ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Έλαβε αίτημα πληρωμής Κύπρου για 152 εκατ. ευρώ από Σχέδιο Ανάκαμψης

Κομισιόν: Έλαβε αίτημα πληρωμής Κύπρου για 152 εκατ. ευρώ από Σχέδιο Ανάκαμψης

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως έλαβε το δεύτερο αίτημα πληρωμής από την Κύπρο στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορά επιχορηγήσεις ύψους 152 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται η προχρηματοδότηση) και καλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε πολλαπλούς τομείς με επίκεντρο την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, την περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν έλαβε αιτήσεις πληρωμής από την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Το δεύτερο αίτημα πληρωμής στο πλαίσιο του κυπριακού εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά συνολικά 33 ορόσημα και 5 στόχους του σχεδίου, και καλύπτει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση, η ενεργειακή απόδοση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η προστασία από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες, η διαχείριση των υδάτων, η γεωργία, η έρευνα και η καινοτομία, η χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η φορολογία και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται πως το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου περιέχει κονδύλια συνολικού ύψους 1,22 δις ευρώ (0,2 δις ευρώ σε δάνεια και 1,02 δις ευρώ σε επιχορηγήσεις).

Το τρίτο αίτημα πληρωμής της Ρουμανίας ανέρχεται σε 2 δις ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια και αφορά συνολικά 68 ορόσημα και 6 στόχους, καλύπτοντας μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε τομείς όπως η ενεργειακή απόδοση, η μείωση των κινδύνων από σεισμούς, η κυβερνοασφάλεια, οι ψηφιακές δεξιότητες στις δημόσιες υπηρεσίες, η φορολογική διοίκηση, η αστική κινητικότητα, η οδική ασφάλεια, η αναδάσωση, η κυκλική οικονομία και η εκπαίδευση, οι αστικές και περιφερειακές δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και οι υποδομές ποδηλασίας. Το σχέδιο ανάκαμψης της Ρουμανίας περιέχει κονδύλια συνολικού ύψους 28,5 δις ευρώ (13,6 δις ευρώ σε επιχορηγήσεις και 14,9 δις ευρώ σε δάνεια).

Το τέταρτο αίτημα πληρωμής της Σλοβακίας ανέρχεται σε 799 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και αφορά συνολικά 15 ορόσημα, καλύπτοντας τομείς όπως οι βιώσιμες μεταφορές, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και η βελτίωση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το σχέδιο ανάκαμψης της Σλοβακίας περιέχει κονδύλια συνολικού ύψους 6,4 δις ευρώ.

Όπως υπενθυμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, οι πληρωμές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βασίζονται στην εφαρμογή από την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που περιγράφονται στα αντίστοιχα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις αιτήσεις και στη συνέχεια θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (γνωμοδοτική επιτροπή της ΕΕ) τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της σχετικά με την εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται ώστε να γίνουν οι πληρωμές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Αμμόχωστο - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 76χρονου που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Ανείπωτη τραγωδία - Βρέφος άφησε την τελευταία του πνοή στο Μακάρειο

Θερμοπληξία vs ηλίαση: Η διαφορά τους, τα συμπτώματα και όσοι διατρέχουν κίνδυνο - Όσα πρέπει να προσέξουμε

Αυτές οι ομάδες πληθυσμού έχουν δικαίωμα σε χαμηλότερη χρέωση στο ρεύμα - Ποιος επωμίζεται το κόστος;

Επεκτείνεται το όριο ηλικίας στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων - Τι ισχύει για ιδιωτικά και τι για δημόσια νηπιαγωγεία

Στην Κύπρο τυχερός του τζόκερ - Αυτό είναι το ποσό που κερδίζειΝεκρή 41χρονη στην Πάφο: Εικόνες από την σκηνή - Πώς απαντά η Αστυνομία για καθυστέρηση των μελών της στο σημείο

Νεκρή 41χρονη στην Πάφο: Εικόνες από την σκηνή - Πώς απαντά η Αστυνομία για καθυστέρηση των μελών της στο σημείο

Στο νοσοκομείο τραυματισμένος μεταφέρθηκε ο 48χρονος, φερόμενος σύζυγος και δράσης για τον φόνο της 41χρονης γυναίκας, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στην Πάφο, το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουνίου. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top