ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιες χώρες της ΕΕ ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα για αθλητικά είδη – Σε αυτή την κατηγορία έχει την πρωτιά η Κύπρος - Πίνακες

Ποιες χώρες της ΕΕ ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα για αθλητικά είδη – Σε αυτή την κατηγορία έχει την πρωτιά η Κύπρος - Πίνακες

Βαθιά το χέρι στη τσέπη βάζουν οι Κύπριοι για αθλητικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες και μάλιστα έχουν από τις ψηλότερες μέσες δαπάνες σ’ αυτή την κατηγορία από τους υπόλοιπους ευρωπαίους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Eurostat.

Το 2020, μεταξύ των 22 χωρών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τέσσερις είναι αυτές που κατέγραψαν μέση δαπάνη νοικοκυριών για αθλητικά είδη και υπηρεσίες άνω των 500 προτύπων αγοραστικής δύναμης (PPS).

Το PPS είναι μια τεχνητή νομισματική μονάδα που εξαλείφει τις διαφορές στα επίπεδα τιμών μεταξύ των χωρών.

Σύμφωνα με την Eurostat, στην κορυφή της λίστας ήταν το Λουξεμβούργο με 628 PPS , στη συνέχεια η Ολλανδία με 622, η Αυστρία με 620 και η Γερμανία με 526.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η μέση δαπάνη των νοικοκυριών ήταν κατώτερη από 100 ΜΑΔ στη Βουλγαρία με 24, τη Σλοβακία με 66, τη Λιθουανία με 87 και την Πολωνία με 95.

Κατηγορίες δαπανών

Η μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών, σύμφωνα με την έρευνα ήταν οι υπηρεσίες αναψυχής και αθλητισμού.

Μεταξύ των διαφόρων αθλητικών ειδών και υπηρεσιών, η κατηγορία στην οποία ξόδεψαν τα περισσότερα τα νοικοκυριά της ΕΕ το 2020 ήταν οι ψυχαγωγικές και αθλητικές υπηρεσίες.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ για τις οποίες έχουμε διαθέσιμα στοιχεία, το υψηλότερο μερίδιο των δαπανών στον τομέα ήταν για τις ψυχαγωγικές και αθλητικές υπηρεσίες.

Η εξαίρεση

Η μόνη εξαίρεση ήταν η Ελλάδα όπου το υψηλότερο μερίδιο αφορούσε ανθεκτικά προϊόντα για υπαίθρια αναψυχή (69,0%).

Ψυχαγωγικές και αθλητικές υπηρεσίες

Η μέση δαπάνη των νοικοκυριών για ψυχαγωγικές και αθλητικές υπηρεσίες ήταν ψηλότερη στην Κύπρο με μερίδιο 93,7%, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η Βουλγαρία και η Κροατία με 81,3% και 79,3% αντίστοιχα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (19,2%), στη Δανία (43,7%) και στο Βέλγιο (46,8%).

Εξοπλισμός για αθλητισμό κατασκήνωση και υπαίθρια αναψυχή

Οι δαπάνες για εξοπλισμό για αθλητισμό, κατασκήνωση και υπαίθρια αναψυχή αντιπροσώπευαν το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο του προϋπολογισμού των νοικοκυριών σε 14 χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία.

Το μερίδιο αυτό κυμάνθηκε από 3,7% στην Κύπρο έως 42,3% στη Σλοβακία.

Εκτός από την Ελλάδα, όπου η δαπάνη των νοικοκυριών για ανθεκτικά προϊόντα για υπαίθρια αναψυχή είχε το υψηλότερο μερίδιο, αυτή η κατηγορία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη θέση στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών για αθλητικά είδη στο Βέλγιο (36,7%), στη Δανία (33,7%), στο Λουξεμβούργο (29,2%), Λιθουανία (27,2%), Μάλτα (19,3%), Ολλανδία (18,1%) και Γαλλία (16,5%).

Η Ουγγαρία (0,4%) και η Βουλγαρία (0,8%) κατέγραψαν τα χαμηλότερα μερίδια δαπανών των νοικοκυριών για κύρια διαρκή αγαθά για υπαίθρια αναψυχή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top