ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ενοίκιο έναντι δόσης»: Διαθέσιμη από σήμερα η αίτηση - Όλες οι πληροφορίες

«Ενοίκιο έναντι δόσης»: Διαθέσιμη από σήμερα η αίτηση - Όλες οι πληροφορίες

Το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης» αποτελεί πρωτοβουλία του Κράτους για αποτελεσματική αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με σκοπό την προστασία της Κύριας Κατοικίας των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, για τις οποίες έχουν ως εξασφάλιση την Κύριά τους Κατοικία.

Η αίτηση είναι διαθέσιμη από σήμερα 4 Δεκεμβρίου στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΙΠΕΣ. Βρείτε την εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο εδώ.

Υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει 200 εκατομμύρια ευρώ για δύο έτη, 2024 - 2025, και οι δικαιούχοι ανέρχονται περίπου στους 2.500.

Ουσιαστικά, με το Σχέδιο τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να διαμένουν στην κύρια κατοικία ως ενοικιαστές, και ταυτόχρονα να απαλλάσσονται από το στεγαστικό δάνειο, αφού η κυριότητα της κατοικίας τους θα μεταβιβάζεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Όπως προβλέπουν οι όροι του Σχεδίου, θα διενεργείται έλεγχος καταλληλότητας και εκτίμηση του ακινήτου, ενώ η ΚΕΔΙΠΕΣ θα αποκτά την κύρια κατοικία, καταβάλλοντας στη συμμετέχουσα (τράπεζα, εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων) το 65% της αγοραίας αξίας της.

Το κράτος θα καλύπτει το απαιτούμενο ενοίκιο εκ μέρους των φυσικών προσώπων για περίοδο 14 ετών.

Με αυτόν τον τρόπο ο ιδιοκτήτης της κατοικίας μετατρέπεται σε ενοικιαστή για διάρκεια 14 έτη ή εφόρου ζωής αν πρόκειται για πρόσωπο άνω των 65 ετών. Ο ενοικιαστής έχει δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας μετά από πέντε χρόνια και πριν τη λήξη των 14 ετών.

Η επαναγορά μπορεί να γίνει είτε από τον δικαιούχο είτε από συγγενή 1ου βαθμού. Σε περίπτωση μη επαναφοράς, η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Κύριος πυλώνας του σχεδίου είναι τα άτομα στα οποία απευθύνεται. Δικαιούχοι σύμφωνα με το Σχέδιο είναι λήπτες κυβερνητικών επιδομάτων (π.χ. ΕΕΕ, μονογονείς, πολέτεκνοι, κ.α.) και άτομα που είχαν αιτηθεί για το Σχέδιο Εστία και αξιολογήθηκαν ως μη βιώσιμοι δανειολήπτες.

Δικαιούχοι για ένταξη στο Σχέδιο είναι:

(α) λήπτες κοινωνικών παροχών οι οποίοι είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/12/2021, και τα οποία παρέμειναν μη εξυπηρετούμενα στις 31/12/2022, με εξασφάλιση την κύρια κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι €250.000,

(β) όλοι οι αιτητές στα Σχέδια Εστία και Οικία οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι με αγοραία αξία κύριας κατοικίας μέχρι €350.000, καθώς και

(γ) όλοι οι αιτητές στα Σχέδια Εστία και Οικία οι οποίοι εγκρίθηκαν για ένταξη στα Σχέδια αυτά και στη συνέχεια η ένταξή τους τερματίστηκε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top