ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Black Friday: Αυτά είναι τα συχνότερα παράπονα των πολιτών - To «αλλόκοτο» με τις επιστροφές

Black Friday: Αυτά είναι τα συχνότερα παράπονα των πολιτών - To «αλλόκοτο» με τις επιστροφές

«Πονοκέφαλο» προκαλούν οι συνεχόμενες αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε διάφορους τομείς, αφού οι καταναλωτές δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα με τα βασικά.

«Ανάσα» αναμένουν να πάρουν οι περισσότεροι πολίτες την περίοδο των εκπτώσεων μήπως και μπορέσουν να αγοράσουν και κάτι για τον εαυτό τους ή για αγαπημένα τους πρόσωπα.

Παρόλα αυτά κάθε χρόνο διάφορες καταγγελίες και παράπονα φθάνουν «στα αυτιά» της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, σε δηλώσεις του στο ThemaOnline αναφέρθηκε στα κυριότερα παράπονα των πολιτών την περίοδο των εκπτώσεων της Black Friday.

«Τα κυριότερα παράπονα αφορούν την τιμή. Υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφεται και η πρώτη τιμή και η τιμή μετά την έκπτωση. Πολλοί κάνουν παράπονα ότι αλλάζουν την πρώτη τιμή οι καταστηματάρχες λίγες μέρες πριν την περίοδο των εκπτώσεων και την βάζουν πιο ψηλά ώστε να φαίνεται είτε μεγαλύτερο το ποσοστό της μείωσης είτε να δείχνουν ότι υπάρχει κάποια μείωση», είπε συγκεκριμένα.

«Άλλη παράβαση που γίνεται είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες των προϊόντων που διαφημίζονται σε χαμηλή τιμή, και αυτό συμβαίνει κυρίως σε ηλεκτρικά είδη, τηλέφωνα και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας», συμπλήρωσε.

«Διαφήμιζαν μία τηλεόραση σε πολύ χαμηλή τιμή, σε περίοδο Black Friday και από τα πρώτα 15 λεπτά όταν πήγε ο κόσμος τους είπαν ότι εξαντλήθηκε. Έγινε καταγγελία και φάνηκε ότι είχαν μόνο 6 τηλεοράσεις και το χειρότερο ήταν πώς και οι 6 ήταν προ πωλημένες σε υπαλλήλους της εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα, αναφέροντας μάλιστα, ότι πρόκειται για πραγματικό γεγονός

«Το πρόβλημα είναι ότι οι ποσότητες που διαθέτουν στη χαμηλή τιμή δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση της συγκεκριμένης ημέρας. Στο νόμο αναφέρεται ότι ο πωλητής πρέπει να λάβει υπόψη του την αυξημένη ζήτηση και να φροντίσει ώστε οι καταναλωτές να βρίσκουν το προϊόν που ζητούν μέσα στη χρονική περίοδο της έκπτωσης», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Δρουσιώτης σημείωσε ότι «ακούμε και αρκετά παράπονα στο θέμα των επιστροφών»

«Για παράδειγμα ορισμένοι αγοράζουν ένα προϊόν στις εκπτώσεις που είναι πχ 50 ευρώ. Αν οι εκπτώσεις τελειώσουν την επόμενη μέρα και πάει κάποιος να αλλάξει το νούμερο, εάν το παντελόνι είναι 80 ευρώ εκείνη την μέρα και ο καταναλωτής το πήρε 50 ευρώ στις εκπτώσεις, το κατάστημα ζητά τα 30 ευρώ που είναι η διαφορά. Αυτό το σημείο δεν καλύπτεται από τη νομοθεσία»

Καταλήγοντας, ο κύριος Δρουσιώτης, επισήμανε ότι «στην Κύπρο δεν έχουμε εκπτώσεις όπως αυτές που γίνονται στο εξωτερικό. Ούτε κατά τη διάρκεια του Black Friday ούτε κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων γενικότερα. Έχουμε ένα μέσο επίπεδο εκπτώσεων»

«Στο εξωτερικό επειδή οι εκπτώσεις είναι μεγάλες και πραγματικές, όταν ξεκινούν, ο κόσμος διανυκτερεύει έξω από συγκεκριμένα καταστήματα», κατέληξε.

Συμβουλές από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

-Αγοράστε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε. Λάβετε υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και μην προβαίνετε σε αχρείαστες αγορές.

-Διενεργήστε έρευνα αγοράς. Εντοπίστε τα προϊόντα που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και σημειώστε την τιμή τους, ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να έχετε πραγματική εικόνα του ύψους των εκπτώσεων που θα ανακοινωθούν.

-Μην αγοράσετε ένα προϊόν, απλά επειδή είναι σε προσφορά. Μελετήστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που σας ενδιαφέρει, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις σας. Αναζητήστε κριτικές (reviews) για την ποιότητα του προϊόντος. Αξιολογήστε την τελική τιμή, όχι την έκπτωση.

-Αξιοποιήστε το διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο, όχι μόνο για πραγματοποίηση αγορών, αλλά και για να εντοπίσετε εναλλακτικά προϊόντα, κριτικές για το προϊόν που σας ενδιαφέρει, καθώς και την τιμή πώλησης του προϊόντος από άλλους προμηθευτές.

-Η τιμή δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο. Ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να αγοράσετε κάποιο προϊόν αξίας (πχ. κινητό τηλέφωνο, υπολογιστή), είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την αξιοπιστία και την ποιότητα εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου πωλητή. Ρωτήστε άλλους καταναλωτές για τις εμπειρίες τους, όπως για παράδειγμα η ανταπόκριση του πωλητή σε θέματα εγγυήσεων.

-Καθορίστε τον προϋπολογισμό σας από πριν. Είναι προφανές ότι την περίοδο του Black Friday θα υπάρξουν αρκετές προσφορές και θα είναι εύκολο να παρασυρθείτε. Καθορίστε από πριν τι χρειάζεστε και το μέγιστο ποσό που θέλετε να διαθέσετε, έχοντας υπόψη τις οικονομικές σας δυνατότητες.

-Ενημερωθείτε για την πολιτική επιστροφών του καταστήματος, πριν προβείτε σε αγορά. Να θυμάστε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για αγορές από κατάστημα δεν υπάρχει νομική υποχρέωση και επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος αν θα αποδεχτεί επιστροφές ή αλλαγές. Αυτό προφανώς και δεν ισχύει για αγορές μέσω διαδικτύου, όπου οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης μετά την παραλαβή του προϊόντος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Το πλοίο Jennifer αναχώρησε χθες βράδυ από το λιμάνι της Λάρνακας για την Γάζα, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης διευκρινίζοντας ότι μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μόνο από τα ΗΑΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top