ΔΙΕΘΝΗ

Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Καρέρο Μπλάνκο που σήμανε την αρχή του τέλους της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία

Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Καρέρο Μπλάνκο που σήμανε την αρχή του τέλους της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία

Πριν από 50 χρόνια, μία θεαματική βομβιστική επίθεση της οργάνωσης των βάσκων αυτονομιστών της ETA στην καρδιά της Μαδρίτης κατά του Νο 2 του φρανκικού καθεστώτος, του ναυάρχου Λουίς Καρέρο Μπλάνκο, θα σημάνει την αρχή της κατάρρευσης του φρανκισμού. Η επίθεση της 20ής Δεκεμβρίου 1973 στην συνοικία της Σαλαμάνκα θα μείνει επίσης στα χρονικά ως η πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση της ETA.

Πρόσωπο-κλειδί του φρανκικού καθεστώτος από την δεκαετία του 1940, ο Λουίς Καρέρο Μπλάνκο, 69 ετών, είχε διορισθεί έξι μήνες πριν επικεφαλής της κυβέρνησης από τον στρατηγό Φράνκο. Εκείνο το πρωί κατευθυνόταν προς το γραφείο του αφού είχε παρακολουθήσει προηγουμένως την θεία λειτουργία, όπως έκανε κάθε μέρα.

Λίγο μετά τις 09.30, η θηριώδης έκρηξη που προκλήθηκε από δεκάδες κιλά δυναμίτιδας που είχαν τοποθετηθεί σε μικρό τούνελ σκαμμένο κάτω από την άσφαλτο στο ύψος του αριθμού 104 της οδού Κλαούντιο Κοέγιο θα βάλει οριστικό τέλος στην καθημερινή ρουτίνα αυτή και θα αποτελέσει και το μοιραίο πλήγμα στον φρανκισμό που βρισκόταν ήδη σε παρακμή.

Στα 20 μέτρα από το έδαφος

Η ισχύς της έκρηξης εκτίναξε το αυτοκίνητο - μία πολυτελή μαύρη Dodge βάρους άνω του ενός τόνου - σε ύψος 20 μέτρων για να το προσγειώσει στην αυλή ενός μοναστηριού. Ο Καρέρο Μπλάνκο βρέθηκε βαριά τραυματισμένος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Θα πεθάνει κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Οι πρώτοι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο θεώρησαν αρχικά ότι επρόκειτο για έκρηξη φυσικού αερίου. Ο θάνατος του Καρέρο Μπλάνκο ανακοινώθηκε το ίδιο πρωί, αλλά τα αίτια της έκρηξης, που σκότωσε επίσης τον σοφέρ και τον σωματοφύλακά του, αποσιωπήθηκαν επί ώρες.

Η αλήθεια δεν αποκαλύφθηκε παρά τα μεσάνυκτα με τηλεοπτική ανακοίνωση του υπουργείου Ενημέρωσης.

Στην συνέχεια θα γίνει γνωστό ότι επί πολλές εβδομάδες, ένα κομάντο έσκαψε τούνελ μήκους επτά μέτρων κάτω από την άσφαλτο για να τοποθετήσει μία βόμβα από το υπόγειο γειτονικού σπιτιού. Για να δικαιολογήσουν τον θόρυβο τα μέλη της ομάδας υποδύονταν τους γλύπτες.

Μετά την επίθεση, η ομάδα κατόρθωσε να διαφύγει από την Μαδρίτη και να καταφύγει στην Γαλλία. Στις 28 Δεκεμβρίου, η ETA ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με την ονομασία Operación Ogro (Επιχείρηση Δράκος) με συνέντευξη Τύπου στο Μπορντό.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top