Ο τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε, σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, ότι θα συνεχίσει την εφαρμογή του μνημονίου, «αλλά με αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης».
Η επιστροφή στη δραχμή, συμπλήρωσε, δεν είναι επιλογή εξόδου από την κρίση. Υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του, μετά την 20η Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει το δρόμο «της σκληρής διαπραγμάτευσης" και πως "μόνο με αυτόν πετυχαίνεις νίκες».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι διεκδικεί «ισχυρή εντολή από το λαό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη», και τόνισε πως έγκειται πια στο λαό να αποφασίσει ποιόν θέλει να τον κυβερνήσει.
Εμείς, πρόσθεσε, είμαστε και σοφότεροι και εμπειρότεροι από την 7μηνη δοκιμασία, και είμαστε βέβαιοι πως ο λαός θα μας εμπιστευθεί.
«Ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει τί καταφέραμε, πόσο ματώσαμε αυτούς τους έξι μήνες», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μία δημοσιογραφική διάσκεψη που διήρκησε πέραν των δύο ωρών, και το μεγαλύτερο μέρος της αναλώθηκε στο εάν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, και εάν σε μια τέτοια κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας θα δεχτεί να συνυπάρξει με τη Νέα Δημοκρατία, που του το ζητεί.
«Είναι οξύμωρο να ζητάει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνεργασία με κάποιον που αποκαλεί ψευτράκο, αλητάκο κλπ», επανέλαβε και σήμερα ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε πως ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη.
Νωρίτερα σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης, δηλώνοντας ξανά ότι είναι αποφασισμένος εάν η ΝΔ εκλεγεί πρώτο κόμμα να επιδιώξει την μέγιστη δυνατή «εθνική συνεννόηση» και μάλιστα με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «μπροστά στο εθνικό συμφέρον, εάν το πρόβλημα του κ.Τσίπρα είναι το 'ψευτράκος', το παίρνουμε πίσω και του ζητάμε συγγνώμη».
«Από το λαό να ζητήσετε συγνώμη για όσα δεινά επιφέρατε σε αυτόν τόσα χρόνια που κυβερνούσατε, και όχι από μένα», απάντησε μέσω της συνέντευξής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο τέως Πρωθυπουργός.
Αποκλείοντας για μία ακόμη φορά οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως με το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη «έχουμε μεγάλες διαφορές, τόσες όσες η μέρα από την νύχτα».
Εμείς, πρόσθεσε, ζητούμε ισχυρή εντολή. «Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα κρίνει για το ποιός θέλει να τον κυβερνήσει. Θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ή θέλει κυβέρνηση με συνεργασίες; Αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Το κρίσιμο δίλημμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει ή η Ν.Δ. με όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος. Αυτό είναι το κρίσιμο διακύβευμα».
Αναλύοντας τη φράση του σχετικά με το «κρίσιμο δίλημμα», πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι εκείνο που στην ουσία λέει ο τέως Πρωθυπουργός είναι ότι «δεν αποκλείω συνεργασία με Μεϊμαράκη αν είμαι εγώ πρώτο κόμμα, αλλά με κυβέρνηση ΝΔ αποκλείεται».
Σε ερώτηση εάν θα παραμείνει Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που το κόμμα του δεν βγει πρώτο στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας απάντησε χαμογελώντας «μην φοβάστε, δεν θα απαλλαγείτε τόσο εύκολα από μένα".
Και αμέσως μετά πρόσθεσε πως όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα της μεθεπόμενης Κυριακής, «ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί».
Ακολούθως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι έχουν δίκιο οι φίλοι και ψηφοφόροι του κόμματος να είναι μπερδεμένοι σε τούτη την εκλογική αναμέτρηση στην οποία, είπε, «μη ξεχνάτε ότι οδηγηθήκαμε επειδή μία ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην στηρίξει την κυβέρνηση σε κρίσιμες ψηφοφορίες», και στην ουσία, όπως πρόσθεσε, «να την ρίξουν, ιδρύοντας μάλιστα αμέσως δικό τους κόμμα».
Σχολιάζοντας ο ίδιος αυτές τις εσωκομματικές εξελίξεις που οδήγησαν στην ίδρυση του κόμματος Λαφαζάνη, που τώρα διεκδικεί και αυτό κοινοβουλευτική παρουσία, ο τέως Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στην Αριστερά, η προοπτική της εξουσίας σε κάποιους προκαλεί αναφυλξία, σε αντίθεση με τη Δεξιά που η προοπτική εξουσίας συσπειρώνει, όπως φαίνεται τώρα με τη Νέα Δημοκρατία».
Ερωτηθείς πώς μπορεί να είναι σίγουρος ότι, σε περίπτωση που ξανακυβερνήσει και ιδίως όταν έρθει η ώρα της ψήφισης «σκληρών αντισταθμιστικών μέτρων», δεν θα υπάρξουν και πάλι στην νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνίες και διαφοροποιήσεις που ίσως επηρεάσουν πάλι την συνοχή της, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «είναι σαφές ότι όσοι μπουν τώρα στις εκλογικές λίστες του κόμματος, δεσμέυονται από τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής".
Σημειώνεται, ότι η σχετική απόφαση, που ίσχυε και επί της προηγούμενης διακυβέρνησης, προβλέπει ότι όποιος διαφωνεί με βασική κυβερνητική θέση της κυβέρνησης, και καταψηφίσει μέτρο που θεωρείται καίριας σημασίας, παραδίδει την έδρα του και παραιτείται.
Κληθείς, τέλος, να κάνει μία αυτοκριτική για τους 7 μήνες της διακυβέρνησής του, ο τέως Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «διαψευστήκαμε στο ότι πιστέψαμε πως η δύναμη το δικαίου θα έφερνε ένα ντόμινο αλλαγών στην Ευρώπη».
Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, φέραμε μία συμφωνία διαπραγματευόμενοι σκληρά, δώσαμε τη μάχη κερδίσαμε πολλά, εφαρμόσαμε μία σειρά από φιλολαϊκά μέτρα σε σύγκρουση με τους δανειστές. Τόνισε πως αυτή η συγκεκριμένη «δύσκολη συμφωνία» προσφέρει «δυνατότητα προοπτικής».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις