ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριακίδου: Παρουσίασε κοινούς κανόνες της ΕΕ για ευημερία κατοικίδιων και ζώων

Κυριακίδου: Παρουσίασε κοινούς κανόνες της ΕΕ για ευημερία κατοικίδιων και ζώων

Προτάσεις που περιλαμβάνουν για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την εκτροφή, συνθήκες διαβίωσης και μεταχείρισης σκύλων και γάτων που πωλούνται ως κατοικίδια, αλλά και ως ζώα συντροφιάς, παρουσίασαν μεταξύ άλλων την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαρός Σέφτσοβιτς.

«Η καλή διαβίωση των ζώων είναι ένα θέμα για το οποίο ενδιαφέρονται πολύ οι πολίτες της ΕΕ και από την πρώτη ημέρα η προσπάθεια για βελτίωση της ευημερίας αποτελούσε πολιτική μας προτεραιότητα», σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

«Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά της Ευρώπης έχουν σκύλο ή γάτα, γεγονός που δείχνει τη σημασία των σημερινών μας ενεργειών», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες για την ευημερία σκύλων και γάτων θεσπίζουν για πρώτη φορά ενιαία πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ για την εκτροφή, τη στέγαση και το χειρισμό σκύλων και γατών σε εγκαταστάσεις εκτροφής και καταστήματα κατοικίδιων ζώων, καθώς και σε καταφύγια.

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν ακόμα την υποχρεωτική ταυτοποίηση και εγγραφή γάτων και σκυλιών σε εθνικές βάσεις δεδομένων, με στόχο την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ζώων, και τον καλύτερο έλεγχο των συνθηκών καλής διαβίωσης των ζώων στις εγκαταστάσεις.

Το πακέτο για την ευημερία των ζώων περιλαμβάνει επίσης την μεταρρύθμιση των κανόνων για την ευημερία των ζώων κατά τη μεταφορά τους οι οποίοι επηρεάζουν 1,6 δισεκατομμύρια ζώα που μεταφέρονται από και προς την ΕΕ κάθε χρόνο, και νέες πρωτοβουλίες για απάντηση στην πρωτοβουλία πολιτών «Fur Free Europe» η οποία ζητά την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην ΕΕ.

Οι δύο νομοθετικές προτάσεις θα πρέπει τώρα να τύχουν επεξεργασίας και έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Πρόβλημα το παράνομο εμπόριο στο διαδίκτυο

Εξηγώντας τις προτάσεις για την ευημερία σκυλιών και γατιών, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως το εμπόριο αυτών των ζώων έχει εκτοξευθεί. Ωστόσο, πρόσθεσε, «περίπου 60% των σκυλιών και γάτων σήμερα αγοράζονται μέσω διαδικτύου και αυτό φέρνει νέες προκλήσεις», αναφερόμενη στα ευρήματα έκθεσης που δείχνει τις επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου «συχνά από χώρες εκτός της ΕΕ όπου η λύσσα είναι ενδημική ασθένεια και τα πρότυπα ευημερίας χαμηλά».

Για αυτό τον λόγο, τόνισε, «είναι ουσιαστικής σημασίας οι μίνιμουμ κανόνες στην ΕΕ» καθώς «όχι μόνο θα διασφαλίσουν την υγεία και την ευημερία των ζώων μας, αλλά θα προστατεύσουν επίσης την υγεία των πολιτών μας, τα δικαιώματα τους ως καταναλωτές και θα διασφαλίσουν δίκαιο ανταγωνισμό για τις υπεύθυνες επιχειρήσεις στην ενιαία αγορά».

Μεταξύ άλλων, η νέα πρόταση, η οποία αφορά κατοικίδια ζώα (σκυλιά και γατιά) που εκτρέφονται ή διατηρούνται σε εγκαταστάσεις εκτροφής, σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων καθώς και σε καταφύγια, προβλέπει ενιαία μίνιμουμ πρότυπα για τη φροντίδα και τη μεταχείριση τους.

Επίσης προβλέπει αυστηρές απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας και αυτοματοποιημένους ελέγχους για διαδικτυακές πωλήσεις, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσφέρουν εκπαίδευση στους χειριστές ζώων. Ακόμα, οποιοσδήποτε αγοράζει σκύλο ή γάτα θα ενημερώνεται για τη σημασία της υπεύθυνης ιδιοκτησίας.

Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές σκύλων και γατών θα πρέπει να πληρούν ισοδύναμα πρότυπα καλής διαβίωσης.

Μεταφορά ζώων

Όσον αφορά τους κανόνες για τη μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά τους, η κ. Κυριακίδου επεσήμανε πως αλλάζουν για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια «για να βελτιώσουμε την καλή διαβίωση τους και να αποτρέψουμε την κακομεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά».

«Η καλή διαβίωση των ζώων δεν είναι μόνο απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία των ζώων, αλλά και για μια ανθρώπινη, υγιή και βιώσιμη κοινωνία», όπως είπε.

Οι νέοι κανόνες που προτείνονται για τη μεταφορά των ζώων αφορούν τη μείωση του χρόνου μεταφοράς, και διαλείμματα σε μεγάλα ταξίδια ώστε τα ζώα να εκφορτώνονται για να ξεκουραστούν και να ταϊστούν, ενώ ειδικοί κανόνες θα ισχύουν για τα ζώα προς σφαγή και για τα ευάλωτα ζώα.

Επίσης μεταξύ άλλων θα αυξηθεί ο ελάχιστος χώρος που προβλέπεται για διάφορα ζώα, και οι μεταφορές σε ακραίες θερμοκρασίες θα υπόκεινται σε αυστηρούς όρους, όπως οι μεταφορές να γίνονται αποκλειστικά το βράδυ όταν οι θερμοκρασίες είναι ψηλότερες από 30 βαθμούς Κελσίου, και τα ζώα να προστατεύονται από χαμηλές θερμοκρασίες.

Όσον αφορά την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) «Fur Free Europe», η οποία ζητά την απαγόρευση της εκτροφής γούνας από την ΕΕ και την πώληση προϊόντων που περιέχουν γούνα στην ενιαία αγορά, η Κομισιόν απάντησε πως ανέθεσε στην EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) να παράσχει επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων που εκτρέφονται για γούνα.

Η έκθεση αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο του 2025 και η Κομισιόν θα ανακοινώσει δράσεις στη βάση των επιστημονικών ευρημάτων και μετά από αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top