ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άναψε... πράσινο η Κυβέρνηση για Κουεγιάρ - «Ευελπιστούμε σε θετική ανταπόκριση κι από την άλλη πλευρά»

Άναψε... πράσινο η Κυβέρνηση για Κουεγιάρ - «Ευελπιστούμε σε θετική ανταπόκριση κι από την άλλη πλευρά»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, σε Ενημέρωση των ΜΜΕ.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε σήμερα τη συγκατάθεσή της ως προς το διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας, την οποία πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη θέση απεσταλμένου με στόχο τη διερεύνηση προοπτικής επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εντός του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ.

Ευελπιστούμε ότι αντίστοιχη θετική ανταπόκριση ως προς το διορισμό της προσωπικότητας θα υπάρξει και από την άλλη πλευρά το συντομότερο δυνατόν. Επαναλαμβάνουμε την ειλικρινή μας πολιτική βούληση και την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού. Η θέλησή μας για επίλυση με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή.

Εντός αυτού του πλαισίου και ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας σημειώνουμε ότι η βελτίωση σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είναι κάτι που εκτιμούμε ως θετική εξέλιξη, συνυφασμένη με το Κυπριακό, αφού αυτή η βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό. Αθήνα και Λευκωσία συντεταγμένα συνεργαζόμαστε στενά, ούτως ώστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σημαντικής προόδου στο Κυπριακό.

Σε σχέση με την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά το ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) ανακοινώνεται ότι η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου στις 2 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση ενδιαφέροντος βρίσκεται αναρτημένη στο gnomodotiko.gov.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου συνάντηση με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδος (ΑΔΜΗΕ) στην παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου.

Ο ΑΔΜΗΕ μετά την επίτευξη στρατηγική συμφωνίας με την Euroasia Interconnector ορίστηκε ως Φορέας Υλοποίησης του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ. Tο εμβληματικό αυτό έργο, θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου και θα ανοίξει μια νέα ενεργειακή λεωφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει εξασφαλίσει χορηγίες 657 εκατ. ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Μηχανισμό ‘Συνδέοντας την Ευρώπη΄ (Connecting Europe Facility) και αποτελεί Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCl). Η ολοκλήρωσή του έργου θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου -του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ- με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή θωράκιση του νησιού και τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο συγκεντρώνει ενδιαφέρον προσέλκυσης επενδύσεων από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top