ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Ιωάννου: «Μέρα σταθμός για τον προσφυγικό κόσμο» - «Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του ‘σχεδίου κτιΖΩ’»

Κ. Ιωάννου: «Μέρα σταθμός για τον προσφυγικό κόσμο» - «Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του ‘σχεδίου κτιΖΩ’»

Άρχισαν σήμερα από νωρίς το πρωί οι κατεδαφίσεις των πρώτων προσφυγικών πολυκατοικιών στα Λατσιά στο πλαίσιο του “σχεδίου κτιΖΩ”.

Στο σημείο βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ο οποίος δήλωσε πως η σημερινή μέρα «είναι σταθμός για τον προσφυγικό κόσμο. Σηματοδοτεί την πρακτική υλοποίηση της πρώτης φάσης του σχέδιου κτιΖΩ που στόχος είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη και ολιστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προσφυγικές πολυκατοικίες».

«Στόχος της Κυβέρνησης να δώσουμε καλές συνθήκες διαβίωσης στους συμπατριώτες μας που βιώνουν τις συνέπειες από την παράνομη κατοχή», συνέχισε.

«Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του σχεδίου κτιΖΩ. Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι το σχέδιο δεν είναι στατικό, δεν είμαστε απορριπτικοί σε εισηγήσεις και τροποποιήσεις, και έχουμε προχωρήσει αρκετές φορές σε τροποποιήσεις», πρόσθεσε.

Πολύ καλή η ανταπόκριση

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής η ανταπόκριση ήταν πάρα πολύ καλή, παρά τους αρχικούς προβληματισμούς. Όπως ανέφερε, 274 δικαιούχοι έχουν δηλώσει συμμετοχή, 16 έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν, θα πάρουν την αποζημίωση και θα αποχωρήσουν. Επίσης, «γύρω στους 143 παίρνουν το επίδομα ενοικίου, είναι περίπου ένα συνολικό κόστος €100.000 το μήνα», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι στην τριμελή Επιτροπή, που έχει συσταθεί για να εξετάσει περιπτώσεις κοινωνικοοικονομικής ευαλωτότητας, έχουν εγκριθεί από τις 64 περιπτώσεις οι 59, οι οποίοι θα τύχουν οικονομικής βοήθειας, «όπως έχουμε υποσχεθεί από τα λεφτά που έχουν δοθεί από δωρητές, όπως είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου και άλλες ιδιωτικές εταιρείες».

«Θέλω να τονίσω ακόμα μια φορά ότι το Σχέδιο δεν είναι στατικό. Δεν είμαστε απορριπτικοί σε οποιεσδήποτε εισηγήσεις για βελτιώσεις, τροποποιήσεις και μπορώ να σας πω ότι, στον βαθμό του δυνατού, έχουμε προβεί σε βελτιώσεις και τροποποιήσεις, πρωτίστως από εισηγήσεις των δικαιούχων, αλλά και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων και τα μέλη της Επιτροπής, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Λατσιών για την άψογη συνεργασία και το Δημοτικό του Συμβούλιο, το ΕΤΕΚ, άλλους φορείς που έχουν βοηθήσει και κυρίως και πάνω από όλα το Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και τους Λειτουργούς του Τμήματος για την πραγματικά πολύ σκληρή και επίπονη δουλειά που κάνουν όλους αυτούς τους μήνες», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι συνολικά με αυτό το συμβόλαιο θα κατεδαφιστούν πέντε πολυκατοικίες στον Δήμο Λατσιών.

Σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί και το συμβόλαιο κατεδάφισης των πολυκατοικιών στον Δήμο Στροβόλου και ακολούθως οι υπόλοιπες από τις 20 πολυκατοικίες. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Ιωάννου, έχουν δημιουργηθεί ομάδες των 16 δικαιούχων, προχωρούν οι ενημερώσεις τους, ορίζουν συντονιστές και προχωρούν σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας.

«Παίρνουμε και εμείς μέρος σε συσκέψεις για να τους βοηθήσουμε, να τους καθοδηγήσουμε σωστά. Οποιαδήποτε προβλήματα απορίες παρουσιάζονται, να τα επιλύουμε και θα είμαστε συνέχεια εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Σχεδίου «κτίΖΩ».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ξεκινήσει το κτίσιμο των καινούργιων πολυκατοικιών, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι αυτό επαφίεται κυρίως και πρωτίστως στους ίδιους τους δικαιούχους.

«Έχει δημιουργηθεί για παράδειγμα η πρώτη ομάδα, έχουν ορίσει Συντονιστή και πολύ σύντομα θα προχωρήσουν να πάρουν προσφορές, πάντα με τη δική μας καθοδήγηση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το κτίσιμο», σημείωσε και επανέλαβε πως το Υπουργείο βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των δικαιούχων και προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη.

«Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από τους ίδιους πόσο γρήγορα θα κινηθούν. Αλλά αναμένω τους επόμενους μήνες, ούτως ή άλλως, διότι είναι σε προχωρημένο στάδιο», σημείωσε. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι σε κάποιους μήνες θα μπορέσουν οι ένοικοι των πολυκατοικιών να επιστρέψουν στα νέα διαμερίσματα και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Καθοριστική η παρέμβαση του ΥΠΕΣ, λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, στις δικές του δηλώσεις χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα, ορόσημο για το Σχέδιο «κτίΖΩ», γιατί, όπως είπε, «περιμέναμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, με πάρα πολλές προσπάθειες και τα μέλη της Επιτροπής Προσφυγών και οι Δήμαρχοι, ιδιαίτερα ο Δήμαρχος των Λατσιών και άλλοι Δήμαρχοι πρέπει να πω, που στάθηκαν σε αυτή την προσπάθεια για να μπορέσει να προχωρήσει το Σχέδιο».

Όπως σημείωσε, «ήταν καθοριστική η παρέμβαση και η αποφασιστικότητα του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ανέλαβε μια πρωτοβουλία μόλις ανέλαβε καθήκοντα».

«Και το χαρήκαμε ιδιαίτερα γιατί ήταν από τους λίγους που έδειξε μια ευαισθησία για την αποκατάσταση των προβλημάτων, τα οποία υπάρχουν για τον προσφυγικό κόσμο, τα οποία με ακούσατε πολλές φορές να παραπονιέμαι ότι δεν την έχουμε από όλους. Από όλους τον ευχαριστώ για την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Κέττηρος εξήρε επίσης την προσπάθεια του Διευθυντή και των υπηρεσιακών του Τμήματος Πολεοδομίας.

Σήμερα, είπε, δεν είναι το τέλος, σήμερα είναι η αρχή.

«Η ημέρα η σημαντική για μας, θα είναι η ημέρα που θα μπούμε στις καινούργιες πολυκατοικίες. Εγώ αυτό περιμένω: Να δω την ημέρα που θα κόψει κάποιος την κορδέλα και θα μπει ο κόσμος μέσα στα διαμερίσματά του, να ολοκληρωθεί αυτό το μεγαλεπήβολο Σχέδιο», ανέφερε.

«Αυτό το οποίο εντοπίζω είναι ότι ενώ γίνεται δουλειά, -δεν θέλω να πω ότι δεν γίνεται δουλειά, διότι φάνηκε να έχει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες-, ίσως θεωρώ ότι θα πρέπει να βάλουμε λίγη περισσότερη ταχύτητα, ούτως ώστε να πειστούν ακόμα και αυτοί οι οποίοι έχουν κάποιες ενστάσεις, έχουν κάποιους προβληματισμούς, έχουν κάποιες αμφιβολίες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι το Σχέδιο ξεκίνησε, προχωρά, θα ολοκληρωθεί και θα πρέπει όλοι για το καλό των ανθρώπων τους, για το καλό το δικό τους, να ενταχθούν σε αυτό το Σχέδιο, ούτως ώστε να προχωρήσουν και για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για τη δική τους ευημερία.

 

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Λατσιών Χρίστος Πιτταράς ανέφερε πως φτάνει στο τέλος της μια ιστορία 12 ετών. «Οι πολυκατοικίες ήταν επικίνδυνες, είχαν χτιστεί για προσωρινή διαμονή. Φαίνεται να έχει ξεπεραστεί η αντοχή τους. Δεν μπορούσε ο κόσμος να συνεχίσει να διαμένει εδώ», σημείωσε.

Δείτε απόσπασμα των δηλώσεων

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top