Κινδυνεύει με αποτυχία η πρώτη ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη – Σοβαρά προβλήματα στο διαστημόπλοιο

Κινδυνεύει με αποτυχία η πρώτη ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη – Σοβαρά προβλήματα στο διαστημόπλοιο

Η εταιρεία που οργάνωσε την αποστολή για την πρώτη μετά από δεκαετίες ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη δίνει μάχη για να τη σώσει λόγω των προβλημάτων που εμφανίστηκαν μετά ρτην εκτόξευση.

Η Astrobotic με έδρα το Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ λέει ότι το διαστημόπλοιο Peregrine έχει ελαττωματικό σύστημα προώθησης. Αν το πρόβλημα δεν επιδιορθωθεί, δεν θα είναι εφικτή η προσεδάφιση στη Σελήνη.

Τα προβλήματα του Peregrine (το όνομα σημαίνει «πετρίτης») εμφανίστηκαν λίγο μετά την άφεσή του από τον πύραυλο Vulcan. Οι μηχανικοί παρατήρησαν ότι το σκάφος δυσκολευόταν να διατηρήσει σταθερό προσανατολισμό στον Ήλιο, άρα οι ηλιακές κυψέλες δεν δέχονταν σταθερά ηλιακό φως για να φορτίσουν εκ νέου την ενσωματωμένη μπαταρία.

Τελικά, οι μηχανικοί της Astrobotic εντόπισαν ως βασική αιτία μια βλάβη στο σύστημα προώθησης. Αν και κατάφεραν να προσανατολίσουν με επιτυχία το διαστημόπλοιο και να φορτίσουν την μπαταρία, το Peregrine έχανε προωθητικό υλικό.

Όπως αναφέρει το BBC, η Astrobotic αναζητά νέους στόχους για την αποστολή.

Το διαστημόπλοιο βάρους 1,2 τόνων εκτοξεύτηκε νωρίς τη Δευτέρα από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Στόχος του είναι να γίνει η πρώτη αμερικανική αποστολή εδώ και 50 χρόνια που θα πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη, η πρώτη εμπορική προσπάθεια που θα το πετύχει.

Η NASA είχε στο σκάφος πέντε όργανα που θα μελετήσουν το περιβάλλον της επιφάνειας της Σελήνης ενόψει της αποστολής αστροναυτών προς τα τέλη της δεκαετίας.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Κυπριακό: «Τουρνέ» Ντι Κάρλο σε Αθήνα και Άγκυρα - Στην Άγκυρα το κλειδί για τη διάσκεψη στην Ελβετία

Κυπριακό: «Τουρνέ» Ντι Κάρλο σε Αθήνα και Άγκυρα - Στην Άγκυρα το κλειδί για τη διάσκεψη στην Ελβετία

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα Τετάρτη η Αναπληρώτρια ΓΓ ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη. Η κα Ντι Κάρλο η οποία ολοκλήρωσε τις επαφές της στη Λευκωσία, αναμένεται να συζητήσει με την Ελληνική κυβέρνηση τα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν, μέχρι τη διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE