ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Χίλιοι τόνοι νεκρών ψαριών εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας-Δεν συνδέεται με τις διαρροές νερού από τη Φουκουσίμα, εκτιμούν οι Αρχές

Ιαπωνία: Χίλιοι τόνοι νεκρών ψαριών εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας-Δεν συνδέεται με τις διαρροές νερού από τη Φουκουσίμα, εκτιμούν οι Αρχές

Στις αρχές Δεκεμβρίου, τόνοι σαρδέλες και σκουμπρί βρέθηκαν να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας κοντά στο αλιευτικό λιμάνι Hakodate στο Χοκάιντο.

Αξιωματούχοι στην Ιαπωνία παραδέχθηκαν ότι προσπαθούν να προσδιορίσουν γιατί περισσότεροι από χίλιοι τόνοι νεκρών ψαριών ξεβράστηκαν στην ακτή τις τελευταίες ημέρες, αλλά αρνούνται θεωρίες που συνδέονται με διαρροές νερού από αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αναφέρει The Guardian.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, περίπου 1.200 τόνοι σαρδέλες και σκουμπρί βρέθηκαν να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας στα ανοιχτά του αλιευτικού λιμανιού Hakodate στο Χοκάιντο, σχηματίζοντας μια ασημένια κουβέρτα που εκτείνεται για περισσότερο από ένα χιλιόμετρο.

Την Τετάρτη, αξιωματούχοι στο Nakiri, μια πόλη στην ακτή του Ειρηνικού, εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια του Χοκάιντο, αντιμετώπισαν ένα κύμα 30 έως 40 τόνων σαρδέλας (sappa) και άλλων ειδών νεκρών ψαριών, που εντοπίστηκαν στην περιοχή λίγες μέρες νωρίτερα. Οι ειδικοί εξετάζουν την κλιματική αλλαγή Οι ντόπιοι ψαράδες προσπάθησαν να συλλέξουν τα νεκρά ψάρια, φοβούμενοι ότι τα νεκρά ψάρια που αποσυντίθενται θα εξαντλήσουν την περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο, βλάπτοντας το θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι ειδικοί υπέθεσαν ότι τα μεταναστευτικά ψάρια και στις δύο περιοχές καθηλώθηκαν αφού κυνηγήθηκαν μέχρι εξάντλησης από σπιρτόψαρα και άλλα αρπακτικά ψάρια.

Συμβάντα μαζικής θνησιμότητας μπορεί επίσης να συμβούν όταν υπάρχουν ξαφνικές πτώσεις της θερμοκρασίας του νερού, προκαλώντας τα ψάρια σε σοκ, πρόσθεσαν.

Οι αρχές αρνούνται τη σύνδεση με τις διαρροές της Φουκουσίμα «Η αιτία είναι προς το παρόν άγνωστη», είπε στην εφημερίδα ο Μικίν Φουτζιουάρα, τοπικός αξιωματούχος της αλιείας. «Σκοπεύουμε να κάνουμε δειγματοληψία από το θαλασσινό νερό στην τοποθεσία και να το εξετάσουμε για να ανακαλύψουμε την αιτία».

Αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης επέκριναν ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail που φαινόταν να συνδέει το φαινόμενο με την απελευθέρωση επεξεργασμένου νερού από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima-Daiichi.

Η έκθεση σημείωσε ότι τα νεκρά ψάρια άρχισαν να ξεβράζονται στην ακτή σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου η εγκατάσταση άρχισε να απορρίπτει το νερό – το οποίο περιέχει μικρές ποσότητες του ραδιενεργού ισοτόπου τριτίου – στον Ειρηνικό.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε το σχέδιο, λέγοντας σε μια αξιολόγηση ασφάλειας ότι η απελευθέρωση του νερού θα είχε «αμελητέες ραδιενεργές επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον».

Η Κίνα, η οποία αντιτάχθηκε στην απελευθέρωση και επέβαλε απαγόρευση στα ιαπωνικά θαλασσινά, έχει κατηγορηθεί για υποκρισία επειδή τα δικά της πυρηνικά εργοστάσια αντλούν συνήθως λύματα με υψηλότερα επίπεδα τριτίου από αυτά που βρίσκονται στην απόρριψη της Φουκουσίμα. «Ανησυχούμε για τις αβάσιμες αναφορές», δήλωσε στην Asahi Shimbun αξιωματούχος της υπηρεσίας αλιείας της Ιαπωνίας.

Οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί της Φουκουσίμα είχαν προειδοποιήσει ότι η απόρριψη επεξεργασμένου νερού στη περιοχή θα έβλαπτε περαιτέρω τη φήμη των θαλασσινών. Οι αξιωματούχοι της πόλης στο Hakodate προέτρεψαν τους ντόπιους να μην καταναλώσουν το λανθάνον ψάρι αφού οι άνθρωποι άρχισαν να το μαζεύουν από την ακτή για να το πουλήσουν ή να το φάνε. «Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα υπό ποιες συνθήκες πέθαναν αυτά τα ψάρια, επομένως δεν συνιστώ την κατανάλωσή τους», δήλωσε ο Takashi Fujioka, ερευνητής αλιείας.

Πηγή: Digi24.ro/ertnews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top