ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν εντόπισα παρανομία ή διασπάθιση δημοσίου χρήματος» - Δικηγόρος απαντά στην έκθεση της ΕΥ για Χριστοδουλίδη

«Δεν εντόπισα παρανομία ή διασπάθιση δημοσίου χρήματος» - Δικηγόρος απαντά στην έκθεση της ΕΥ για Χριστοδουλίδη

Θέση παίρνει ο δικηγόρος Χριστόφορος Χριστοφή για τα όσα δημοσίευσε χθες (07/12) η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με τις απολαβές του Προέδρου κατά την περίοδο που ήταν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Τις προσωπικές του απόψεις αναλύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζοντας ότι «την ευθύνη για το θέμα φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση και η απόφαση του πρώην ΠτΔ να αναθέσει στον ΝΧ καθήκοντα ΚΕ», εξηγώντας όμως πιο κάτω ότι «δεν εντόπισα όμως κάτι που να συνιστά ουσιώδη παρανομία ή διασπάθιση δημοσίου χρήματος ή οτιδήποτε που να συνιστά αυτό που ονομάζουμε «σκάνδαλο».

Δείτε αυτούσια την ανάρτηση:

Τελικά, υπήρξε διασπάθιση δημοσίου χρήματος;

Χθες, δημοσίευσα σύνοψη της έκθεσης της ΕΥ για το θέμα των ωφελημάτων του ΠτΔ τη περίοδο που ασκούσε καθήκοντα ΚΕ

Σήμερα αναφέρω τις προσωπικές μου σκέψεις.

- Την ευθύνη για το θέμα τη φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση και η απόφαση του πρώην ΠτΔ να αναθέσει στον ΝΧ καθήκοντα ΚΕ. Δεν υπάρχει ζήτημα με την απόσπαση του ΝΧ από το υπουργείο εξωτερικών. Το ζήτημα είναι η ανάθεση καθηκόντων ΚΕ (αντί της παραίτησης και διορισμού ως ΚΕ) ως προς το οικονομικό σκέλος.

- Το κεντρικό ζήτημα, κατά τη γνώμη μου,  είναι ότι ο ΝΧ εκτελούσε τα καθήκοντα για τα οποία πληρώθηκε. Δεν είναι η περίπτωση που κάποιος έλαβε αμοιβή για κάτι που δεν έκανε. Άρα δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο με την έννοια της διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

- Το κράτος, εν τέλει, δεν ζημιώθηκε από αυτή την ανάθεση καθηκόντων. Αν μιλούμε για την οικονομική πτυχή, θα έλεγα ότι το κράτος ωφελήθηκε. Αυτό διότι ο ΝΧ ασκούσε ουσιαστικά δύο καθήκοντα - αυτά του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του ΠτΔ και του ΚΕ - λαμβάνοντας μισθό και ωφελήματα για ένα.  Σήμερα, για αυτά τα καθήκοντα έχουμε 2 διαφορετικά πρόσωπα να τα εκτελούν και να έχουν ξεχωριστά ωφελήματα, μισθούς κλπ.

- Επίσης, με την λήξη της θητείας της κυβέρνησης το 2018, ο ΝΧ δεν έλαβε το εφάπαξ και σύνταξη του ΚΕ που δικαιούνται όλοι οι υπουργοί. Το εφάπαξ θα ήταν €90,000 - €100,000. Αν διοριζόταν κανονικά ως ΚΕ τότε το κράτος θα πλήρωνε και το εφάπαξ και τη σύνταξη.

- Μου προκαλεί εντύπωση το ότι στελέχη και βουλευτές του ΔΗΣΥ ασκούν κριτική στον νυν ΠτΔ για αυτό το θέμα ενώ το ζήτημα ακριβώς προέκυψε από χειρισμούς και αποφάσεις του πρώην ΠτΔ και της δικής τους κυβέρνησης.

- Υπήρξαν παρατυπίες και παραβάσεις του Νόμου στο χειρισμό του όλου ζητήματος. Δεν εντόπισα όμως κάτι που να συνιστά ουσιώδη παρανομία ή διασπάθιση δημοσίου χρήματος ή οτιδήποτε που να συνιστά αυτό που ονομάζουμε "σκάνδαλο".

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top