ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Χωρίς κυριαρχία δεν επιστρέφει στις συνομιλίες, είπε ο Τατάρ

Κυπριακό: Χωρίς κυριαρχία δεν επιστρέφει στις συνομιλίες, είπε ο Τατάρ

Δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς την αποδοχή της ίσης κυριαρχίας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ, ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, που μεταδόθηκε χθες από τ/κ ΜΜΕ, ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με την επισκόπηση του ΓΤΠ, ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε ότι δεν κατέστη δυνατή ακόμα η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό λόγω της λανθασμένης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, που δεν απαντάει θετικά σε καμία πρόταση για συνεργασία και προσπαθεί να εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους σε όλο τον κόσμο ακόμα και σε ανθρωπιστικά θέματα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Τατάρ, η ελληνοκυπριακή πλευρά ακολουθεί μια πολιτική, που δείχνει ότι ακόμα δεν αποδέχεται την ισότητα, επιθυμεί να στερήσει στους Τουρκοκύπριους την ασφάλεια και σημαντικό μέρος των εδαφών τους, να καταστήσει την Κύπρο έδαφος της ΕΕ, να την απομακρύνει από τις εγγυήσεις και στο τέλος να αφομοιώσει τους Τούρκους της Κύπρου.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία ακόμα ακολουθεί μια εχθρική στάση κατά της Τουρκίας και της τδβκ, ονειρεύεται να μας γυρίσει στην προ του 1974 περίοδο, να εκδιώξει την Τουρκία από την Κύπρο και την ένωση. Θέλω να επαναλάβω και σήμερα για άλλη μια φορά ότι δεν θα υποχωρήσουμε από την ξεκάθαρη στάση μας που θέσαμε επί τάπητος στο Κυπριακό και δεν έχουμε πρόθεση να επιστρέψουμε στο τραπέζι ενόσω δεν τυγχάνει αποδοχής η ίση κυριαρχία μας και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας», υποστήριξε. «Πιστεύουμε και εμείς ότι η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει σοβαρά στις προσπάθειες ανάπτυξης των δύο λαών, θα συμβάλει στην ευημερία του νησιού, στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της μητέρας πατρίδας Τουρκίας με την Ελλάδα και στην εγκατάσταση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Ευχόμαστε αυτή η ειλικρινής στάση μας και οι ανθρωπιστικές προτάσεις μας να βρουν ανταπόκριση εντός του 2024», είπε.

Όμως, ό,τι και να γίνει, συνέχισε, «εντός του 2024 θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και σε ενότητα και ομοψυχία με το λαό μας για να πάρει ο τουρκοκυπριακός λαός τη θέση του στη διεθνή κοινότητα και για ανάπτυξη ειλικρινών σχέσεων με τις χώρες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών».

Με την ευκαιρία της νέας χρονιάς, ο κ. Τατάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Ταγίπ Έρντογαν ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία στον τουρκοκυπριακό «λαό», ενώ ο Ερσίν Τατάρ ευχήθηκε ο Αλλάχ να αναπαύσει την ψυχή των Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες μέρες κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά της «τρομοκρατίας» και να μην βιώσουν ξανά παρόμοιο πόνο.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι θα ζήσουν μια πιο ισχυρή και επιτυχημένη περίοδο η Τουρκία και η «τδβκ» κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «αιώνα της Τουρκίας», που άρχισε με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη Γενί Ντουζέν ο γνωστός Τ/κ ακαδημαϊκός, Αχμέτ Σοζέν δήλωσε ότι ο διορισμός της ειδικής ή προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ δείχνει μια κινητικότητα στο Κυπριακό, ωστόσο δεδομένης της περιόδου που διανύουμε στις παγκόσμιες εξελίξεις και τις διεθνείς σχέσεις, δεν μπορεί να προβεί σε κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη. «Γιατί οι διεθνείς σχέσεις και οι εξελίξεις στον κόσμο έχουν εισέλθει σε μια τόσο περίπλοκη περίοδο που μπορεί να προκύψουν απροσδόκητες ιστορίες. Επομένως, δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος», είπε.

Πρόσθεσε ότι «εάν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, (προηγουμένως) γίνονται διαπραγματεύσεις για το πώς θα ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ίσως αυτό να πάρει εβδομάδες, μήνες, ίσως να μην πάει πουθενά».

O κ. Σοζέν ανέφερε ότι μια λύση, που βασίζεται στον καταμερισμό της εξουσίας και τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών είναι ολοφάνερα υπέρ της πλειοψηφίας των Κυπρίων και η συνέχιση της διαίρεσης είναι προς το συμφέρον μόνο μιας πολύ μικρής ομάδας ανθρώπων, που «κερδίζουν περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να ονειρευτούν».

Υποστήριξε ότι το στάτους κβο στην Κύπρο είναι βιώσιμο, αφού συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια, όμως δεν είναι στατικό. «Η Κύπρος του 1974 δεν είναι η ίδια με την Κύπρο της δεκαετίας του 1980. Η Κύπρος της δεκαετίας του '90 δεν είναι η ίδια με την Κύπρο της δεκαετίας του 2000 και η Κύπρος του 2023-2024 δεν είναι η ίδια».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top