ΔΙΕΘΝΗ

«Πώς μπόρεσε να το κάνει;» - Φρίκη στη Γαλλία από το πενταπλό φονικό, με βαρύ ιστορικό βίας ο δράστης

«Πώς μπόρεσε να το κάνει;» - Φρίκη στη Γαλλία από το πενταπλό φονικό, με βαρύ ιστορικό βίας ο δράστης

Μπροστά σε ένα σκηνικό εγκλήματος πολύ μεγάλης βιαιότητας βρέθηκαν οι αστυνομικοί στο Μο, ανατολικά του Παρισιού, όταν εντόπισαν σφαγιασμένα και πνιγμένα νεκρά πέντε άτομα, μία γυναίκα με τα τέσσερα παιδιά της.

Ο 33χρονος άνδρας που συνελήφθη ονομάζεται Νοέ Μπ. Θεωρείται ότι σκότωσε το βράδυ των Χριστουγέννων τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους στην οικία τους, σε κοντινή απόσταση από το Παρίσι. 

 

Γύρω στις 21:00 τη Δευτέρα, ανήμερα των Χριστουγέννων, η αστυνομία επενέβησαν στην οικία της οικογένειας, στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας, καθώς ειδοποιήθηκαν από γνωστούς των θυμάτων.

Ίχνη αίματος ήταν ορατά στο πλατύσκαλο. Στο εσωτερικό, «στη σκηνή του εγκλήματος, πολύ μεγάλης βιαιότητας», πέντε πτώματα ανακαλύφθηκαν: της μητέρας ηλικίας 35 ετών και των τεσσάρων παιδιών, ενός κοριτσιού 10 ετών, ενός δεύτερου κοριτσιού 7 ετών, ενός αγοριού 4 ετών και ενός βρέφους 9 μηνών.

«Η μητέρα και τα δύο κορίτσια δέχθηκαν έναν πολύ μεγάλο αριθμό μαχαιριών», αδύνατο να τον υπολογίσει κανείς, διευκρίνισε ο ίδιος. Κανένα ίχνος εμφανούς πληγής δεν εντοπίστηκε στα αγόρια, για τα οποία οι αρχές εξετάζουν το σενάριο της ασφυξίας ή του πνιγμού. Η νεκροψία-νεκροτομή θα διεξαχθεί την Τετάρτη στο Παρίσι.

Η 35χρονη ήταν «ένας πολύ καλός άνθρωπος, γνωστή σε όλους, πολύ πρόσχαρη. Ζούσε για την οικογένειά της. Ο άνδρας δεν εργαζόταν, εκείνη ζούσε την οικογένειά της», είπε σε δημοσιογράφους η φίλη και γειτόνισσα, η οποία ειδοποίησε τις αρχές. Κοινό -και αναπάντητο- ήταν το ερώτημα σε όλους στη γειτονιά για τον δράστη: «Πώς μπόρεσε να το κάνει;» 

 

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, την οποία επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας, η εξέταση των βίντεο παρακολούθησης της κυκλοφορίας επέτρεψε τον εντοπισμό του υπόπτου.

Ο 33χρονος, γαλλικής υπηκοότητας, συνελήφθη στο προάστιο του Παρισιού Σεβράν, στο σπίτι του πατέρα του. Είπε ότι «γνωρίζει γιατί τέθηκε υπό κράτηση, μίλησε για τις προσωπικές κακουχίες του και την κατάθλιψή του», σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Ιστορικό βίας και διαταραχών

Από το 2017, ο 33χρονος παρακολουθείτο για ψυχιατρικές διαταραχές και κατάθλιψη. Στην οικία του βρέθηκαν συνταγές για ηρεμιστικά.

«Το ζευγάρι δεν έβγαινε ποτέ μαζί. Εκείνος πήγαινε μόνο να πάρει τα παιδιά του από το σχολείο. Ήταν πάντα σκυφτός. Όταν περπατούσε, κοιτούσε τα πόδια του. Φαινόταν καταθλιπτικός»,  δήλωσε στη Le Figaro γείτονας.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε παρελθόν ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ του 33χρονου άνδρα και της 35χρονης γυναίκας από την ΑΪτή που έγιναν ζευγάρι πριν από 14 χρόνια και παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2023. Το ποινικό μητρώο του δράστη «στερείται από οποιουδήποτε προηγουμένου», υπογράμμισε ο εισαγγελέας.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο πατέρας είχε μαχαιρώσει τη σύζυγό του στην ωμοπλάτη, ενώ εκείνη διένυε τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Εκείνη την εποχή, ο Νοέ Μπ. δήλωνε ότι είχε κατάθλιψη. Ένα πρωί άρπαξε τα κλειδιά του διαμερίσματος για να βεβαιωθεί ότι «κανείς δεν θα φύγει». Στη συνέχεια επαναλάμβανε με μανία: «Δεν καταλαβαίνετε, δεν καταλαβαίνετε». Σύμφωνα με την αφήγηση του εισαγγελέα, η σύζυγός του τον είδε με ένα μαχαίρι, ενώ εκείνος έλεγε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει. Καθώς εκείνη έφυγε από την κρεβατοκάμαρά τους, αφού προσπάθησε να τον λογικέψει, τη μαχαίρωσε.

Το θύμα, που είχε γεννηθεί στην Αϊτή, είχε αρνηθεί να καταθέσει μήνυση και είχε δηλώσει πως δεν επιθυμούσε τη βοήθεια από οργάνωση παροχής βοήθειας σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Είχε ξεκινήσει έρευνα και ο σύζυγος είχε τεθεί υπό κράτηση προτού νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο. Ο ίδιος υποστήριζε πως δεν ήθελε να κάνει κακό στη σύντροφό του που αγαπούσε: «Το μαχαίρι έφυγε από μόνο του», είχε δηλώσει, όπως είπε ο εισαγγελέας.



Κατά την ακρόασή της το 2019, το θύμα αρνήθηκε να υποβάλει μήνυση, δηλώνοντας ότι «την είχε χαστουκίσει μόνο μία φορά» στο παρελθόν «όταν το μεγαλύτερο παιδί του ζευγαριού ήταν μικρό». Το θύμα είπε στους ανακριτές ότι ο σύζυγός της είχε κατάθλιψη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τη στιγμή του περιστατικού, είχε σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του «αρκετό καιρό πριν».

Θεωρητικά, ο Νοέ Μπ. αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, οι ψυχιατρικές εκτιμήσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο καταλογισμένος ήταν μειωμένος κατά τη στιγμή των γεγονότων. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να κηρυχθεί ποινικά ανεύθυνος.

Κατά μέσο όρο, μια δολοφονία γυναίκας λαμβάνει χώρα κάθε τρεις ημέρες στη Γαλλία, ενώ 118 γυναίκες δολοφονήθηκαν τον περασμένο χρόνο από τον σύντροφό τους ή τον πρώην σύντροφό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top