούς ανέφερε ότι, «δεν έχει κανένας αντίρρηση να ενταχθούν όλα τα κέντρα αποκατάστασης και να δανειοδοτηθούν, το θέμα όμως είναι και τα κριτήρια. Δεν μπορείς να εξισώνεις σε ισότιμο καθεστώς αυτά τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που προσφέρουν τις υπηρεσίες αποκατάστασης από το 2018, με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς κριτήρια μέσα από μια νομοθεσία».

«Εμείς λέμε να μπουν και οι υπόλοιπες δομές αλλά, δεν γίνεται να βρίσκονται σε ίδιο, ισότιμο καθεστώς ούτε να ζητείτε να απεμπολήσουν ουσιαστικά, την ιδιότητά τους ως νοσηλευτήρια για να μπουν και άλλοι στο σύστημα αυτό είναι αντισυνταγματικό», κατέληξε ο κ. Σωκράτους.

Δείτε βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top