ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσό» το χαρτί υγείας: Ο λόγος που ανέβηκε απότομα η τιμή του κατά 17,4% σε ένα μήνα

«Χρυσό» το χαρτί υγείας: Ο λόγος που ανέβηκε απότομα η τιμή του κατά 17,4% σε ένα μήνα

Σημαντικές αυξήσεις αλλά και μειώσεις στις τιμές διάφορων προϊόντων δείχνει το παρατηρητήριο τιμών καταναλωτικών προϊόντων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για τον Οκτώβριο 2023.

Μεταξύ άλλων στα προϊόντα που παρουσίασαν αύξηση είναι και το χαρτί υγείας, του οποίου η τιμή ανέβηκε κατά 17,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Ο λόγος που αυξήθηκε η τιμή του χαρτιού υγείας

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Προϊστάμενη Κλάδου Ανταγωνισμού Υπηρεσίας Καταναλωτή, Αλίκη Ιορδάνους, εξήγησε τον λόγο αυτής της αύξησης.

«Η αύξηση στο χαρτί υγείας τον Οκτώβριο είναι σε σχέση τον προηγούμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο, που υπήρχαν προσφορές. Η αύξηση στο προϊόν παρουσιάστηκε σταδιακά μετά την πανδημία και είχε φτάσει μέχρι και 25%. Τον Σεπτέμβριο μειώθηκε στο 2% λόγω των προσφορών και μετά επανήλθε στο 20% που ήταν δηλαδή επαναφορά μετά την προσφορά. Η ουσία όμως είναι ότι μειώθηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Αύγουστο», επεσήμανε.

Παράλληλα, η κα. Ιορδάνους αναφέρθηκε στα προϊόντα τα οποία παρουσίασαν μειώσεις, κυρίως λόγω του τερματισμού της τουριστικής περιόδου.

«Μειώσεις είχαν τα ψάρια, για παράδειγμα το λαβράκι έχει μείωση 30% επειδή η ζήτηση είναι μειωμένη αφού τελείωσε η τουριστική περίοδος. Στα λαχανικά επίσης είχαμε μεγάλη μείωση 13,4%, αφού με την τουριστική περίοδο ήταν αυξημένες οι τιμές τους. Τώρα βγήκαν στην αγορά και τα προϊόντα θερμοκηπίου και μειώθηκαν ακόμα περισσότερο οι τιμές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μείωση είδαν επίσης οι ντομάτες, τα αγγουράκια χωραφιού, τα χόρτα δέσμης και οι πατάτες.

Ερωτηθείσα για τις εκτιμήσεις για τις τιμές των προϊόντων ενόψει της περιόδου των γιορτών, η κα. Ιορδάνους ανέφερε ότι υπάρχει ελπίδα ότι δεν θα αυξηθούν περισσότερο.

«Δεδομένου ότι συγκρατείται η τιμή του πετρελαίου, το ενεργειακό κόστος είναι κάτω, επιδοτείται το ρεύμα, εφαρμόζεται ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, έχουμε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα ενώ τα επιτόκια δεν ανεβαίνουν, ελπίζουμε ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές», είπε.

Καταληκτικά, η κα. Ιορδάνους ανέφερε ότι υπάρχουν και αρκετά προϊόντα στα οποία μπήκαν οι αυξήσεις στην εισαγωγή ωστόσο δεν μετακυλίστηκαν ακόμα στην κατανάλωση.

«Κάποια στιγμή όμως θα μπουν αυτές οι αυξήσεις γιατί δεν μπορούν να επωμίζονται για πάντα το κόστος οι επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.

Οι μειώσεις και οι αυξήσεις στα προϊόντα τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών για το μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 28 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση, εκ των οποίων 14 κατηγορίες σε ποσοστό πέραν του 1%.

Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια κατά 17,4% και τα λαχανικά/χόρτα κατά 13,4%, ακολουθούμενα από τα ζυμαρικά κατά 4,1%, τα κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα σε ποσοστό 3,8% και 3,5% αντίστοιχα, το εμφιαλωμένο νερό κατά 1,8%, το αλεύρι κατά 1,6% και η ζάχαρη κατά 1%.

Αύξηση παρουσίασαν 17 κατηγορίες, με σημαντικότερες το χαρτί υγείας κατά 17,4%, τα κατεψυγμένα μαλάκια και οστρακοειδή κατά 4%, τα μαλακτικά ρούχων κατά 3,1%, τον κύλινδρο υγραερίου κατά 2,7%, το φρέσκο κρέας κατά 1,7%, τα κατεψυγμένα ψάρια πανέ/προψημένα κατά 1,7% και τον κυπριακό καφέ κατά 1,5%.

Δείτε αναλυτικά πόσο άλλαξαν οι τιμές τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε την Τρίτη διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του εν αργία Αρχιμανδρίτη και ηγούμενου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκταρίου, ο οποίος συνελήφθη σε σχέση με την υπόθεση του χρηματοκιβωτίου, που εντοπίστηκε στους χώρους της Μονής και περιείχε το χρηματικό ποσό των €807,000.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top