ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόψε το τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Τατάρ - Η δεξίωση Στιούαρτ και οι χαμηλές προσδοκίες

Απόψε το τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Τατάρ - Η δεξίωση Στιούαρτ και οι χαμηλές προσδοκίες

Υπό το φως των προκλητικών ενεργειών στις οποίες προβαίνει το κατοχικό καθεστώς σε Άγιο Δομέτιο και στην κατεχόμενη στρατιωτική περιοχή στη Δερύνεια, αλλά και η στασιμότητα η οποία παρατηρείται στην Πύλα μετά τη συναντίληψη για τα έργα στην περιοχή, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ θα συναντηθούν στις 19.00 στο Λήδρα Πάλας στην ετήσια δεξίωση που διοργανώνει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, με την ευκαιρία της λήξης του έτους.

Οι δύο άνδρες θα συνοδεύονται από τις συζύγους τους σε μια εκδήλωση που αν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε χαλαρό κλίμα, τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, ταράζουν τα ήρεμα νερά.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και το τ/κ πλευρά αποδέχτηκαν τον διορισμό απεσταλμένου για το κυπριακό. Ως γνωστό, ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει διορίσει την Κολομβιανή Μαρία Άνχελα Κουεγιά, η οποία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα, με τον νέο χρόνο.

Με την παρουσία της στο νησί, η Κολομβιανή Διπλωμάτης αναμένεται να "ανιχνεύσει" το έδαφος, εάν δηλαδή υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Πάντως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον ΓΓ

των ΗΕ έδωσε και επίσημα τη συγκατάθεση της δικής μας πλευράς για την προσωπικότητα που ο ΓΓ προτίθεται να διορίσει ως απεσταλμένη, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών.

Με διαφορετικές ατζέντες οι δύο πλευρές

Παρά το "θετικό" κλίμα που κάποιοι επιμελώς θέλουν να εμφανίσουν με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τις δηλώσεις περί "ήρεμων νερών" στο Αιγαίο, η θέση της Τουρκίας για το κυπριακό εξακολουθεί να είναι το ίδιο σκληρή ιδιαίτερα από το 2017 μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά. Η θέση της Τουρκίας για δύο κράτη στο νησί και ο "πραγματικότητες" για τις οποίες έκανε λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος στην Αθήνα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για το επόμενο βήμα.

"Φαίνεται να δημιουργείται ένα θετικό μομέντουμ", δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου." Απο εκεί και πέρα όλοι και όλες μας θα κριθούμε από τα αποτελέσματα," σημείωσε. Αυτό, μένει να το δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στεφάνου καλεί Χριστοδουλίδη για άρση του αδιεξόδου

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση με συγκεκριμένα βήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς μπορεί να διαρρηχθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ανέφερε ο Γ.Γ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο του αγωνιστή της αντίστασης Αντώνη Ανδρονίκου που τελέστηκε την Κυριακή στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Παρεκκλησιά.

«Το πρώτο βήμα είναι η συνεχής υπογράμμιση της συνέπειας και της επιμονής μας στη συμφωνημένη βάση λύσης και της ετοιμότητάς μας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις», είπε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, «πρέπει να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας σε σχέση με την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα θέτοντας το θέμα της ενέργειας στο επίκεντρό της, δίχως ασφαλώς να παραβιάζουμε κόκκινες μας γραμμές».

Τέλος, πρόσθεσε, «χρειάζεται να προωθηθούν και να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top