Σε τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2015, θα υπάρχει εικόνα κατά πόσον τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν σε λύση, είναι η εκτίμηση που εξέφρασε ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Ο κ. Μαυρογιάννης μιλούσε σε εκδήλωση με θέμα “Το Κυπριακό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο – Εξελίξεις και Προοπτικές”, που διοργάνωσε το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick το βράδυ της Πέμπτης.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε, επίσης, ότι η προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποσκοπεί στη δύσκολη μεν εφικτή δε, συμφιλίωση της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Παρουσιάζοντας τις εξελίξεις όπως έχουν διαμορφωθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η διαπραγματευτική προσπάθεια στα δύο χρόνια που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις είναι αλληλελοεξαρτώμενη.
“Η απόσταση που μας χωρίζει σε κάποια θέματα είναι μεγάλη”, είπε και πρόσθεσε ότι με την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας “έχουμε απαλλαγεί από τις ακραίες προσεγγίσεις των δύο κρατών”.
Πρόσθεσε ότι πλέον “μιλούμε για κοινό όραμα των δύο ηγετών για μια ομοσπονδιακή λύση που θα συμφιλιώνει τις αρχές της διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Ο κ. Μαυρογιάννης, συνεχίζοντας είπε πως οι συνομιλητές μας μιλούν για μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, σημειώνοντας ότι “δεν σημαίνει πως όσα ακούμε τα αποδεχόμαστε”.
“Σε μια διαπραγμάτευση μπορεί να ακούσεις πράγματα που θα σηκωθεί η τρίχα σου”, είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως η λύση θα πρέπει να συνάδει με την εσωτερική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα και τόνισε πως το διζωνικό, δικοινοτικό κράτος πρέπει να έχει μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι νοητό, συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το εδαφικό, είπε ότι δεν μπήκαμε σε συζητήσεις για ποσοστά και ονόματα χωριών.
Συνεχίζοντας, είπε ότι στο περιουσιακό “μπήκαμε σε βαθιά νερά”, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και τώρα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο στάδιο συζήτησης του τρόπου και των διαδικασιών εφαρμογής του δικαιώματος αυτού.
Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως συνεχίζει να είναι σοβαρό το θέμα του εποικισμού που άπτεται της αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης του νησιού.
Είπε ακόμα πως υπάρχουν τα θέματα της οικονομίας που περιέχουν πολύ σοβαρές πολιτικές πτυχές.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Τ/κ -ίσως από άγνοια ή άλλη αντίληψη για το κοινοτικό κεκτημένο- δεν αντιλαμβάνονται ότι το κεκτημένο προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία.
“Εκτιμούν ότι χρησιμοποιούμε το κοινοτικό κεκτημένο εναντίον τους”, πρόσθεσε.
Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ακόμα ότι δεν μπορεί να υπάρχει σύστημα εγγυήσεων που μπορεί να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στη μία κοινότητα, αλλά μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας στην άλλη κοινότητα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις από το ακροατήριο, επεσήμανε ότι η ψεύτικη ευφορία για την πορεία των διαπραγματεύσεων δυσκολεύει τα πράγματα.
“Δεν είναι όλα καλά και άγια”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κάθε πλευρά μπορεί να εμφανιστεί με θέσεις τακτικής.
“Ξέρουμε όλοι ότι η δική μας πλευρά όλα αυτά τα χρόνια φθάνει στα όρια της”, συνέχισε, αναφέροντας ότι “έχουμε ελπίδες και δυνατότητες, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά”.
Αναφορικά με τις περιουσίες των Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως θέση της δικής μας πλευράς είναι η αναγνώριση των περιουσιακών στοιχείων όλων των πολιτών, Ε/κ και Τ/κ. Πρόσθεσε πως οι Τ/κ παρέδωσαν τους τίτλους ιδιοκτησίας των περιουσιών τους στις ελεύθερες περιοχές στο ψευδοκράτος για να πάρουν άλλη περιουσία στα κατεχόμενα. Σε κάποια στιγμή -είπε- τέθηκε η ιδέα δημιουργίας εταιρείας που να αναλάβει τις περιουσίες αυτές.
Τόνισε επίσης πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης της λύσης, αξιόπιστοι, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που θα τεθούν στην ανεξάρτητη επιτροπή περιουσιών.
Εξήγησε, επίσης, ότι η τ/κ πλευρά εξισώνει το δικαίωμα του χρήστη με τον ιδιοκτήτη, διευκρινίζοντας ότι η πλευρά μας δεν χρησιμοποιεί τον όρο δικαίωμα για το χρήστη, αλλά τον όρο “ενδιαφέρον”.
Στόχος της πλευράς μας η όποια διευθέτηση συμφωνηθεί να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στην επιθυμία του ιδιοκτήτη, τόνισε.
Ερωτηθείς για την ενημέρωση των Τ/κ για τις πρόνοιες του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είπε ότι έγιναν πολλές προσπάθειες ενημέρωσης για το κεκτημένο.
“Μπορεί να αδυνατείς να αντιληφθείς τα ευρωπαϊκά θέματα αν δεν τα ζήσεις”, ανέφερε, δίνοντας μια εκτίμηση για την άρνηση που παρουσιάζει η τ/κ πλευρά στην εφαρμογή του κεκτημένου, ενώ μια άλλη εκτίμηση που εξέφρασε είναι ότι έχουν κάνει συνείδηση τις θέσεις για παρεκκλίσεις.
Ο απεσταλμένος της ΕΕ συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στις συζητήσεις για το κεκτημένο, είπε και σημείωσε ως μία άλλη σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή η ιδέα για δικοινοτική επιτροπή που θα προετοιμάσει τους Τ/κ και τις κατεχόμενες περιοχές για εφαρμογή του κεκτημένου.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα υπάρξει λύση, αλλά σε τρεις μήνες θα υπάρχει εικόνα για την προοπτική λύσης, είπε εκφράζοντας τη θέση ότι στην παρούσα συγκυρία συντρέχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για εξεύρεση λύσης, παρά ποτέ.
Ανέφερε, επίσης, ότι οι Τ/κ δεν δέχονται τη μετεξέλιξη. Τόνισε ότι νομικά το κράτος της Κύπρου είναι υποκείμενο διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε ότι πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι εάν είναι μετεξέλιξη έχουμε περισσότερη ασφάλεια και έθεσε προς προβληματισμό τη θέση εάν ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία που έμεινε ως κράτος ή η προστασία του κράτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις