Στα -€26,6 δισ η διεθνής καθαρή χρηματοοικονομική θέση της Κύπρου το 2022

Στα -€26,6 δισ η διεθνής καθαρή χρηματοοικονομική θέση της Κύπρου το 2022

Έλλειμμα €26,62 δισεκατομμύρια παρουσίασε το 2022 η καθαρή χρηματοοικονομική θέση της Κύπρου το 2022.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους ετήσιους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς ανά θεσμικό τομέα, το ενεργητικό για το σύνολο της οικονομίας σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 στα 686.927,8 εκ. ευρώ εκ των οποίων το 52,9% αφορά συμμετοχικούς τίτλους και μετοχές, 19,3% αφορά μετρητά και καταθέσεις και το 17% αφορά δάνεια.

Αντίθετα, το παθητικό για το σύνολο της οικονομίας σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 στα 713.650,0 εκ. ευρώ εκ των οποίων το 51,6% αφορά συμμετοχικούς τίτλους και μετοχές, 21,8% αφορά δάνεια και το 14,6% αφορά μετρητά και καταθέσεις.

Το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 στα 55.955,6 εκ. ευρώ εκ των οποίων το 58,5% αφορά μετρητά, 0,9% αφορά δάνεια, 1,7% αφορά χρεόγραφα, και 20,6% μετοχές. Το ύψος των δανείων του τομέα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 στα 19.831,7 εκ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται στο 71,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 66.336,6 εκ. ευρώ με αναλογία 18,5% σε μετρητά και καταθέσεις, 4,2% σε δάνεια, 0,4% σε χρεόγραφα, 46,5% σε μετοχές και 29,6% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Το ύψος των δανείων του τομέα στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 ανήλθε στα 39.506,9 εκ. ευρώ με το δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 142,2% του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

VIDEO - Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο «T»: Ο άνθρωπος πίσω από τον πολιτικό – Μιλά με ειλικρίνεια για λάθη, κάνει αυτοκριτική και αποκαλύπτει για τις Προεδρικές του 2028

VIDEO - Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο «T»: Ο άνθρωπος πίσω από τον πολιτικό – Μιλά με ειλικρίνεια για λάθη, κάνει αυτοκριτική και αποκαλύπτει για τις Προεδρικές του 2028

Σε μια συνέντευξη διαφορετική από κάθε άλλη, ο τέως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, υποδέχεται το ThemaOnline και τον Τάσο Θεοδώρου στο κτήμα του στην Αργάκα, μακριά από τα φώτα της πολιτικής καθημερινότητας.

BEST OF TOTHEMAONLINE