ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Κορυφής: «Πράσινο φως» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Μολδαβίας – Απείχε ο Όρμπαν

Σύνοδος Κορυφής: «Πράσινο φως» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Μολδαβίας – Απείχε ο Όρμπαν

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία φαίνεται πως αποφάσισαν οι 27 στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην πλατφόρμα “X”. Ανάλογες οι ενέργειες και για την Μολδαβία, ενώ το Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία.

Για «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας» έκανε λόγο ο Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απείχε σήμερα από την ψηφοφορία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, κρίνοντας ότι ήταν μια «κακή απόφαση» των Βρυξελλών.

«Η Ουγγαρία δεν θέλει να φέρει μέρος της ευθύνης» για αυτήν την «παράλογη» απόφαση των υπόλοιπων 26 χωρών και για αυτόν τον λόγο απείχε, ανέφερε ο ίδιος ο Βίκτορ Όρμπαν σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

Ηγέτες της ΕΕ χαιρετίζουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, μια απόφαση που χαιρετίστηκε ως «νίκη» από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η απρόσμενη απόφαση, λόγω της αντίθεσης της Ουγγαρίας, χαιρετίστηκε αμέσως από τον Ζελένσκι: «Είναι μια νίκη για την Ουκρανία, για όλη την Ευρώπη, μια νίκη που εμπνέει και μας καθιστά ισχυρότερους» ανέφερε. «Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να πολεμούν για την ελευθερία», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει τους Ευρωπαίους να μην αγνοήσουν αυτό το «ραντεβού με την ιστορία».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο, σχολιάζοντας την απόφαση είπε ότι το «πράσινο φως» που έδωσε η ΕΕ στην Ουκρανία είναι ένα «πολύ σαφές μήνυμα» προς τους Ουκρανούς και τους Ρώσους.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια νέα σελίδα στην ιστορία» της χώρας της καθώς μόλις πριν από δύο χρόνια «κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί» μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Όρμπαν βγήκε από την αίθουσα και απείχε από την ψηφοφορία για Ουκρανία και Μολδαβία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που εξέφραζε διαφωνίες και εκφράζονταν φόβοι ότι θα ασκούσε βέτο, αποφάσισε τελικά να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία. «Ο Όρμπαν δεν βρισκόταν στην αίθουσα όταν υιοθετήθηκε το κείμενο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Άλλοι διπλωμάτες είπαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρότεινε στη σύνοδο να αποχωρήσει ο Όρμπαν από την αίθουσα κατά τη λήψη της απόφασης για την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Όρμπαν αποφάσισε να μην κάνει χρήση του βέτο. «Διαφωνεί με την απόφαση και δεν αλλάζει άποψη, αλλά επί της ουσίας αποφάσισε να μην ασκήσει το δικαίωμα του βέτο», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ούγγρος ομόλογός του δεν βρισκόταν στην αίθουσα.

Σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα του δεν ήθελε «να μοιραστεί την ευθύνη» αυτής της «κακής απόφασης».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε επίσης καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία ενώ θα ξεκινήσει, υπό προϋποθέσεις, διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι χαιρέτισε με τη σειρά της την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «τεράστιο βήμα».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top