ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξαρση λοιμώξεων: «Χτύπησε» ο ιός RSV και γέμισε το Μακάρειο - Τα συμπτώματα, πώς μεταδίδεται και πότε θα επιδεινωθεί

Έξαρση λοιμώξεων: «Χτύπησε» ο ιός RSV και γέμισε το Μακάρειο - Τα συμπτώματα, πώς μεταδίδεται και πότε θα επιδεινωθεί

Γεμάτοι είναι αυτή την στιγμή οι παιδιατρικοί θάλαμοι του Μακάρειου Νοσοκομείου λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού, με τις εισαγωγές των παιδιών να έχουν «εκτοξευθεί» κυρίως λόγω του ιού RSV.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία ανέφερε ότι αυτή την στιγμή παρατηρείται μια έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού αλλά είναι αναμενόμενο για τους χειμερινούς μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι η κύρια αιτία εισαγωγών των παιδιών στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με το Μακάρειο Νοσοκομείο να καταγράφει πληρότητα γύρω στο 92% στους παιδιατρικούς θαλάμους.

«Νοσηλεύουμε γύρω στα 34 παιδιά από τα οποία το 70% πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού, με την πιο συχνή λοίμωξη να είναι ο ιός RSV ο οποίος προκαλεί οξεία βρογχιολίτιδα», πρόσθεσε.

Όπως συνέχισε ο Δρ. Ηλία, ο ιός RSV είναι η κύρια αιτία εισαγωγών παιδιών στα νοσοκομεία κατά τους χειμερινούς μήνες. Ειδικότερα ένα στα τρία παιδιά που εισάγονται στους παιδιατρικούς θαλάμους πάσχουν από αυτό τον ιό.

«Προσβάλει κυρίως βρέφη και παιδιά κάτω των 2 ετών, γι’ αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι βρέφη. Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια, ρινική καταρροή, βήχα, ανορεξία, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση με τον μέσο όρο της διάρκειας νοσηλείας να είναι γύρω στις 5 μέρες», επεσήμανε.

Αναφορικά με τους χώρους μετάδοσης του ιού, o Δρ. Ηλία ανέφερε ότι τα παιδιά κολλάνε τον ιό συνήθως από μεγαλύτερα αδέρφια ή ακόμη και από βρεφοκομικούς σταθμούς.

«Είναι πολύ εύκολο να γίνει μετάδοση του ιού RSV αυτή την περίοδο γι’ αυτό καλό είναι όσα παιδιά παρουσιάζουν συμπτωματολογία λοίμωξης όπως πυρετό, ρινική καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια κτλ., καλό είναι να μην πηγαίνουν σχολείο», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε ο Δρ. Ηλία, η μεταδοτικότητα του ιού RSV κορυφώνεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οπότε αναμένονται αυξημένα περιστατικά τους επόμενους 1-2 μήνες.

Ερωτηθείς αν το Μακάρειο Νοσοκομείο θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε περίπτωση αύξησης του νοσηλειών, ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι θα γίνουν διευθετήσεις, ούτως ώστε να μην κινδυνέψει κανένα παιδί και να μην μείνει χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση και νοσηλεία.

Οι άλλες αιτίες εισαγωγών παιδιών στο νοσοκομείο

Εκτός από τον ιό RSV, ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι μια μεγάλη μερίδα παιδιών νοσηλεύεται και με μικροβιακές πνευμονίες.

«Συνεχίζουν να εισάγονται παιδιά με σοβαρές πνευμονίες κυρίως από πνευμονιόκοκκο. Είναι κάτι που έχουμε παρατηρήσει, αφού όσα παιδιά έχουμε νοσηλεύσει τον τελευταίο χρόνο, δεν τα είχαμε νοσηλεύσει αρθριτικά τα τελευταια οκτώ χρόνια. Αυτό ίσως να αποδίδεται στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με στελέχη του πνευμονιόκοκκου τα οποία δεν καλύπτονται από τα διαθέσιμα εμβόλια γι’ αυτό αναμένεται η κυκλοφορία των νεότερων εμβολίων για να βοηθήσει κάπως το πρόβλημα», επεσήμανε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μέχρι να βγουν να βγουν τα νέα εμβόλια, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, πλευροδυνία, αναπνευστική δυσχέρεια κτλ. ώστε να επισκεφθούν τον παιδίατρο.

Καταληκτικά, ο Δρ. Ηλία πρόσθεσε ότι υπάρχουν και μεμονωμένα περιστατικά Γρίπης Α’ και Β΄ καθώς και μεμονωμένες εισαγωγές για Covid-19.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top