ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι πήραν τις θέσεις Υφυπουργών και Επιτρόπων στον ανασχηματισμό – Τα βιογραφικά

Ποιοι πήραν τις θέσεις Υφυπουργών και Επιτρόπων στον ανασχηματισμό – Τα βιογραφικά

Μερικό κυβερνητικό ανασχηματισμό ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στη θέση του Υφυπουργού Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής ο Νικόδημος Δαμιανού και ως Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων διορίστηκε η Μαριλένα Ραουνά.

Επίτροπος του Πολίτη διορίζεται ο Παναγιώτης Παλατές, Επίτροπος Ορεινών Περιοχών ο Χαράλαμπος Χριστοφίνας και Επίτροπος Περιβάλλοντος η Αντωνία Θεoδοσίου.

Δείτε αναλυτικά τα βιογραφικά των νέων Υφυπουργών και Επιτρόπων.

Υφυπουργός Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής - Νικόδημος Δαμιανού

Ο Νικόδημος Δαμιανού γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1973.

Είναι κάτοχος πτυχίου Sc.B Computer Science από το Brown University - Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Διδακτορικού Τίτλου (Ph.D) στον τομέα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & διαχείρισης Δικτύων από το Imperial College - Ηνωμένο Βασίλειο, πτυχίου DIC (Diploma of Information Security) από το Imperial College, και καθώς και τίτλου MBA από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Είναι επαγγελματίας σε θέματα τεχνολογιών πληροφορικής και ασφάλειας πληροφοριών με πολυετή εμπειρία σε Συστήματα Πληρωμών & Fintech, Μεθοδολογίες Διαχείρισης Κινδύνων και Τεχνολογίες Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Διετέλεσε Διευθυντικό στέλεχος στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ τα τελευταία έξι (6) χρόνια εκτελεί καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της εταιρείας JCC Payment Systems ltd.

Είναι νυμφευμένος με τη Ροδούλα Δαμιανού και πατέρας δύο παιδιών, της Ελένης και της Σοφίας.

Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων - Μαριλένα Ραουνά

Διορίστηκε διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Παράλληλα, Διπλωματική Σύβουλος για θέματα ΕΕ (EU Sherpa) και Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου.

Η Μαριλένα Ραουνά γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1983. Κατάγεται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Είναι απόφοιτος της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (BA in Jurisprudence) με μεταπτυχιακές σπουδές (LLM) σε Δημόσιο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο London School of Economics and Political Sciences (Chevening scholar). Eίναι κάτοχος διπλώματος γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Από το 2007 μέχρι το 2010 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, των νέων και των παιδιών (“Daphne III”).

Από το 2010  μέχρι το 2014 υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή. Κατά τη διάρκεια της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (2012) ήταν η εθνική εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου για θέματα διεύρυνσης καθως και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Συμβουλίου της ΕΕ σε τριλόγους με Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θέσπιση νέου μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας.

Από το 2014 μέχρι το 2018 εργάστηκε στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ειδική σύμβουλος του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων Ευρωπαικής Ένωσης. Συμμετείχε επίσης στις πιο πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού καθώς και σε ειδική διαπραγματευτική ομάδα για θέματα Ευρωπαικής Ένωσης.

Από το 2018 μέχρι το 2021 εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως ειδική σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών.

Είναι παντρεμένη με τον Seth Rosenbaum και είναι μητέρα δύο παιδιών.

Επίτροπος του Πολίτη - Παναγιώτης Παλατές

Ο Παναγιώτης Παλατες γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1985.

Αποφοίτησε από το Ενιαίο Λύκειο Αρχαγγέλου και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι πτυχιούχος του τμήματος Αρχαιολογίας. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Στρασβουργου (Universite de Strasbourg) στη Γαλλία στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών (Sciences Humaines et Sociales). Παράλληλα, ανέπτυξε ακαδημαϊκή έρευνα σε εξειδικευμένους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών με δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.

Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης σε ακαδημαϊκά ερευνητικά προγράμματα  και  σε ακαδημαϊκές ανασκαφικές έρευνες στην Ελλάδα και στην Ιορδανία, στην Ιθάκη, στο Νεκρομαντείο της Εφύρας και στο Tel Kafrein αντίστοιχα, ως επικεφαλής ανασκαφικού τομέα. Ακολούθως, εργάστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως Επιστημονικός Συνεργάτης, και κατά το τελευταίο διάστημα διετέλεσε Σύμβουλος του ΠτΔ.

Ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά στο φοιτητικό κίνημα και στην τοπική κοινωνία, στα Ιωάννινα ως Πρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Αναγέννηση, στη Λευκωσία ως Επαρχιακός Οργανωτικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και ακολούθως ως Β. Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ. 

Είναι παντρεμένος με τη Μυρτώ Κτενά Παλατέ και είναι πατέρας του Κυριάκου, ηλικίας 9 χρόνων, και της Βεατρίκης, ηλικίας 5 χρονών.

Επίτροπος Ορεινών Περιοχών - Χαράλαμπος Χριστοφίνας

Ο Χαράλαμπος Χριστοφίνας, γεννήθηκε στην Κυπερούντα στις 29/03/1966.

Κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Εργάστηκε στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων από το 1985 έως το 1999.

Κατά την περίοδο των σπουδών εργάστηκε στην εταιρεία Louis Sbarro ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Από το 2007 δραστηριοποιήται στον Ιδιωτικό τομέα σε Εταιρεία παροχής Υπηρεσιών Κατασκευαστικού κλάδου.

Μέλος του Επαρχιακού Συμβουλίου της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ Λεμεσού από το 1993 και

Βηθός Επαρχιακός Γραμματέας της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Λεμεσού από το 1996 έως το 1999.

Αντιπρόεδρος Πολιτιστικής Επιτροπής Κυπερούντας για 5 χρόνια. Μέλος Επιτροπής ΣΠΕ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ 2005 έως το 2007.

Νυμφευμένος και πατέρας τριών παιδιών. Της Μαρίας 19 χρονών, του Αλέξαντρου 18 χρονών και της Θεοφανίας 11 χρονών. Από το 2018 μόνιμος κάτοικος Κυπερούντας.

Επίτροπος Περιβάλλοντος - Αντωνία Θεoδοσίου

Η Αντωνία Θεοδοσίου φοίτησε στο Πολυτεχνείο Άαχεν στη Γερμανία, και απέκτησε πτυχίο Αρχιτεκτονικής επιπέδου μάστερ με ειδικότητα στην οικολογική δόμηση και την αποκατάσταση μνημείων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. 

Παρακολούθησε σειρά μαθημάτων για ένα χρόνο στη Μηχανική Περιβάλλοντος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μπράουνσβαϊγκ στη Γερμανία. Παρακολούθησε επίσης σειρά μαθημάτων για δυο χρόνια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Αποκατάσταση Ιστορικών Μνημείων στο Πανεπιστήμιο Φρέντερικ στην Κύπρο.

Επαγγελματικά:

  • Διατηρεί γραφείο στη Λευκωσία αρχιτεκτονικών και περιβαλλοντικών μελετών
  • Διετέλεσε για πέντε χρόνια Διευθύντρια Έργου Διαχειριστικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Ακάμα στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών
  • Συγκρότησε Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης των κοινοτήτων Ακάμα και προώθησε κοινωφελή έργα και δράσεις τα οποία έχουν συνέργεια με τους στόχους προστασίας των περιοχών Natura 2000-Χερσόνησος Ακάμα
  • Συνεργάστηκε με την Εθνική Επιτροπή UNESCO για την ένταξη της Τέχνης της Ξερολιθιάς στον Εθνικό και τον Παγκόσμιο Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και μετείχε ως εμπειρογνώμονας της UNESCO σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα
  • Εργάστηκε για δυο χρόνια στον ΚΟΤ, στο πρόγραμμα τουρισμού σε παραδοσιακές οικοδομές και σε θέματα περιβάλλοντος, και παρακολούθησε την Σχολή Ξεναγών
  • Μετείχε σε ευρωπαϊκά προγράμματα σε θέματα περιβάλλοντος, και του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura2000, σε θέματα πολιτισμού και ενέργειας.

Έλαβε εθνικές και διεθνείς διακρίσεις  για έργα αρχιτεκτονικής και τοπίου:

  • Βραβείο Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων - Αλέξη Θεοδοσιάδη για την αποκατάσταση Διατηρητέων κτηρίων
  • Έπαινος από τη Europa Nostra για την αποκατάσταση Διατηρητέου κτηρίου και ενσωμάτωση σε αυτό αρχαίων τάφων
  • Έπαινος από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αποκατάσταση παραδοσιακού ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου σε περιοχή NATURA2000
  • Τρία βραβεία από το Ευρωπαϊκή Επιτροπή ICOMOS για την αποκατάσταση Διατηρητέων κτηρίων και Αρχαίων Μνημείων
  • Εκπροσώπηση της Κύπρου σε Μπιενάλε Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στην Ιταλία με έργο αποκατάστασης Διατηρητέου κτηρίου και ενσωμάτωση σε αυτό αρχαίων τάφων
  • Βραβείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την μουσειολογική επιμέλεια του Περιφερειακού Μουσείου Αγροτικής Ζωής και Παράδοσης Ακάμα - Εκπαιδευτικού Κέντρου Χειροτεχνίας / Οικοτεχνίας στη Δρούσεια, οι δράσεις του οποίου απέσπασαν βραβείο από το ευρωπαϊκό δίκτυο πολιτιστικού τουρισμού 

