ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Για 20.000 νεκρούς κάνει λόγο η Χαμάς – Δίκτυο σηράγγων που συνδέει κρησφύγετα με κατοικίες βρήκαν οι Ισραηλινοί

Γάζα: Για 20.000 νεκρούς κάνει λόγο η Χαμάς – Δίκτυο σηράγγων που συνδέει κρησφύγετα με κατοικίες βρήκαν οι Ισραηλινοί

Το Ισραήλ διέταξε περισσότερες εκκενώσεις στην κύρια πόλη της νότιας Γάζας, καθώς οι διπλωμάτες συνέχισαν τις προσπάθειες να εξασφαλίσουν μια παύση στον πόλεμο που, σύμφωνα με τη Χαμάς, έχει στοιχίσει 20.000 ζωές.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι το Ισραήλ εξέδωσε την Τετάρτη εντολές εκκένωσης μεγάλων περιοχών της Χαν Γιουνίς, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από 140.000 εκτοπισμένοι. Το Ισραήλ είπε στους αμάχους να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα του πολιορκημένου παλαιστινιακού εδάφους, προτρέποντάς τους να αναζητήσουν ασφάλεια σε νότιες περιοχές. Αλλά καθώς οι χώροι για να πάνε οι άνθρωποι συνέχισαν να συρρικνώνονται, η διεθνής οργή αυξήθηκε για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο παλαιστινιακό έδαφος από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ. Είπε ότι 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες ήταν μεταξύ των νεκρών. Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς έκρινε ότι πρόκειται για ένα “τραγικό και ντροπιαστικό ορόσημο“.

Στη νότια πόλη Ράφα, όπου υψώθηκαν πύρινες σφαίρες και καπνός μετά από εκρήξεις την Τετάρτη, οι κάτοικοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για εκεχειρία θα επιτύχουν. “Εύχομαι να υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός και να μπει ένα τέλος στη σειρά των θανάτων και της ταλαιπωρίας. Έχουν περάσει περισσότερες από 75 ημέρες“, δήλωσε ο Kassem Shurrab, 25 ετών.

Αυξάνονται οι ελπίδες για εκεχειρία

Οι ελπίδες ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα μπορούσαν να επιτύχουν μια νέα συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς ο επικεφαλής της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης επισκέφθηκε την Αίγυπτο και πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της Χαμάς με έδρα το Κατάρ Ισμαήλ Χανίγια έφτασε στην Αίγυπτο την Τετάρτη για συνομιλίες με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Αμπάς Καμέλ. Συναντήθηκε επίσης με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο AFP ότι “η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η υποχώρηση του ισραηλινού στρατού κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε σοβαρή διαπραγμάτευση” σχετικά με την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πριν από την “εξάλειψη” της Χαμάς. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σχετικά με μια νέα συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων: “Δεν υπάρχει καμία προσδοκία σε αυτό το σημείο. Αλλά το προωθούμε“.

Ο διευθυντής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα είχε μια “θετική συνάντηση” στη Βαρσοβία αυτή την εβδομάδα με τον επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε στο AFP πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Το Κατάρ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, βοήθησε τον περασμένο μήνα στη μεσολάβηση μιας πρώτης εκεχειρίας διάρκειας μιας εβδομάδας, κατά την οποία απελευθερώθηκαν 80 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε εκ νέου το Ισραήλ ότι καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν σημαίνει “ισοπέδωση των πάντων στη Γάζα”, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για εκεχειρία “που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους”.

Δίκτυο σηράγγων που συνδέει κρησφύγετα με κατοικίες

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα στρατεύματά του αποκάλυψαν ένα δίκτυο τούνελ που χρησιμοποιούν οι ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη του ισλαμιστικού κινήματος στη Γάζα.

Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που, όπως είπε, έδειχναν το “μεγάλο δίκτυο” γύρω από την πλατεία Παλαιστίνης της πόλης της Γάζας που συνδέει κρησφύγετα με κατοικίες.

Ο στρατός ανέφερε μάχες από κοντά και περισσότερα από 300 πλήγματα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, ενώ ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των δικών του δυνάμεων αυξήθηκε σε 134 μέσα στη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι όταν “στοχοποιήθηκαν” σπίτια και ένα τζαμί στη Ράφα. Αργότερα ανέφερε ότι τουλάχιστον 30 ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα που έπληξε δύο σπίτια ανατολικά του Χαν Γιουνίς.

Αδιέξοδο στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να προσπαθήσει και πάλι την Πέμπτη να περάσει ψήφισμα που θα ζητούσε την παύση των μαχών, αφού οι προηγούμενες προσπάθειες να κερδίσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέτυχαν.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να δώσει περισσότερο χρόνο στη διπλωματία. Και η προεδρία θα επαναπρογραμματίσει την ψηφοφορία για το πρωί της Πέμπτης”, δήλωσε ο Χοσέ Χαβιέρ Ντε Λα Γκάσκα Λόπες Ντομίνγκες στους δημοσιογράφους μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τον όρο “κατάπαυση του πυρός” και οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει δύο φορές το βέτο τους για να ματαιώσουν ψηφίσματα που αντιτάχθηκαν στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

Φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει φόβους για περιφερειακή κλιμάκωση, με ανταλλαγές πυρών στα σύνορα με τον Λίβανο και πυραύλους από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες της Υεμένης που διαταράσσουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ότι έπληξε ένα “επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης” που χρησιμοποιούν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές της Χεζμπολάχ και πυροβόλησε μαχητές που κατευθύνονταν προς τα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον φορτηγών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι θα αντεπιτεθούν εάν δεχθούν επίθεση από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η προειδοποίηση ήρθε μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι συγκροτούν πολυεθνική ναυτική δύναμη για την προστασία των πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των Χούτι που πραγματοποιούνται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Πηγή: AFP/ertnews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top