Η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί ως επίμονη πανδημία από τους ειδικούς, με τα περιστατικά να αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Το επιπλέον βάρος όμως μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Αν και η απώλεια βάρους, όπως και η διατήρηση του νέου βάρους είναι δύσκολος στόχος, οι επιστήμονες κατέληξαν σε έναν εγγυημένο τρόπο που οδηγεί σε απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, περιορίζοντας θερμίδες και ακολουθώντας ένα μοτίβο διαλειμματικής νηστείας, αλλάζει ο τρόπος που συνδέονται ο εγκέφαλος και το εντερικό μικροβίωμα, γεγονός που επενεργεί θετικά στην προσπάθεια αδυνατίσματος.
Η ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου PLA στο Πεκίνο μελέτησε 25 υπέρβαρα άτομα από την Κίνα, με μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη. Οι συμμετέχοντες πέρασαν πρώτα από μια αυστηρή φάση νηστείας 32 ημερών με γεύματα που ετοίμαζε ένας διαιτολόγος. Τα γεύματα αυτά είχαν όλο και λιγότερες θερμίδες. Στη συνέχεια πέρασαν από μια φάση 30 ημερών με λίγη περισσότερη ελευθερία στα γεύματά τους, εξακολουθώντας όμως να καταναλώνουν πολύ λίγες θερμίδες.
Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 7,6 κιλά (περίπου 7,8% του σωματικού τους βάρους), ενώ παράλληλα μείωσαν το σωματικό λίπος, την περίμετρο της μέσης, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και των ηπατικών ενζύμων.
Αντίστοιχα, και οι αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου ήταν σημαντικές, καθώς υπήρχε λιγότερη δραστηριότητα σε τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την πείνα και τον εθισμό, αλλά και περισσότερα «καλά» βακτηρία στο έντερο. Συνδυαστικά, η ποσότητα ορισμένων βακτηρίων στο έντερο συνδεόταν με το πόσο ενεργά ήταν ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, όπως αυτά που είναι σημαντικά για τη λήψη αποφάσεων, την προσοχή και τα συναισθήματα.
Επομένως, όταν χάνουμε βάρος δεν πραγματοποιούνται μόνο αλλαγές στο σώμα και το έντερο, αλλά και στον εγκέφαλο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτές οι αλλαγές αλληλοεπηρεάζονται ή αν κάτι άλλο τις προκαλεί και τις δύο.
Ο Δρ. Xiaoning Wang, επίσης ερευνητής της μελέτης, εξήγησε ότι το μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με τον εγκέφαλο με περίπλοκο τρόπο. Ο Δρ Liming Wang πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα τους ως ερευνητές είναι να κατανοήσουν ακριβώς πώς το μικροβίωμα του εντέρου και ο εγκέφαλος επικοινωνούν κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις