ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εποχιακή έξαρση σε πνευμονία και βρογχίτιδα - Πως επηρεάζει η σκόνη στην ατμόσφαιρα και το άσθμα

Εποχιακή έξαρση σε πνευμονία και βρογχίτιδα - Πως επηρεάζει η σκόνη στην ατμόσφαιρα και το άσθμα

Εποχιακή έξαρση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε πνευμονία και βροχίτιδα, ενώ η σκόνη στην ατμόσφαιρά δυσχεραίνει την κατάσταση σε άτομα με άσθμα.

Ο πνευμονολόγος Δρ.Χάρης Αρμεύτης εξηγεί στο ThemaOnline ότι με την αλλαγή της θερμοκρασίας υπάρχει μια έξαρση σε ασθένειες του αναπνευστικού.

H πνευμονία είναι φλεγμονώδης νόσος του πνεύμονα, δηλαδή μια λοίμωξη που προκαλείται συνήθως από ιογενείς μολύνσεις ή βακτήρια (μικρόβια) αλλά και σπανιότερα από αυτοάνοσα νοσήματα.

Πως ξεχωρίζει ο βήχας του κρυολογήματος από αυτό της πνευμονίας;

Σύμφωνα με τον Δρ.Αρμεύτη αν ο βήχας συνοδεύεται με πυρετό, με μια γενική κακουχία ή υπάρχει πτώση επιπέδου συνείδησης, δυσκολία στην αναπνοή, οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνει εκτίμηση από παιδίατρο για παιδιά ή ειδικό γιατρό για ενήλικες.

Όπως ανέφερε ο πνευμονολόγος, στην πνευμονία «Συνήθως μπορεί να προηγηθεί μια λοίμωξη ιογενής και να εμφανιστεί η πνευμονία σαν δευτεροπαθής λοίμωξη. Αν ο πυρετός δεν υποχωρεί ή αν υποχώρησε και εμφανίζεται νέα πυρετική κρίση τις επόμενες μέρες ( πάνω από 38) αν έχει βήχα με φλέγματα, αναπνευστική δυσχέρεια» τότε εξηγεί ότι ο ασθενής θα πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό. Στις εξετάσεις που θα γίνουν πιθανόν να υπάρχει και εξέταση με ακτινογραφία θώρακος ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πνευμονίας.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

«Περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Καπνιστές, όσοι πάσχουν απο χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις όπως χρόνια αποφραγματική πνευμονοπάθεια , άσθμα, χρόνια καρδιολογικά προβλήματα καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, όσοι κάνουν υπερκατανάλωση αλκοόλ». Από την άλλη ο πνευμονολόγος αναφέρει ότι «η πνευμονία μπορεί να προσβάλει και υγιή άτομα με καλή φυσική κατάσταση»

Σκόνη στην ατμόσφαιρά και άσθμα

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο και η οποία μπορεί να έχει σοβαρές μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία ειδικά ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα άτομα αυτά θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και δραστηριότητες στην ύπαιθρο κατα τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα και να περιορίζουν τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, αναφέρει ο Δρ.Αρμεύτης.

Επίσης σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα βήχας, δύσπνοια, συριγμό συνίσταται η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό τους. Ιδιαίτερα για παιδιά χρειάζεται καλή παρακολούθηση και εκτίμηση ώστε να διαφανεί εάν υπάρχει ως υποκείμενο νόσημα το άσθμα.

Άτομα τα οποία πάσχουν από άσθμα ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους και καλή συμμόρφωσή στην θεραπεία/αγωγή τους. Εάν τα συμπτώματα συνεχίζουν τότε θα πρέπει να επισκεφθεί ο ασθενής τον γιατρό του ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top