ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άδειες κυκλοφορίας: Από σήμερα η ανανέωση τους - Το κόστος, το πρόστιμο και η επιβάρυνση - Όσα πρέπει να ξέρετε

Άδειες κυκλοφορίας: Από σήμερα η ανανέωση τους - Το κόστος, το πρόστιμο και η επιβάρυνση - Όσα πρέπει να ξέρετε

Σε εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα, 4 Ιανουαρίου, η διαδικασία ανανέωσης της άδειας κυκλοφορίας για το 2024.

Όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, οι οδηγοί έχουν προθεσμία μέχρι τις 10 Μαρτίου 2024 και ώρα 24:00 (μεσάνυχτα) να τις ανανεώσουν.

Σημειώνεται ότι οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννιά και δώδεκα μηνών.

Το κόστος, το πρόστιμο και η επιβάρυνση

Αναφορικά με το κόστος για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας, αρμόδιος λειτουργός του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ανέφερε στο ThemaOnline ότι για τα οχήματα που εγγράφονται σήμερα αλλά και όσα έχουν εγγραφεί τα τελευταία χρόνια, ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας κατά γενικό κανόνα γίνεται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

«Για τα οχήματα που εγγράφονται τα τελευταία χρόνια ο υπολογισμός των τελών είναι στην βάση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οπότε όσο πιο φιλοπεριβαλλοντικό είναι το όχημα τόσο πιο χαμηλό είναι το ποσό για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας», τόνισε συγκεκριμένα.

Άρα αυτό σημαίνει ότι, για ένα όχημα μπορεί να είναι μηδενικό το κόστος ενώ για ένα άλλο όχημα να είναι εκατοντάδες ευρώ.

Σημειώνεται ότι για ανανεώσεις που θα γίνονται μετά την Κυριακή (10.3.2024), επιβάλλεται ως επιβάρυνση το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

Επιπλέον, αν κάποιος δεν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας και κυκλοφορά με το όχημα, τότε η Αστυνομία μπορεί να του δώσει εξώδικο πρόστιμο των 85 ευρώ.

«Ο κόσμος πρέπει να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του έγκαιρα. Αν μείνει τελευταία στιγμή, λόγω ενδεχόμενης υπερφόρτωσης του συστήματος, μπορεί κάτι να πάει στραβά και να ταλαιπωρηθεί», είπε καταληκτικά ο λειτουργός.

Όσα πρέπει να ξέρετε

Σημειώνεται ότι για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει:

- Πιστοποιητικό καταλληλότητας
- Ασφάλεια

Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διαδικτυακά, στα ΚΕΠ, στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και στα επαρχιακά ραφεία του ΤΟΜ. Τονίζεται ότι δεν θα σταλούν ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι, όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους για το έτος 2023 αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2024 θα πρέπει να υποβάλουν στο ΤΟΜ ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος. Η ακινητοποίηση γίνεται και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ (Road Transport Department (mcw.gov.cy)). Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται.

Οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2023 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2023 και ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους για το 2024 μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 10.3.2024.

Σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος, θα πρέπει να υποβληθεί στο ΤΟΜ αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98Α) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσεΤοπική Αυτοδιοίκηση: Προωθούνται σημαντικές αλλαγές από Σεπτέμβριο - Σκέψεις για μείωση αντιδημάρχων και μισθών

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Προωθούνται σημαντικές αλλαγές από Σεπτέμβριο - Σκέψεις για μείωση αντιδημάρχων και μισθών

Σημαντικές αλλαγές στις νομοθεσίες που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να προωθήσει από τον Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση, οι οποίες ενδεχομένως να αφορούν τόσο τον αριθμό των αξιωματούχων όσο και τον αριθμό των δήμων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top