Αλλάζουν πρόνοιες σε ποινικές διαδικασίες από καιρό αποικιοκρατίας

Αλλάζουν πρόνοιες σε ποινικές διαδικασίες από καιρό αποικιοκρατίας

Η Ολομέλεια ψήφισε πρόταση νόμου των Κωστή Ευσταθίου, μεμονωμένου σοσιαλιστή Βουλευτή και Πανίκου Λεωνίδου εκ μέρους του ΔΗΚΟ, με την οποία τροποποιούνται πρόνοιες στον περί ποινικής δικονομίας νόμο με στόχο τον εκσυγχρονισμό του.

Με την πρόταση προβλέπεται ότι ο κατήγορος ή ο δικηγόρος του αγορεύει πρώτος, ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος του αγορεύει δεύτερος, ενώ ο κατήγορος ή ο δικηγόρος του έχει δικαίωμα να απαντήσει σε νομικούς ισχυρισμούς που αφορούν την παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης και την κατάχρηση διαδικασίας και, κατόπιν άδειας του δικαστηρίου, να απαντήσει σε νομικούς ισχυρισμούς που προέβαλε ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος του και σε οποιαδήποτε θέση σε σχέση με τα γεγονότα που δεν υποστηρίζονται από την προσαχθείσα μαρτυρία.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου, η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται αναγκαία, καθότι η ισχύουσα ρύθμιση, δυνάμει της οποίας η κατηγορούσα αρχή έχει τον τελευταίο λόγο στις τελικές αγορεύεις σε περίπτωση κατά την οποία ο κατηγορούμενος δεν καλεί οποιοδήποτε μάρτυρα ή σε περίπτωση που εμφανίζεται για την κατηγορία νομικός λειτουργός, κρίνεται αναχρονιστική και ενδεχομένως αντισυνταγματική, καθότι φαίνεται να παραβιάζει το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και της ισότητας των «όπλων» σε ποινικές διαδικασίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πλέον εναρμονίζεται με το κράτος δικαίου που ισχύει στις πλείστες χώρες του ελεύθερου κόσμου.

Ο εκ των εισηγητών Κωστής Ευσταθίου εξήγησε ότι καλύπτονται κενά που υπάρχουν στο ποινικό μας σύστημα εξηγώντας ότι αυτό το προνόμιο το είχε ο Γενικός Εισαγγελέας/κατήγορος, δηλαδή να μιλά τελευταίος, από τον καιρό της αποικιοκρατίας.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, μίλησε στην απουσία του κ. Λεωνίδου και είπε ότι η πρόταση νόμου κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 27 ψήφους υπέρ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Δεν επηρεάζονται από Δεκαπενταύγουστο οι δράσεις για πυρόπληκτους - Συνεχίζονται εντατικά

Δεν επηρεάζονται από Δεκαπενταύγουστο οι δράσεις για πυρόπληκτους - Συνεχίζονται εντατικά

Οι δράσεις όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών συνεχίζονται κανονικά και την ερχόμενη βδομάδα και δεν θα επηρεαστούν από την αργία του Δεκαπενταυγούστου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Χαράλαμπος Χριστοφίνας, σημειώνοντας ότι όλες οι υπηρεσίες συνεχίζουν με τον ίδιο ρυθμό το έργο τους.

BEST OF TOTHEMAONLINE