ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Νέες αυξήσεις σε αυγά και ζυμαρικά - Σε ποια βασικά αγαθά καταγράφηκαν μειώσεις - Τι συμβαίνει με το κρέας

Ακρίβεια: Νέες αυξήσεις σε αυγά και ζυμαρικά - Σε ποια βασικά αγαθά καταγράφηκαν μειώσεις - Τι συμβαίνει με το κρέας

Άρχισε να πέφτει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα γεγονός όμως που αποδείδεται κυρίως στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για το μήνα Νοέμβριο 2023, οι τιμές ακολουθούν την πτωτική πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος ως αποτέλεσμα της συνεχούς μείωσης του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού στον τομέα των τροφίμων, ανήλθε σε 1,7% το Νοέμβριο έναντι 3,5% τον Οκτώβριο και 4% τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου στο 8,14% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και έναντι 8,74% την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου και 9,13% για τους μήνες Ιανουάριο - Σεπτέμβριο. Η μεγάλη μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οφείλεται στη μεταβολή κατά -4,08% στα γεωργικά προϊόντα και κατά -7,61% στα πετρελαιοειδή.

«Ανάσα» από τα χόρτα και τα ψάρια

Όπως φαίνεται αναλυτικά στον Πίνακα της Υπηρεσίας με τους δείκτες τιμών για το μήνα Νοέμβριο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 28 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση, εκ των οποίων 10 κατηγορίες σε ποσοστό πέραν του -3%. Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν τα λαχανικά/χόρτα κατά 18,3%, τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια κατά 10,4%, το φυτικό μαγειρικό λίπος κατά 14,8%, τα κατεψυγμένα ψάρια και μαλάκια/οστρακοειδή κατά 9,1% και 6,5% αντίστοιχα, ο κυπριακός και στιγμιαίος καφές κατά 3,7% και 4,9% αντίστοιχα, το αλεύρι κατά 4,5%, η ζάχαρη κατά 1,7%, τα απορρυπαντικά ρούχων κατά 3,3% και το χαρτί υγείας κατά 2%.

Συνεχίζεται η αυξητική πορεία στα αυγά

Αύξηση παρουσίασαν 17 κατηγορίες, από τις οποίες μόνο οι 8 κατηγορίες σε ποσοστό μεταξύ 1%-4%. Σημαντικότερη αύξηση κατέγραψαν για το μήνα Νοέμβριο οι ντοματοχυμοί/πελτές κατά 3,8%, τα αυγά κατά 3,4% και τα ζυμαρικά κατά 3%.

Στα πλαίσια της παρακολούθησης της αγοράς και καταγραφής των τάσεων όπως εξελίσσονται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, η Υπηρεσία έχει προβεί και πάλι στις 12/12/2023, στην καταγραφή τιμών 53 κοινών και πολύ σημαντικών για το νοικοκυριό προϊόντων σε 3 υπεραγορές της Λεμεσού. Όπως φαίνεται στο συγκριτικό Παρατηρητήριο που επισυνάπτεται, η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο ανέρχεται σε 6% ή €250,24 έναντι €235,60 με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €238,55.

Δείτε αναλυτικά τις τιμές εδώ.

Μηδενικό ΦΠΑ - «Απορροφήθηκε» η μείωση στα κρέατα λόγω αύξησης στη τιμή των αμνοεριφίων

Το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο, συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων και λαχανικών από 1/12/2023, ανέρχεται μεταξύ €6,41-6,88 σε σύνολο αγορών αξίας €75 περίπου ανάλογα με την υπεραγορά.

Τονίζεται εκ νέου ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές όλων των κατηγοριών προϊόντων που εγκρίθηκαν, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια. Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου με βάση τα πορίσματα των ελέγχων, είναι ότι αυτό έχει θετική επίδραση στις τιμές και κατ΄επέκταση τον πληθωρισμό εφόσον σε ποσοστό περίπου 76% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου που εφαρμόστηκε το μέτρο.

Σύμφωνα με τα πορίσματα του τελευταίου ελέγχου που διενεργήθηκε στις 11/12/2023, η συμμόρφωση είναι καθολική με τα ποσοστά ζάχαρης και καφέ στο 90%, για τα λαχανικά στο 94% και για τα κρέατα στο 69% λόγω βασικά της αύξησης στην τιμή αμνοεριφίων σε κάποιες υπεραγορές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Αμμόχωστο - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 76χρονου που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Ανείπωτη τραγωδία - Βρέφος άφησε την τελευταία του πνοή στο Μακάρειο

Θερμοπληξία vs ηλίαση: Η διαφορά τους, τα συμπτώματα και όσοι διατρέχουν κίνδυνο - Όσα πρέπει να προσέξουμε

Αυτές οι ομάδες πληθυσμού έχουν δικαίωμα σε χαμηλότερη χρέωση στο ρεύμα - Ποιος επωμίζεται το κόστος;

Επεκτείνεται το όριο ηλικίας στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων - Τι ισχύει για ιδιωτικά και τι για δημόσια νηπιαγωγεία

Στην Κύπρο τυχερός του τζόκερ - Αυτό είναι το ποσό που κερδίζειΝεκρή 41χρονη στην Πάφο: Εικόνες από την σκηνή - Πώς απαντά η Αστυνομία για καθυστέρηση των μελών της στο σημείο

Νεκρή 41χρονη στην Πάφο: Εικόνες από την σκηνή - Πώς απαντά η Αστυνομία για καθυστέρηση των μελών της στο σημείο

Στο νοσοκομείο τραυματισμένος μεταφέρθηκε ο 48χρονος, φερόμενος σύζυγος και δράσης για τον φόνο της 41χρονης γυναίκας, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στην Πάφο, το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουνίου. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top