Είναι μέλος σε εθνικές και διεθνείς Ενώσεις και Συμβούλια:

  • Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Διεπιστημονικής Μελέτης της Ξηρολιθιάς (SPS)
  • Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων - Κυπριακό Τμήμα (ICOMOS)
  • Επιστημονικός εκπρόσωπος του ICOMOS Κύπρου στη Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Γης (ISCEAH)
  • Μέλος του Διοικητού Συμβουλίου του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου (CEA)
  • Μέλος του Διοικητού Συμβουλίου του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης, Πολιτισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης (MIO-ECSDE)
  • Μέλος της Επιτροπής Μνημείων και Παραδοσιακών Κατασκευών του ΕΤΕΚ (Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου)
  • Μέλος στην πρώτη Επιτροπή του ΕΤΕΚ για το Περιβάλλον
  • Προέδρος του Κυπριακού Ιδρύματος Πέτρα στην Πέτρα
  • Διετέλεσε για σειρά ετών Προέδρος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου και είναι δραστήριο μέλος οργανώσεων περιβάλλοντος και πολιτισμού

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Κινήματος Οικολόγων το 1996 και μετείχε στην εγγραφή του στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Το 2001 κατήλθε υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές με το Κίνημα Οικολόγων και ακολούθως δραστηριοποιήθηκε εκτός Κινήματος παραμένοντας σε στενή συνεργασία. Το 2021 κατήλθε στις βουλευτικές εκλογές ως συνεργαζόμενη υποψήφια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Σήμερα είναι  μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, της Επιτροπής Κυπριακού και της Επιτροπής για τον Ακάμα.

Είναι συγγραφέας εκδόσεων για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το ανθρωπογενές τοπίο, τις ξηρολιθικές κατασκευές, τη φύση και τον πολιτισμό της Χερσόνησου Ακάμα ως ακολούθως:

  • 1996 - Συγγραφή βιβλίου «ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΚΑΜΑ» σε συνεργασία με την Αρχιτέκτονα Αναστασία Πήττα. Αυτό αφορά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το πολιτιστικό τοπίο, το φυσικό περιβάλλον και τη φυσιογνωμία των οικισμών του Ακάμα. Χρηματοδότηση έκδοσης: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.
  • 2017 - Συγγραφή δίγλωσσου οδηγού «Ακάμας, Φύση Μύθος, Άνθρωπος» / Akamas, Nature, Myth, Man, σε συνεργασία με την Εύη Φιούρη-Αρχαιολόγο. Έκδοση του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το ICOMOS - Κυπριακό Τμήμα
  • 2019 - Συγγραφή δίγλωσσου οδηγού με θέμα «το Αγροτικό Τοπίο» / Rural Landscapes. Έκδοση του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το ICOMOS - Κυπριακό Τμήμα. Παρουσίαση του οδηγού και έκθεσης σε συνέδριο στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Μνημείων και Χώρων του ICOMOS.
  • 2023 - Συγγραφή «Εγχειριδίου Κατασκευής Δόμων σε Ορεινές Αναβαθμίδες στην Κύπρο» στο πλαίσιο του Έργου 3PRO TROODOS το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου.
  • 2023 - Ετοιμασία υλικού για τη δημιουργία ηλεκτρονικού οδηγού με θέμα: Διαδρομές Φύσης και Πολιτισμού στη Χερσόνησο Ακάμα, σε συνεργασία με τον Μανουήλ Ιωάννου-Γεωγράφο -Περιβαλλοντολόγο για το Τμήμα Περιβάλλοντος
  • 2024 - Υπό ετοιμασία: δίγλωσση έκδοση «Αγροτική Ζωή, Παραδόσεις – Χερσόνησος Ακάμα» για το Κοινοτικό Συμβούλιο Δρούσειας
  • 2024 - Υπό ετοιμασία: δίγλωσση έκδοση για την Ξηρολιθική Κληρονομιά της Κύπρου σε συνεργασία με την Αρχιτέκτονα Αναστασία Πήττα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top