Δημοσιεύτηκε μια λίστα από το Fodor’s Travel με τους προορισμούς διακοπών σε όλο τον κόσμο που πρέπει να αποφύγουν οι ταξιδιώτες το 2024.
Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει 9 συνολικά προορισμούς διακοπών που πρέπει να αποφύγετε το 2024 και δύο από αυτούς μάλιστα είναι πολύ δημοφιλή ευρωπαϊκά hotspot, η Βενετία και η Αθήνα.
Έτσι, το Fodor’s Travel κυκλοφόρησε τη λίστα “No 2024”. “Αγαπάμε αυτούς τους προορισμούς και ξέρουμε ότι τους αγαπάτε κι εσείς. Ωστόσο, η τρέλα μας και η συνεχής ανάγκη να τους επισκεφτούμε – είτε οφείλεται στο «εφέ του Instagram» ή στην ανάκαμψη της λίστας – δεν είναι βιώσιμες», γράφουν οι ειδικοί, όπως αναφέρει το BirminghamLive.
Για παράδειγμα, η Βενετία καταχωρήθηκε ως ανεπιθύμητος προορισμός λόγω υπερβολικού τουρισμού. Η λίστα περιλαμβάνει και την Αθήνα γράφοντας συγκεκριμένα ότι «υπάρχουν ανησυχίες ότι εάν η εισροή επισκεπτών συνεχιστεί ανεξέλεγκτη, πολλές αθηναϊκές γειτονιές θα βιώσουν πολιτιστική παρακμή και φυσική υποβάθμιση». Άλλα ανεπιθύμητα μέρη στη λίστα περιλαμβάνουν τον ποταμό Γάγγη στην Ινδία (λόγω ρύπανσης από ποταμόπλοια), τη λίμνη Superior (λόγω της ρύπανσης που επηρεάζει το οικοσύστημα) και την έρημο Ατακάμα στη Χιλή (επίσης λόγω ρύπανσης). Το όρος Φούτζι στην Ιαπωνία συμπεριλήφθηκε επίσης στη λίστα λόγω του κινδύνου που εγκυμονεί ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός ορειβατών. Ο κόλπος Halong στο Βιετνάμ κατατάχθηκε επίσης ως ανεπιθύμητος λόγω της ρύπανσης που προκαλείται από τουριστικά σκάφη.
Αναλυτικά οι εννέα «κόκκινοι» προορισμοί για το 2024
Παρακάτω είναι οι 9 προς αποφυγήν προορισμοί διακοπών και η εξήγηση των ειδικών της έκθεσης όπως καταγράφηκε στο Fodor’s Travel:
Βενετία: γιατί «ταλανίζεται εδώ και χρόνια από τον υπερτουρισμό και δεν έχει καταφέρει να λύσει τα προβλήματά της»
Αθήνα: γιατί «Η υπερβολική τουριστική κίνηση και η έλλειψη εγκεκριμένων σχεδίων διαχείρισης προκαλούν ζημιά στην Ακρόπολη και πλήττουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στις γύρω περιοχές. Το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της Αθήνας, η Ακρόπολη και τα εμβληματικά μνημεία της- ο Παρθενώνας, το Ερεχθείο και τα Προπύλαια – έχουν αύξηση ρεκόρ στους επισκέπτες, περίπου 17.000 άτομα καθημερινά. Αλλά αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος για το Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Χα Λονγκ Μπέι, Βιετνάμ: γιατί «η διαχείριση των δραστηριοτήτων των τουριστικών σκαφών μαζί με τις αυξανόμενες αλιευτικές κοινότητες συμβάλλουν στην μόλυνση των υδάτων».
Έρημος Ατακάμα, Χιλή, γιατί «ενώ είναι μία από τις πιο σημαντικές φυσικές πηγές πλούτου για την χώρα, η διαχείριση γίνεται με εντελώς αντίθετο τρόπο ως προς τις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος».
Εθνικό Μνημείο του Όρους Σαν Γκάμπριελ, Καλιφόρνια: γιατί «ο αριθμός των επισκεπτών σε συνδυασμό με την έλλειψη επίβλεψης και περιβαλλοντικής προστασίας συνέβαλαν στην επιδείνωση της κατάστασης σε ένα τοπίο που θα έπρεπε να είναι μια φυσική όαση στην κομητεία του Λος Άντζελες».
Ποταμός Γάγγης, Ινδία, γιατί εκεί μία νέα πολυτελής βιομηχανία κρουαζιέρων στο ποτάμι εντείνει τα προβλήματα, όπως «τη μείωση της ροής των υδάτων, την επιφανειακή ρύπανση και την απειλή για τα δελφίνια του ποταμού».
Λίμνη Σουπέριορ, Μίσιγκαν: γιατί η λίμνη αυτή είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη, αλλά αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, όπως «απειλές στο οικοσύστημα από είδη εισβολής, από την έκρηξη της άλγης και τις πιέσεις από τον υπερτουρισμό, ιδιαίτερα στην Άνω Χερσόνησο του Μϊσιγκαν».
Κο Σαμούι, Ταϊλάνδη, γιατί «οι τουρίστες που κατακλύζουν το νησί καταναλώνουν το 70% των υδάτινων πόρων».
Όρος Φίτζι, Ιαπωνία, γιατί «οι επισκέπτες δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τους κινδύνους και τις επιζήμιες συνέπειες της αναρρίχησης στο βουνό και θέτουν εαυτούς σε φυσικό κίνδυνο».
Πηγή: travelstyle.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις