ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: «Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας»

ΥΠΟΙΚ: «Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας»

Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας όπως αυτή καταγράφεται από τις τελευταίες αναβαθμίσεις, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Παράλληλα, χαιρέτισε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ενώ στο θέμα των διαμαρτυριών των χαμηλόμισθων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα είπε πως θα γίνουν ακόμη κάποιες επαφές και για αυτό το λόγο δεν χρειάζονται περαιτέρω διαμαρτυρίες.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης για την Εξάλειψη της Διπλής Φορολογίας μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης και της γαλλικής Κυβέρνησης, και κληθείς να σχολιάσει την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Fitch, ο κ. Κεραυνός είπε πως η αναβάθμιση αυτή όπως και οι πρόσφατες αναβαθμίσεις καθώς και η φθινοπωρινή αξιολόγηση από την Κομισιόν, υπογραμμίζουν ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική και βρίσκεται σε μια πορεία υγιή, την οποία θα πρέπει να διαφυλάξουμε.

Ήδη, όπως είπε, ο Οίκος Fitch κατατάσσει την οικονομία δύο βαθμίδες πάνω από την επενδυτική και με την αναβάθμιση αυτή την έχει μεταφέρει από την σταθερή προοπτική στην θετική που σημαίνει πως θα έχουμε πιθανότατα άλλη μια θετική αξιολόγηση από τον Οίκο αυτό.

Ερωτηθείς για τις διαμαρτυρίες των χαμηλόμισθων εργαζομένων, ο κ. Κεραυνός είπε πως το Υπουργείο έχει υποσχεθεί ότι θα έβλεπε το θέμα των κλιμάκων Α2-5-7 που συγκριτικά με το υπόλοιπο μισθολόγιο του κρατικού τομέα βρίσκεται σε πιο χαμηλά επίπεδα.

«Ήδη έχει δώσει προτάσεις που πιστεύω ότι θα ωφεληθούν όλοι όσοι βρίσκονται στις χαμηλές αυτές βαθμίδες», είπε ο Υπουργός προσθέτοντας πως υπάρχουν ακόμα κάποιες επαφές και για αυτό δεν χρειάζονται άλλες διαμαρτυρίες γιατί η Κυβέρνηση είδε το θέμα και η πρόταση της είναι θετική. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα διευθετηθεί το ζήτημα γιατί ακόμη γίνονται κάποιες επαφές.

Κληθείς να σχολιάσει τις φωνές διαμαρτυρίας που υπήρξαν μετά την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για αύξηση του κρατικού μισθολογίου, ο κ. Κεραυνός είπε πως το ψηλό επίπεδο που έχει φτάσει το κρατικό μισθολόγιο έχει εντοπιστεί πρώτα από το Υπουργείο Οικονομικών. «Έχουμε κάνει ένα προϋπολογισμό με ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέψει με κανένα τρόπο το Υπουργείο να επιτρέψει να ξεφύγει, απλώς πρέπει ενεργώντας προληπτικά και έγκαιρα να δούμε πώς ακριβώς μπορεί να γίνει ένας εξορθολογισμός του μισθολογίου του δημόσιου τομέα και να μην ξεχνούμε ότι στην Κύπρο υπάρχει και ένας ιδιωτικός τομέας», είπε.

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση έχει πάρει κάποιες αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα με βασική απόφαση ότι θα ανατεθεί σε εξειδικευμένο Οίκο του εξωτερικού η μελέτη για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου.

Κληθείς να σχολιάσει την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, ο κ. Κεραυνός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συλλογική προσπάθεια που έγινε στο πλαίσιο της κατανόησης ώστε από τη μια να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο διαχείρισης του ζητήματος που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την κυπριακή οικονομία και κοινωνία και από την άλλη με το εμπλουτισμένο πακέτο μέτρων που κατέθεσε η Κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Με την ευκαιρία, ο Υπουργός ευχαρίστησε όσους συνεργάστηκαν για την ψήφιση του νομοσχεδίου, κόμματα και Βουλευτές καθώς και τα στελέχη του Υπουργείου που συνέβαλαν παραγωγικά σε αυτή τη προσπάθεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί απείλησε την Κύπρο η Χεζμπολάχ; - Το οπλοστάσιο, η πολεμική εμπειρία και το ενδεχόμενο «χτυπήματος»

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Καταγγελίες από πολίτες για «αδικαιολόγητες» επιπλέον χρεώσεις λόγω συμμετοχής στο Σχέδιο

Πήγε για κολύμπι το βράδυ και του βγήκε…«ξινό» - Εντόπισε πιστόλι στο βυθό της θάλασσας

Καλοκαιρινές διακοπές: Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι φετινοί δημοφιλέστεροι προορισμοί, ο λόγος επιλογής και οι τιμές

Πήγαν να τους συλλάβουν, έσπρωξαν τους αστυνομικούς και τράπηκαν σε φυγή - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για κλοπή τσάντας

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο Goody’s Burger House στη Λευκωσία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες



Στηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Στηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Ξεκάθαρη ήταν η στήριξη της ΕΕ προς τη Λευκωσία, μετά τις απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που ανέφερε ότι η Κύπρος θα «γίνει μέρος του πολέμου» αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top