ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην επόμενη Επιτροπή Θεσμών το Πόθεν Έσχες - Θα φτάνει τις 31 χιλιάδες ετησίως ο μέγιστος μισθός συναργατών Υπουργών

Στην επόμενη Επιτροπή Θεσμών το Πόθεν Έσχες - Θα φτάνει τις 31 χιλιάδες ετησίως ο μέγιστος μισθός συναργατών Υπουργών

Στάσιμο παρέμεινε το θέμα του νομοσχεδίου του Πόθεν Έσχες Προέδρου, Υπουργών και Βουλευτών καθώς και το νομοσχέδιο των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών, κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Στη συνεδρία εκφράστηκαν κάποιες νέες εισηγήσεις και συνεπώς τα δύο θέματα θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρία την ερχόμενη Τετάρτη όταν ο στόχος θα είναι η ολοκλήρωση των νομοσχεδίων και η παραπομπή τους στην Ολομέλεια του σώματος αρχές Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως στο θέμα του Πόθεν Έσχες μετά από εισήγηση που αλλάζει άρδην την όλη φιλοσοφία, παρέμεινε στάσιμο.

Όπως είπε υπήρχαν ένα με δύο σημεία στα οποία έπρεπε να ληφθεί απόφαση, που ωστόσο δεν λήφθηκε και έτσι παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρία. Το ένα σημείο αφορά το σε ποιους θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία του Πόθεν Έσχες και πόσο συχνά, με τη επικρατούσα άποψη να ήταν πως τα στοιχεία στον πρώτο και στον πέμπτο χρόνο της θητείας στα ενδιάμεσα να μην δημοσιοποιούνται. Επίσης, το δεύτερο σημείο υπήρξε διαφοροποίηση στο ποιοι θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των οποίων τα στοιχεία του Πόθεν Έσχες θα δημοσιοποιούνταν.

Όσον αφορά το θέμα των συνεργατών, ο κ. Μουσιούττας είπε πως τέθηκε θέμα κατά πόσον στα κριτήρια πρόσληψης να πρέπει να περιληφθεί η ολοκλήρωση τριετούς σχολής και όχι τετραετές πανεπιστήμιο. Για αυτό το λόγο ζητήθηκε να βρίσκεται στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, και έτσι το θέμα έμεινε για να συνεχιστεί τότε.

Τα σημεία διαφοράς που υπάρχουν είναι το κατά πόσον θα υπάρχει μέγιστος και ελάχιστος μισθός στους συνεργάτες. Το νομοθέτημα όπως έχει έρθει περιλαμβάνει ελάχιστο μισθό τις 25 χιλιάδες ετησίως. Στην Επιτροπή, η πλειοψηφία των μελών εισηγείται όπως υπάρχει και ελάχιστος μισθός 25 χιλιάδες και μέγιστος 31 χιλιάδες ετησίως. Η μειοψηφούσα άποψη του ιδίου είναι να παραμείνει ανοικτό εφόσον υπάρχει το συνολικό κονδύλι των 62 χιλιάδων ανά Υπουργείο και έτσι ο κάθε αρμόδιος να αποφασίζει το πώς θα κατανείμει το συγκεκριμένο κονδύλι, πάντα ελεγχόμενος από τη Βουλή.

Το άλλο θέμα, όπως είπε ο κ. Μουσιούττας ήταν το κατά πόσον θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις με την πλειοψηφία να υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν.

Το τρίτο ζήτημα που υπήρξε κάποια διαφορά είναι αυτό της συγγένειας με την εισήγηση να ισχύσει ότι ισχύει και για τους Κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. Η πλειοψηφία, είπε ο κ. Μουσιούττας, έχει αποφασίσει ότι θα μπορούν να προσλαμβάνονται μέχρι 3ου βαθμού συγγένειας στον οικείο αξιωματούχο και μέχρι 1ου βαθμού συγγένειας με άλλο αξιωματούχο.

Αυτό που απομένει να κάνουμε είναι οι πλειοψηφούσες θέσεις που αν είναι διαφορετικές από το νομοθέτημα να ενταχθούν σε αυτό, ή ως έχει το νομοθέτημα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια όπου ο κάθε Βουλευτής και το κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα της τροπολογίας.

Ευχήθηκε τέλος, το νομοσχέδιο να πάρει την ερχόμενη Τετάρτη το δρόμο προς την Ολομέλεια για αρχές του Ιανουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top