ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσημο: Αυξήθηκε στα 1000 ευρώ ο εθνικός κατώτατος μισθός - Πόσοι επωφελούνται

Επίσημο: Αυξήθηκε στα 1000 ευρώ ο εθνικός κατώτατος μισθός - Πόσοι επωφελούνται

Στα 1000 ευρώ αυξάνεται ο μηνιαίος κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «η Κυβέρνηση αξιολογώντας όλα τα δεδομένα και υλοποιώντας το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας αποφάσισε την έκδοση του Διατάγματος Περί Κατώτατου Ορίου Μισθών του 2023 σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο προνοεί ότι ο μηνιαίος κατώτατος μισθός για πλήρη απασχόληση μετά από τη συμπλήρωση έξι μηνών συνεχούς απασχόλησης, αυξάνεται από τα 940 ευρώ στα 1000 ευρώ».

Ερωτηθείς για το πόσοι θα επηρεαστούν από την αλλαγή στον εθνικό κατώτατο μισθό, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 25.000 εργαζόμενοι οι οποίοι είναι οι πιο χαμηλόμισθοι και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ευάλωτοι επειδή είναι εργαζόμενοι χαμηλής εξειδίκευσης που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι επιπλέον θα προωθηθεί η βελτίωση του τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τον χρόνο εργασίας επισημαίνοντας ότι για την επιτυχία αυτού του στόχου σημαντική είναι η καλύτερη ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με το ωράριο εργασίας και η ενίσχυση των τεχνολογικών υποδομών που θα επιτρέψουν την παρακολούθηση της εφαρμογής αυτών των ρυθμίσεων.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής πολιτικής που αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, υποστηρίζει τη σταδιακή βελτίωση της επάρκειας των απολαβών των εργαζομένων σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας.

Επεσήμανε ότι στο επίκεντρο των στοχευμένων κυβερνητικών πολιτικών βρίσκονται οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι πλέον χαμηλόμισθοι που προστατεύονται αποκλειστικά μέσα από την έκδοση κυβερνητικών διαταγμάτων για αύξηση των μισθών τους, με απώτερο στόχο, όπως είπε, να περιοριστεί η έκθεσή τους στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, η Κυβέρνηση λειτουργεί σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της ελεύθερης οικονομίας στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, με συνέπεια στην δημοσιονομική πειθαρχία και την κοινωνικοοικονομική υπευθυνότητα.

Πρόσθεσε ότι με ορίζοντα πενταετίας η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη υιοθετεί ως σημείο αναφοράς το 60% του ακαθάριστου εθνικού διάμεσου μισθού, και προωθεί την προσέγγιση αυτού του στόχου ανάλογα με τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα της κυπριακής οικονομίας θέτοντας συγκεκριμένα όρια έτσι ώστε οι αυξήσεις που τελικά αποφασίζονται για τον κατώτατο μισθό να είναι στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων.

Σημείωσε ακόμη ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός της πενταετίας εξελίσσεται σταδιακά, συνεκτιμώντας τις οικονομικές και τις κοινωνικές εξελίξεις. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για όλους», είπε.

Σε ερώτηση για το εάν στο διάταγμα θα περιλαμβάνεται η ωριαία καταβολή του κατώτατου μισθού, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι δεν προνοείται ωριαία απόδοση σημειώνοντας ότι η βελτίωση του τρόπου υπολογισμού σε σχέση με τον χρόνο εργασίας περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης και ήδη γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το επόμενο διάταγμα για τον εθνικό κατώτατο μισθό είναι προγραμματισμένο να εκδοθεί μετά από δύο χρόνια και το μεθεπόμενο μετά από τέσσερα χρόνια.

Δείτε όσα δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας στο πιο κάτω απόσπασμα:

 

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό νομοσχέδιο για αυτοεργοδοτούμενους

Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε και νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο διευρύνονται οι παροχές που απευθύνονται προς τους αυτοεργοδοτούμενους εργαζόμενους έτσι ώστε οι αυτοεργοδοτούμενοι να είναι δικαιούχοι του επιδόματος για τη γονική άδεια καθώς επίσης και του επιδόματος για σωματική βλάβη για ατυχήματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου.

Ερωτηθείς για το που βρίσκεται το νομοσχέδιο σχετικά με την τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ο κ. Παναγιώτου είπε ότι έχει ήδη νομοθετηθεί η τηλεργασία για τον ιδιωτικό τομέα, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόσθεσε ότι για τη δημόσια υπηρεσία βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών ο οποίος, όπως είπε, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Ελλείψεις προσωπικού σε επιχειρήσεις

Ερωτηθείς για το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν επιχειρήσεις για πρόσληψη προσωπικού και για τους σχεδιασμούς που γίνονται, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι είναι σαφές ότι η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας έχει ήδη υπερβεί τις δημογραφικές δυνατότητες της Κύπρου εξηγώντας ότι «ακόμη και εάν όλοι οι ντόπιοι εργαζόμενοι εργάζονται θα εξακολουθούμε να έχουμε επιπρόσθετες ανάγκες για στελέχωση, έτσι υπάρχει ένα διαμορφωμένο πλαίσιο και μια διαδικασία μέσα από την οποία γίνεται η στελέχωση και μέσα από την αξιοποίηση εργαζομένων από τρίτες χώρες».

Σημείωσε ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη απλοποιηθεί και οι χρόνοι εξέτασης έχουν συντμηθεί σημειώνοντας ότι δρομολογούνται συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες θα βελτιώσουν περισσότερο τη διαδικασία.

Είπε ακόμη ότι προγραμματίζονται συναντήσεις με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άνεργοι Κύπριοι πολίτες στους οποίους οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί θα πρέπει να απευθύνονται κατά προτεραιότητα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει και η δυνατότητα αξιοποίησης εργαζομένων μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την ανάγκη οποιασδήποτε αδειοδότησης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσεΤοπική Αυτοδιοίκηση: Προωθούνται σημαντικές αλλαγές από Σεπτέμβριο - Σκέψεις για μείωση αντιδημάρχων και μισθών

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Προωθούνται σημαντικές αλλαγές από Σεπτέμβριο - Σκέψεις για μείωση αντιδημάρχων και μισθών

Σημαντικές αλλαγές στις νομοθεσίες που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να προωθήσει από τον Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση, οι οποίες ενδεχομένως να αφορούν τόσο τον αριθμό των αξιωματούχων όσο και τον αριθμό των δήμων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top