ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκαν στο 10μηνο 2023 οι άδειες οικοδομής - Αυξήθηκαν αξία και εμβαδόν

Μειώθηκαν στο 10μηνο 2023 οι άδειες οικοδομής - Αυξήθηκαν αξία και εμβαδόν

Μειώθηκαν στους πρώτους δέκα μήνες του 2023 ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, αλλά αυξήθηκε σημαντικά η αξία των αδειών αυτών, το εμβαδόν και ο αριθμός των οικιστικών μονάδων.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, εκδόθηκαν 5.906 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 6.347 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας μείωση 6,9%.

Η μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία, οφείλεται στις μειώσεις που κατέγραψαν οι άδειες για οικιστικά κτίρια, κατά 6,5%, για μη οικιστικά κτίρια κατά 14,2% και για Έργα Πολιτικού Μηχανικού κατά 19%.

Ωστόσο, η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε κατά 17,0%, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της αξίας των οικιστικών κτιρίων κατά 23,1%, των έργων Πολιτικού Μηχανικού κατά 35,3% και της διαίρεσης οικοπέδων κατά 1,3%.

Η αύξηση στο συνολικό εμβαδόν κατά 3,6% την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, οφείλεται στην αύξηση κατά 6,7% στο εμβαδόν των οικιστικών μονάδων.

Τέλος, ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 10,3% που οφείλεται στην αύξηση κατά 26,4% στον αριθμό των οικιστικών πολυκατοικιών.

Μόνο τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά τον Οκτώβριο 2023 ανήλθε στις 632.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €263,2 εκατομμύρια και το συνολικό εμβαδόν τις 204,1 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 1.003 οικιστικές μονάδες.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top