ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση κατά των Χούθι: Με Typhoon, που φαίνεται να απογειώθηκαν από το Ακρωτήρι στην Κύπρο τους χτύπησε το ΗΒ

Επίθεση κατά των Χούθι: Με Typhoon, που φαίνεται να απογειώθηκαν από το Ακρωτήρι στην Κύπρο τους χτύπησε το ΗΒ

Με δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου Typhoon FGR4, που φαίνεται να απογειώθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, όπως μεταδίδουν τηλεοπτικά βρετανικά κανάλια, συμμετείχε η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου στα υπό αμερικανική ηγεσία πλήγματα κατά στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Τα αεροσκάφη, που υποστηρίζονταν από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων τύπου Voyager, χρησιμοποίησαν τους κατευθυνόμενους πυραύλους Paveway IV για τα χτυπήματα «ακριβείας» που κατάφεραν στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, τα αεροσκάφη αυτά έπληξαν κτίρια στην περιοχή Μπάνι στη ΒΔ Υεμένη από όπου οι Χούθι απογείωναν drone για αναγνωριστικές πτήσεις και για επιθέσεις, καθώς και στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Αμπς, από όπου εκτοξεύονταν πύραυλοι Κρουζ και drone προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Το βρετανικό Υπουργείο κάνει λόγο για «προσεκτικά συντονισμένη» επίθεση κατά καίριων εγκαταστάσεων των Χούθι ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα των ανταρτών να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τονίζεται επίσης ότι στον σχεδιασμό των χτυπημάτων δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους αμάχους, ως εκ τούτου αποφασίστηκε η επιχείρηση να γίνει νύχτα.

«Τα λεπτομερή αποτελέσματα των πληγμάτων αξιολογούνται, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η ικανότητα των Χούθι να απειλούν την εμπορική ναυτιλία έχει υποστεί πλήγμα», λέει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο Υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς σχολίασε πως «η απειλή για αθώες ζωές και για το παγκόσμιο εμπόριο έχει γίνει τόσο μεγάλη που αυτή η δράση ήταν όχι μόνο αναγκαία, αλλά αποτελούσε και καθήκον μας ώστε να προστατεύσουμε πλοία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Νωρίτερα μέσα στη νύχτα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει πως οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι «δεν μπορούν να συνεχιστούν».

Είχε κάνει λόγο για προάσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ελεύθερης ροής του εμπορίου με «περιορισμένη, αναγκαία και αναλογική δράση αυτοάμυνας» μαζί με τις ΗΠΑ και με μη επιχειρησιακή υποστήριξη από την Ολλανδία, τον Καναδά και το Μπαχρέιν, ώστε να υποβαθμιστούν οι στρατιωτικές δυνατότητες των Χούθι και να προστατευθεί η παγκόσμια ναυτιλία.

Ο κ. Σούνακ πρόσθεσε πως το Βασιλικό Ναυτικό συνεχίζει να περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της πολυεθνικής Επιχείρησης Prosperity Guardian για αποτροπή της επιθετικότητας από τους Χούθι, τους οποίους κάλεσε να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και να κάνουν βήματα αποκλιμάκωσης.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε ενημερώσει αργά το βράδυ της Πέμπτης για την επίθεση το Υπουργικό Συμβούλιο, την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, αφού η απόφαση είχε προκριθεί σε συνεδριάσεις της επιτροπής Cobra και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η Ρωσία ζητεί έκτακτη σύγκληση ΣΑ ΟΗΕ για πλήγματα κατά Χούθι

Η διπλωματία της Ρωσίας γνωστοποίησε σήμερα πως ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητήσει τα πυραυλικά πλήγματα στην Υεμένη, που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι.

Εκφράζει ανησυχία η Σαουδική Αραβία

Η διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα πως παρακολουθεί με «ανησυχία» τις εξελίξεις στη γειτονική Υεμένη και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση», μετά τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το βασίλειο «παρακολουθεί με ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τα πλήγματα σε ορισμένο αριθμό εγκαταστάσεων» στην Υεμένη, σημείωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» και κρίνοντας πως πρέπει να «αποφευχθεί η κλιμάκωση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top