ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια τα συν και τα πλην του νόμου για τις εκποιήσεις - Ποιοι δανειολήπτες προστατεύονται τελικά;

Ποια τα συν και τα πλην του νόμου για τις εκποιήσεις - Ποιοι δανειολήπτες προστατεύονται τελικά;

Όταν την περασμένη Παρασκευή 8/12 η ολομέλεια της βουλής έδινε το πράσινο φως για την ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις, το ερώτημα που αιωρείτο ήταν σε ποιό βαθμό και ποιοι δανειολήπτες προστατεύονται.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η βουλή ύστερα από δέκα χρόνια συζητήσεων για το φλέγον ζήτημα των εκποιήσεων, ψήφισε τελικά το νομοσχέδιο για την ειδική δικαιοδοσία των δικαστηρίων και για τις αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, οι οποίες βάσει της νέας νομοθεσίας, επεκτείνονται.

Στην πρώτη περίπτωση που αφορούσε στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 35 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον από πλευράς της ΕΔΕΚ. Αποχή τήρησαν 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Στη δεύτερη περίπτωση που αφορούσε στις αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ψήφισαν 38 βουλευτές ενώ 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ τήρησαν αποχή.

Έγινε ένα πρώτο βήμα

Μιλώντας στο "Τ" ο Οικονομολόγος- Σύμβουλος αφερεγγυότητας Μάριος Ιερόπουλος, σημείωσε πως έστω και μετά από μια δεκαετία, έγινε το πρώτο βήμα. Σύμφωνα με τον κύριο Ιερόπουλο, έχουν εισαχθεί δικλείδες ασφαλείας σε όσους δανειολήπτες οφείλουν μέχρι 350,000 ευρώ και εφόσον αποδειχθούν οι υπερχρεώσεις και είχαν συνεργαστεί με την τράπεζα, θα μπορεί να σταματήσει η εκποίηση. Το ίδιο αφορά και στην επαγγελματική στέγη κάτω από 750, 000 ευρώ. Όπως ανέφερε ο κύριος Ιερόπουλος, δυστυχώς η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν καλύπτει εκείνους τους δανειολήπτες, οι οποίοι οφείλουν πέραν των 350,000 ευρώ και αυτό θεωρείται στρέβλωση.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο δανειοληπτών, η ψήφιση των δύο νομοσχεδίων σε νόμο θεωρείται πάρα πολύ σημαντικό, για την οικονομία μας.

Οι νομοθεσίες που ψήφισε η βουλή σε νόμο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μόλις γίνει η δημοσίευσή τους, στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Το σχέδιο "ενοίκιο έναντι δόσης" μαζί με τον νόμο που ψήφισε η βουλή, αποτελούν ένα δίχτυ προστασίας για τους δανειολήπτες.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

1. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο δανειολήπτης είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν τεκμηριωμένα αιτήματα αναδιάρθρωσης. Στην περίπτωση που υπάρχουν υπερχρεώσεις στα όρια των ποσών που αναφέρει ο νόμος που ψήφισε η βουλή, οι δανειολήπτες θα μπορούν μέσω παραπόνου στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, να προχωρήσουν με αναστολή της διαδικασίας εκποίησης μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου για τις υπερχρεώσεις.

2. Είναι πολύ σημαντικό για τον δανειολήπτη να έχει στα χέρια του την αρχική συμφωνία δανείου και αν έγινε τροποποίηση, αναδιάρθρωση. Θα πρέπει να δίνεται στον δανειολήπτη το ιστορικό επιτοκίου.

3. Με τον νέο νόμο, ο δανειολήπτης θα μπορεί να προσφύγει στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ζητώντας τον διορισμό διαμεσολαβητή ο οποίος θα εντοπίζει τις υπερχρεώσεις, καταχρηστικές ρήτρες. Σημειώνουμε εδώ ότι, η όποια απόφαση του διαμεσολαβητή, δεν είναι δεσμευτική. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε τη λύση θα τη δώσει το δικαστήριο. Η εκποίηση θα ανασταλεί μέχρι την τελική απόφαση.

Δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας

Σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε η βουλή, δημιουργείται το δικαστήριο ειδικής δικαιοδοσίας, όπου με απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου, δικαστές επαρχιακών δικαστηρίων θα εκδικάζουν τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Δανειολήπτες δύο ταχυτήτων;

Ο νόμος που ψηφίστηκε από τη βουλή δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων δηλώνει ο Μάριος Ιερόπουλος, λόγω στρεβλώσεων που αφορούν στο ύψος των δανείων.

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι εάν το Ανώτατο δικαστήριο θα μπορεί να καθυστερήσει υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων για αρκετά χρόνια και αφορούν κυρίως σε αποζημιώσεις σε άλλα ζητήματα, για να δοθεί προτεραιότητα σε θέματα υπερχρεώσεων τραπεζών.

Θυμίζουμε ότι η δίμηνη παράταση για αναστολή των εκποιήσεων που είχαν δώσει οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, λήγει τέλος του χρόνου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top