ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ορθοστασία στη δουλειά: Διευκρινίσεις Υπ. Εργασίας για τροποποίηση της νομοθεσίας - Τι προνοεί

Ορθοστασία στη δουλειά: Διευκρινίσεις Υπ. Εργασίας για τροποποίηση της νομοθεσίας - Τι προνοεί

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 15.11.2023, Νομοσχέδιο για την τροποποίηση της νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, μέσω του οποίου αναβαθμίζονται τα επίπεδα Ασφάλειας και Υγείας για τους εργαζόμενους, που εκτελούν εργασιακά καθήκοντα που προνοούν παρατεταμένη ορθοστασία, αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας.

Το Υπουργείο διευκρινίζει ότι η τροποποιητική νομοθεσία προνοεί ότι σύμφωνα με την γραπτή εκτίμηση κινδύνων στην οποία υποχρεούται να προβαίνει ο κάθε εργοδότης, προστίθεται η παράμετρος της αξιολόγησης των κινδύνων σχετικά με την έκθεση των εργαζομένων σε παρατεταμένη ορθοστασία και αναλόγως των συμπερασμάτων προκύπτει η υποχρέωση για την λήψη των κατάλληλων μέτρων, μέσα από την παροχή καθισμάτων ή οργανωτικών μέτρων για ανάπαυση από την ορθοστασία.

Περαιτέρω σημειώνει ότι η αναθεώρηση του άρθρου 27 της νομοθεσίας λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που ετοίμασε και δημοσιοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU OSHA) για τα θέματα της ορθοστασίας σε χώρους εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας συμπληρώνει πως έλαβε υπόψη τις απόψεις των Κοινωνικών Εταίρων που συμμετέχουν στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας, τα αποτελέσματα της Δημόσιας Διαβούλευσης που διεξήγαγε το αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και τη διαβούλευση με τα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Στην τελική ευθεία η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για καταπολέμηση της παρατεταμένης ορθοστασίας των εργαζομένων

Η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για καταπολέμηση της παρατεταμένης ορθοστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, ο στόχος του ήταν και είναι να θεσπιστεί η υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν καθίσματα στους εργαζόμενους αλλά και να οργανώνουν τον χώρο και χρόνο εργασίας με τρόπο που να αποφεύγεται η παρατεταμένη ορθοστασία των εργαζομένων.

«Είναι με ικανοποίηση που είδαμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες -με καθυστέρηση βέβαια- το κείμενο στο οποίο κατέληξε το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα στη βάση της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ. Αναμένουμε την κατάθεση του στη Βουλή ούτως ώστε να προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες του τόπου υφίστανται καθημερινά σωματική καταπόνηση από τις ατέλειωτες ώρες ορθοστασίας ενώ μακροπρόθεσμα συσσωρεύονται σοβαρότερα προβλήματα στην υγεία τους. Όλοι και όλες αυτοί περιμένουν την υλοποίηση της πρότασης του ΑΚΕΛ ούτως ώστε να αναγκαστούν ορισμένοι εργοδότες να σέβονται την υγεία και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top