ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απευθείας αεροπορική σύνδεση κατεχομένων-Ρωσίας ζητά ο Τατάρ

Απευθείας αεροπορική σύνδεση κατεχομένων-Ρωσίας ζητά ο Τατάρ

Ο Ερσίν Τατάρ χαιρετίζει την «έναρξη λειτουργίας προξενικού γραφείου της ρωσικής πρεσβείας στον Βορρά της Κύπρου» - όπως αναφέρεται στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας - και επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να επιδιώξει απευθείας αεροπορική σύνδεση των κατεχομένων με τη Ρωσία.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρεται στο γραφείο στα κατεχόμενα, λέγοντας πως «λειτουργεί. Έχει ήδη ανοίξει και παρέχει υπηρεσίες στους Ρώσους. Αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες στην Κύπρο, στην περίπτωση αυτή απευθύνονται στο προξενείο. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα προξενείο σε μια περιοχή όπου ζει μια κοινότητα περίπου 50.000 πολιτών σας».

Απαριθμεί σειρά προξενικών υπηρεσιών, που παρέχονται επιτόπου - όπως έκδοση και ανανέωση διαβατηρίων, αναβολές στράτευσης, αγοραπωλησίες ακινήτων κ.ο.κ. - και εκτιμώντας ότι «η ρωσική Κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση όταν άνοιξε Προξενείο εδώ».

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ΤΑΣΣ, «τον περασμένο Αύγουστο η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο άρχισε να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στο βόρειο τμήμα του νησιού» και μάλιστα σε τακτική βάση, μια απόφαση, η οποία κατά τον Πρεσβευτή της Ρωσίας στη Λευκωσία Μουράτ Ζιάζικοφ «είχε ωριμάσει προ πολλού, δεν έχει καμία πολιτική χροιά και υπαγορεύεται αποκλειστικά από ανθρωπιστικούς λόγους», ενώ κατά την επίσημη εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Μεταξύ άλλων ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την ευχή και τη χαρά «να δούμε περισσότερους Ρώσους εδώ, τους σεβόμαστε και έχουμε φιλικές σχέσεις μαζί τους», υπενθυμίζοντας ότι οι Ρώσοι τουρίστες μπορούν «πολύ εύκολα» να φτάσουν στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς «συνδεόμαστε με την Τουρκία με καθημερινές πτήσεις. Και έχουμε συνδέσεις με τα πιο διαφορετικά τουρκικά αεροδρόμια, με κάθε λιμάνι». «Γνωρίζω ότι οι Ρώσοι πολίτες αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες όταν ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε, καθώς «αυτό συνδέεται, για παράδειγμα, με θέματα βίζας και στη ρύθμιση της ρωσικής αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη. Η Ρωσία δεν έχει τέτοια προβλήματα με την Τουρκία».

Αναφερόμενος στην εκφρασμένη επιθυμία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να πετύχει απευθείας αεροπορική σύνδεση των κατεχομένων με το έδαφος της Ρωσίας, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «προφανώς αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε πάρα πολύ να κάνουμε. Αλλά για να συμβεί αυτό, η ρωσική Κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει το άνοιγμα απευθείας πτήσεων στο αεροδρόμιο της Τύμπου. Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να πάρουμε μια τέτοια άδεια από τη Ρωσία».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επεσήμανε ότι «σημαντικός αριθμός Ρώσων πολιτών ζει στη Βόρεια Κύπρο», καθώς «μέρος αυτών ήρθαν από το νότο μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, ένα μέρος μετακινήθηκε από την Τουρκία, κάποιοι απευθείας από τη Ρωσία», σημειώνοντας ότι «οι Ρώσοι ασχολούνται μαζί μας με την ανάπτυξη της βιομηχανίας, συμμετέχουν στις κατασκευές. Υπάρχουν πολλοί τουρίστες από τη Ρωσία εδώ. Και όπως γνωρίζετε, δεχόμαστε καθημερινά πτήσεις από όλα τα αεροδρόμια της Τουρκίας. Πολλοί Ρώσοι έρχονται από την Αττάλεια, την Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις».

Όπως ισχυρίστηκε ο Ερσίν Τατάρ, σε περίπτωση έναρξης απευθείας πτήσεων με τη Μόσχα, «ο προορισμός αυτός θα είναι πολύ δημοφιλής», μεταξύ άλλων επειδή όχι μόνο οι Ρώσοι, «αλλά και οι Τούρκοι από τη Βόρεια Κύπρο θα πετούν προς τη Μόσχα, και για εμπόριο και για επιχειρήσεις, και με τουριστικούς σκοπούς και για εκπαίδευση».

«Έχουμε καλές σχέσεις με τις τουρκόφωνες χώρες Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Κιργιστάν. Και θα θέλαμε να έχουμε περισσότερους δεσμούς με τη Ρωσία, γιατί οι Ρώσοι είναι πολύ κοντά στους Τούρκους, έχουμε κοινά θεμέλια, κοινή ιστορία», κατέληξε στη συνέντευξή του στο ΤΑΣΣ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top