ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ο νέος πρωθυπουργός - Είναι ο νεότερος στην ιστορία της χώρας

Γαλλία: Ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ο νέος πρωθυπουργός - Είναι ο νεότερος στην ιστορία της χώρας

Ο νυν υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας. Μάλιστα, σε ηλικία 34 ετών γίνεται ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός που είχε η Γαλλία επί Πέμπτης Δημοκρατίας.

Ο Λοράν Φαμπιούς, σημερινός πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, κατείχε το ρεκόρ μέχρι τώρα, καθώς είχε αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού σε ηλικία 37 ετών το 1984 επί προεδρίας Μιτεράν.

Η πορεία του Ατάλ στην πολιτική ζωή της Γαλλίας εξελίσσεται ραγδαία, καθώς πριν από μόλις πέντε μήνες είχε διοριστεί υπουργός Παιδείας.

Ο Μακρόν «υποδέχτηκε» τον Ατάλ στον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας μέσω ανάρτησης στο Twitter, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ στην ενέργειά σου για να υλοποιήσεις το σχέδιο αναγέννησης της χώρας».

Οι πρώτες αντιδράσεις υπήρξαν θετικές από την κυβερνητική παράταξη και αρνητικές από την αντιπολίτευση. Ο αριστερός πολιτικός Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι ο Ατάλ ξαναβρήκε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και ότι η θέση του πρωθυπουργού καταργήθηκε, ενώ ο ακροδεξιός πολιτικός Eρίκ Ζεμούρ δήλωσε ότι ένας μακρόνιστής αντικαθιστά μία μακρονίστρια.

Θυμίζεται πως χθες, την παραίτησή της από την πρωθυπουργία έθεσε στη διάθεση του Εμανουέλ Μακρόν η Ελιζαμπέτ Μπορν, με τον Γάλλο πρόεδρο να την κάνει αποδεκτή.

Μάλιστα, ο Μακρόν, σε ανάρτησή του στο Twitter ευχαρίστησε τη Μπορν για την προσφορά της.

Στην επιστολή παραίτησής της, η Μπορν ανέφερε ότι είναι «πιο αναγκαίο από ποτέ να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ήθελα να σας πω πόσο παθιασμένη ήμουν σε αυτή την αποστολή που ανέλαβα. Με καθοδήγησε η διαρκής ανησυχία να πετύχουμε γρήγορα και απτά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας», ενώ στάθηκε και στη «βούληση» του «αρχηγού του κράτους να διορίσει νέο πρωθυπυοργό», αφήνοτνας να εννοηθεί πως η αποχώρηση από τον ρόλο της, δεν έγινε με δική της πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, το Ελιζέ, σε σχετικό δελτίο Τύπου διαβεβαίωσε για την ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα, τονίζοντας πως «η πρωθυπουργός διασφαλίζει, μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης, τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι τον διορισμό της νέας κυβέρνησης».

Η Ελιζαμπέτ Μπορν είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Μακρόν στην πρωθυπουργία πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάιο του 2022. Στους 20 μήνες, που υπηρέτησε τον συγκεκριμένο ρόλο, η 62χρονη πέρασε σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και το μεταναστευτικό.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top