ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ για διαπραγματεύσεις: «Ποτέ δεν αποφύγαμε το τραπέζι και την επικοινωνία»

 Τατάρ για διαπραγματεύσεις: «Ποτέ δεν αποφύγαμε το τραπέζι και την επικοινωνία»

Ποτέ δεν αποφύγαμε το τραπέζι και την επικοινωνία, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναφορικά με το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας εκ νέου ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την επιβεβαίωση «της ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους των δύο κοινοτήτων».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον ηγέτη του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροβ στο Κιργιστάν, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στο θέμα του διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου από τον Αντόνιο Γκουτέρες, αποφεύγοντας να αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά έδωσε το πράσινο φως για το διορισμό του ή όχι.

«Το άτομο που θα διοριστεί είναι προσωπικός απεσταλμένος και αυτός ή αυτή θα αξιολογήσει μόνο κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Τ/κ ηγέτης.

Σημειώνοντας ότι ακολουθούν τη διαδικασία, ο κ. Τατάρ είπε ότι πάντα είχαν καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη για τρία χρόνια.

«Ποτέ δεν αποφύγαμε το τραπέζι και την επικοινωνία», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι «οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την επιβεβαίωση της ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους».

Όπως μεταδίδει το «τ/κ πρακτορείο ειδήσεων», η συνάντηση με τον Κιργίσιο Πρόεδρο έγινε στο προεδρικό μέγαρο και διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα. Αρχικά πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις μεταξύ του ψευδοκράτους και των τουρκογενών κρατών, ιδιαίτερα την Κιργισία και ιδιαίτερα θέματα παιδείας και τουρισμού.

Σε ανακοίνωσή της η λεγόμενη προεδρία χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιστορική».

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρτ, ο Τζαπάροβ, ο οποίος είναι γνώστης του Κυπριακού και έζησε για λίγο καιρό στην Κύπρο, κατανοεί πολύ καλά τα προβλήματα του «τ/κ λαού» και την αδικία σε βάρος του, κατά την έκφρασή του.

Είπε ακόμη ότι παρέθεσε την πολιτική «δύο κρατών», προσθέτοντας ότι οι Τ/κ μπορούν σταδιακά να έχουν την εκπροσώπηση που τους αξίζει, όπως ανέφερε.

Είπε ότι υπάρχει κοινή θέση ότι η ροή φοιτητών και τουριστών μεταξύ του ψευδοκράτους και της Κιργισίας μπορεί να αυξηθεί, προσθέτοντας ότι οι απευθείας πτήσεις είναι «η μεγαλύτερη ευχή».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top