Όταν έχω κάτι συγκεκριμένο θα το αναφέρω, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για το θέμα του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Λάρνακα, μετά τους εορτασμούς για τα Θεοφάνεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «εύχομαι χρόνια πολλά, καλή χρονιά, θεία φώτιση σε όλους μας, να ανταπεξέλθουμε των πολλών προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Έχω την έντονη πεποίθηση ότι μέσα από τη συλλογικότητα, μέσα από τη συνεργασία μπορούμε με απόλυτη επιτυχία να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που έχουμε ενώπιον μας, και πάντα έχοντας ως μοναδική μας έγνοια το συμφέρον του κυπριακού λαού».
Ερωτηθείς για το θέμα του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης και της παραίτησης του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ευχαρίστησα τον κ. Χατζηζαχαρία για την υπηρεσία του. Όταν έχω κάτι να αναφέρω θα το πράξω».
Ερωτηθείς αν η παραίτηση του Υφυπουργού είναι η αρχή για έναν ανασχηματισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όταν έχω κάτι συγκεκριμένο θα το αναφέρω».
Κληθείς να αναφερθεί στην έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να χαιρετίσω κατ΄αρχήν την ανακοίνωση του διορισμού από τον ΓΓ των ΗΕ. Να σας θυμίσω ότι από την πρώτη μέρα εκλογής μου εργαστήκαμε πολύ μεθοδικά για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα - θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική, λοιπόν, την απόφαση του ΓΓ για διορισμό πρωσικού απεσταλμένου - αναφέρεται στις καλές υπηρεσίες, και αυτό απαντά και στις όποιες ενδεχόμενες ανησυχίες για το πού κινούμαστε. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι από δικής μας πλευράς, και για αυτό το θέμα θα ενημερώσω το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, ανάμεσα σε πολλά άλλα φυσικά, θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα από αυτή την προσπάθεια. Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και τα προβλήματα, αλλά είμαστε εδώ ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες και τα προβλήματα, γιατί για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».
Σε ερώτηση αν τον ικανοποιεί το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα η έκθεση θα μπορούσε σαφώς να ήταν καλύτερη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την έκθεση που καταγράφει τις παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης, το συζητήσαμε ξανά, βλέπουμε να συνεχίζεται αυτή η παραδοσιακή, διαχρονική προσέγγιση των ΗΕ για ίσες αποστάσεις.
Έχω ο ίδιος αποταθεί στον ΓΓ, ειδικότερα για το θέμα της νεκρής ζώνης, γιατί είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Είναι ένα από τα τετελεσμένα που δημιουργεί και η πάροδος του χρόνου, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και είναι για αυτό τον λόγο που το 2024, που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και 50 χρόνια τουρκικής κατοχής, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να επανενώσουμε τον τόπο μας».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ ότι για να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις ζητεί την πολιτική ισότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε τη δήλωση του ΓΓ, τον διορισμό από τον ΓΓ, αναμένουμε την κάθοδο στην Κύπρο της κας Κουεγιάρ, έτσι ώστε να εργαστούμε και να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Δεν θέλω να σχολιάσω, είναι γνωστές οι δηλώσεις, οι προσεγγίσεις, όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι των συζητήσεων».
Τέλος, ερωτηθείς για το σχέδιο «Αμάλθεια» και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι θα έρθει στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες μας. Να ξεκαθαρίσω κάτι διότι είδα κάτι σε σχέση με την αντίδραση των Παλαιστινίων, Οι Παλαιστίνιοι ήταν από την αρχή υποστηρικτικοί σε αυτή την προσπάθεια.
Εγώ ο ίδιος είχα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης στη Γαλλία όταν προσκλήθηκα να συμμετάσχω στη Σύνοδο για τη Γάζα που διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Η ανησυχία των Παλαιστινίων, της διεθνούς κοινότητας, την οποία και εμείς συμμεριζόμαστε, είναι να μη φύγει από τη Γάζα ο πληθυσμός και αυτή τη θέση την ασπαζόμαστε απόλυτα. Άρα, η αποστολή της οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας δεν συνεπάγεται σε καμιά απολύτως περίπτωση απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Αντίθετα, ο απώτερος στόχος της ανθρωπιστικής βοήθειας, πέραν από το να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι είναι για να μπορούν να μείνουν στην περιοχή, γιατί χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια πώς θα μπορούν να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις