ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «βιολί» του ο Τατάρ: «Προέχει η συνεργασία δύο κρατών»

Το «βιολί» του ο Τατάρ: «Προέχει η συνεργασία δύο κρατών»

«Η αναγνώριση μπορεί να περιμένει μια άλλη μέρα. Μια πολιτική λύση μπορεί να περιμένει μια άλλη μέρα. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η συνεργασία δύο 'κρατών' και δύο 'αρχών' σε όλα τα σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών πόρων», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του στην 7η Σύνοδο Κορυφής για την οικονομία στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι μόνο με αυτή την αντίληψη μπορεί να επιτευχθεί μια παντοτινή λύση στην Κύπρο.

Δήλωσε ότι τα όρια των δυνατοτήτων του ψευδοκράτους είναι ξεκάθαρα, αλλά η αξία του γίνεται πιο εμφανής κάθε μέρα που περνά. «Συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα ότι πρέπει να προστατεύσουμε την 'τδβκ'», είπε. Επέστησε εξάλλου την προσοχή στη σημασία της νέας πολιτικής του.

Επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει, όπως υποστήριξε, η ομοσπονδιακή προσέγγιση, ο κ. Τατάρ είπε ότι με τις εμπειρίες του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν, δεν είναι δυνατή μια εταιρική σχέση Ε/κ και Τ/κ κάτω από μια στέγη. «Απορρίπτουμε αυτή την κατανόηση", ανέφερε.

Η Τουρκία, συνέχισε, "φυσικά και έχει λόγο στα κατεχόμενα όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων των Τ/κ και τη διασφάλιση της ασφάλειάς τους". Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για τη συνέχιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ισορροπημένη κατανομή του πλούτου, ανέφερε ο κ. Τατάρ, υπενθυμίζοντας την έκκληση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα για συνεργασία στην χρήση των φυσικών πόρων.

Από το 1571 έως το 1878, ανέφερε, οι ηγεμόνες της Κύπρου ήταν Τούρκοι και πλέον "η ιστορία της διοίκησης των εγγονών τους, των Τουρκοκυπρίων, στο νησί έχει φτάσει τα 60 χρόνια".

Πολλά σημαντικά ζητήματα στην Κύπρο μπορούν να αντιμετωπιστούν "μέσω της συνεργασίας μεταξύ των δύο 'κρατών' πριν από την αναγνώριση και την πολιτική λύση", δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι μια λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αυτή την αντίληψη.

Μίλησε επίσης για κόκκινες γραμμές, που είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η συνέχιση παραμονής του τουρκικού στρατού στο νησί, και επεσήμανε ότι μια λύση σε αυτό το πλαίσιο θα έχει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και στις δύο πλευρές της Κύπρου.

"Με το άνοιγμα των λιμανιών και του εναέριου χώρου της Τουρκίας στη 'νότια Κύπρο' θα υπάρξουν μεγάλα οφέλη", ανέφερε.

Οικονομία

Για την οικονομία του ψευδοκράτους είπε ότι αναπτύσσεται παρ’ όλα τα εμπόδια, αναφέροντας ότι το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα το 1963 ήταν περίπου 300 δολάρια, που έφτασε περίπου στα 800 δολάρια μετά το 1974 και τώρα είναι γύρω στις 15.000 παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και ευχαρίστησε όσους επένδυσαν στα κατεχόμενα «παρά όλα τα εμπάργκο και τις απομονώσεις», όπως ανέφερε.

Ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι ο ίδιος είναι οικονομολόγος και τόνισε ότι η ανάπτυξη και η ευημερία μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την αξιοποίηση του δυναμικού συνδυάζοντας τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη, τους ανθρώπινους πόρους και τις υποδομές.

Η κατανομή του εισοδήματος και η βιωσιμότητα των πόρων είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, πρόσθεσε.

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Μιλώντας, εξάλλου, στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (ITO) και αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα αποφέρει κέρδη σε όλες τις χώρες και θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου υπέρ της πρότασης του ψευδοκράτους για συνεκμετάλλευση και διαμοιρασμό των φυσικών πόρων, ο κ. Τατάρ είπε ότι «μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού και την αναγνώριση της 'νότιας Κύπρου' από την Τουρκία και τη δυνατότητα χρήσης των τουρκικών λιμανιών από πλοία με κυπριακή σημαία, σύμφωνα με στοιχεία εμπειρογνωμόνων, η 'νότια Κύπρος' θα μπορούσε να κερδίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως».

Το κυριότερο, πρόσθεσε, "είναι η συνέχιση της ειρήνης, της ηρεμίας και της σταθερότητας και ο τερματισμός των συγκρούσεων σε μια περιοχή όπως η Μεσόγειος και η ανάδειξη ενός μοντέλου που μπορεί να έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία σε τομείς όπως η χρήση των φυσικών πόρων και το εμπόριο".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top