ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διοικητής ΚΤΚ: «To ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή»

Διοικητής ΚΤΚ: «To ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή»

Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή για τον ρόλο των τραπεζών ως χρηματοοικονομικοί διαμεσολαβητές, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου, τονίζοντας ότι το ψηφιακό ευρώ θα τυγχάνει εγγύησης από την ΕΚΤ και όχι ανά κράτος.

Σε ομιλία στο Χριστουγεννιάτικου γκαλά του Συνδέσμου Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο, αναφέρθηκε στην πρόκληση της ψηφιοποίησης και τεχνολογίας, τονίζοντας πως «είναι κρίσιμο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό και κορεσμένο περιβάλλον, στο οποίο συνυπάρχουν οι τράπεζες, οι εταιρείες fintechs, οι bigtechs και τρίτοι παροχείς υπηρεσιών».

Τόνισε μεν ότι δεν πρέπει να είμαστε κατά της εξέλιξης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ορισμένες τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε αστάθεια και σύγχυση για το τι είναι χρήμα και δεν είναι χρήμα».

Αναφέρθηκε στα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία όπως τα stablecoins, που δεν στηρίζονται από αποθεματικά ώστε να θεωρούνται ως νόμισμα, αλλά επιζητούν να διατηρούν μια σταθερή αξία μέσω αλγόριθμων και πρωτοκόλλων.

«Καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Bightechs) επεκτείνονται περαιτέρω στην ψηφιακή χρηματοδότηση, υπάρχουν κίνδυνοι στο σύστημα πληρωμών, καθώς τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ιδιαίτερα από μια δυνητική έκδοση δικού τους νομίσματος», είπε.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ, λέγοντας ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι η παροχή στους καταναλωτές της επιλογής της χρήσης του πιο ασφαλούς χρήματος, «που είναι χρήμα κεντρικής τράπεζας σε ψηφιακή μορφή, που θα συμπληρώνει τα υφιστάμενα τραπεζογραμμάτια και νομίσματα».

Σημείωσε ότι το ψηφιακό ευρώ θα εξυπηρετεί τους 347 εκατ. Ευρωπαίους κατοίκους της ευρωζώνης. «Το ψηφιακό ευρώ θα είναι μια δωρεάν και μια πραγματικά μια ευρωπαϊκή λύση για τις καθημερινές πληρωμές, διαδικτυακά και στα μαγαζιά ή από άτομο σε άτομο, εύχρηστο και προσβάσιμο παντού», πρόσθεσε.

Όπως είπε, σήμερα κανένα άλλο μέσο πληρωμών δεν προσφέρει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ταυτόχρονα. «Εν τέλει η εμπιστοσύνη στο ψηφιακό ευρώ θα είναι η ίδια με τα ρευστά, ίση αξία με το τραπεζογραμμάτιο ευρώ και θα εκδίδεται και θα τυγχάνει εγγύησης από την ΕΚΤ και όχι σε επίπεδο κράτους μέλους, κάτι που θα το διακρίνει από μια τυπική τραπεζική κατάθεση», τόνισε.

Ο κ. Ηροδότου διαβεβαίωσε ότι το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή στον ρόλο των τραπεζών ως οργανισμοί χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης.

«Η απόδοση και οι περιορισμοί στην ποσότητα ανά άτομο δεν θα επιτρέπουν στο ευρώ να ανταγωνίζεται τις τράπεζες για καταθέσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ακόμη ότι εφόσον ληφθούν οι αποφάσεις σε επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, θα αντιμετωπιστούν κάποιες από τις προκλήσεις που έχουν προκύψει από τη τεχνολογική επανάσταση.

Σημείωσε τέλος ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να συνεισφέρει στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, παρέχοντας στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών μια πλατφόρμα για καινοτομία, που θα μπορεί να επεκταθεί άμεσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεσηΕπιστολή Αννίτας στον Χριστοδουλίδη για τα κλιματιστικά στα σχολεία - «Απαιτείται η κατάλληλη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2025»

Επιστολή Αννίτας στον Χριστοδουλίδη για τα κλιματιστικά στα σχολεία - «Απαιτείται η κατάλληλη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2025»

Η εγκατάσταση κλιματιστικών σχεδόν στο σύνολο των σχολικών μονάδων της χώρας μας αποτελεί αδήριτη ανάγκη, επισημαίνει η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top