ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περδίκης: Παρέδωσε υπόμνημα με δέκα εισηγήσεις για το Εθνικό Πάρκο Ακάμα στον ΠτΔ - Τι ζητά

Περδίκης: Παρέδωσε υπόμνημα με δέκα εισηγήσεις για το Εθνικό Πάρκο Ακάμα στον ΠτΔ - Τι ζητά

Τη συνολική και εξ αρχής αναθεώρηση της όλης φιλοσοφίας και του σχεδιασμού για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα (ΕΔΠΑ) ζήτησε σήμερα το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του σήμερα αντιπροσωπία του Κινήματος στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρό του Γιώργο Περδίκη. Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, η αντιπροσωπία κατέθεσε υπόμνημα με 10 συστάσεις / εισηγήσεις «για διόρθωση των σοβαρών δομικών αδυναμιών» στο ΕΔΠΑ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας που διατάχθηκε, σχετικά με παραλήψεις που διαπιστώθηκαν στην εκπόνηση του σχεδίου. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναδείχθηκε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν λήφθηκαν υπόψη παράμετροι της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης για την περιοχή.

Το Κίνημα Οικολόγων ζήτησε ταχύτατη ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι αρκετό και ότι θα πρέπει να ακολουθήσει καταλογισμός ευθυνών και τιμωρία. Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στις 19 Ιανουαρίου το Κίνημα θα έχει συνάντηση και με την Υπουργό Περιβάλλοντος, για να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του πορίσματος, αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Περδίκης, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, έκανε λόγο για «ατυχή σχεδιασμό» και «εγκληματικά έργα» με επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον του Ακάμα. Όπως είπε ο κ. Περδίκης, το υπόμνημα που παρέλαβε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης περιλαμβάνει τεκμηριωμένες εισηγήσεις.

«Ζητούμε να κατεδαφιστούν έργα που έχουν επηρεάσει το περιβάλλον, να διορθωθεί η ζημιά που έγινε και, τέλος, να αλλάξει όλη η φιλοσοφία, όσο αφορά το οδικό δίκτυο και το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, ούτως ώστε να προστατεύεται η φύση και να δίνονται και ευκαιρίες για εργοδότηση, ανάπτυξη και ευκαιρία για τις τοπικές κοινότητες», ανέφερε.

Στο υπόμνημά του το Κίνημα Οικολόγων εισηγείται, μεταξύ άλλων, σύνδεση του ΕΔΠΑ με το κρατικό Δάσος Ακάμα, Πέγειας και Μελέτη που γειτνιάζουν, με ένταξη τεμαχίων ιδιωτικής γης στην έκταση του κρατικού δάσους, και δίκαιη αποζημίωση των ιδιοκτητών.

Ενσωμάτωση στο ΕΔΠΑ των γειτνιαζουσών περιοχών με σημαντική οικολογική αξία, προσθήκη ζώνης περιφερειακής προστασίας (Buffer Zone) στο ΕΔΠΑ, διακίνηση εντός του ΕΔΠΑ μόνο με ηλεκτρικά δημόσια μέσα, με εξαίρεση τα ΙΧ οχήματα αναπήρων και κατοίκων της περιοχής για τις γεωργικές τους ασχολίες, καθώς και σύνδεση κοινοτήτων και ΕΔΠΑ με μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία.

Ακόμα, ζητούν όπως προωθηθούν προγράμματα ανάπτυξης βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αγροβιομηχανίας, βιοτεχνίας, οινοποιίας χειροτεχνίας – οικοτεχνίας, ανθοκομίας, μελισσοκομίας, βοτανικής, ιπποκομίας – ξενάγησης, αλλά και κίνητρα για αποκατάσταση παραδοσιακών οικοδομών, ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ξενάγησης και πληροφόρησης μέσα στις ίδιες τις κοινότητες.

Επισημαίνουν ότι πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση του αναγκαίου νομικού πλαισίου Προστασίας και Διαχείρισης των Περιοχών του Δικτύου Natura 2000, όπως επίσης και η δρομολόγηση αποκατάστασης του Τοπίου στην Περιοχή λατόμευσης Ανδρολίκου και αποτροπή μεθοδεύσεων για νέες άδειες λατόμευσης και επέκταση της λατομικής ζώνης.

Εξάλλου, στο υπόμνημα το Κίνημα Οικολόγων παραθέτει σειρά επιπτώσεων που έχει εντοπίσει στην περιοχή του Ακάμα, αναφέροντας ότι «έχουν επηρεαστεί υδατορέματα, βιότοποι σπάνιων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας και το φυσικό τοπίο και ανάγλυφο της περιοχής», καθώς και ότι «έγιναν υπερβολικές και άσκοπες εκσκαφές και επιχωματώσεις, κατασκευάστηκαν τοίχοι αντιστήριξης και γεφύρια από μπετόν και νέοι βοηθητικοί δρόμοι από τον εργολάβο», επισημαίνοντας ότι προκλήθηκαν και προσωρινές και μόνιμες φθορές στο φυσικό περιβάλλον.

Εκφράζει, επίσης, ανησυχία για «το γεγονός ότι ξεκίνησε η εκτέλεση έργου υδροδότησης με πόσιμο νερό της περιοχής της Λάρας», προσθέτοντας ότι «ο αγωγός νερού (λάστιχο υψηλής πίεσης) πρέπει να ακυρωθεί και να καταργηθεί ο κόμβος επισκεπτών / αναψυκτήριο στην Λάρα».

«Στην πράξη θα φανεί αν υιοθετεί ο Πρόεδρος τις εισηγήσεις»

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν εισακούστηκαν οι θέσεις του Κινήματος από τον Πρόεδρο, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την προσωπική εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος άκουσε με κατανόηση, επιφυλάχθηκε όμως λέγοντας ότι τις επόμενες μέρες θα φανεί στην πράξη τι θέλει να κάνει ο Πρόεδρος, αν εμπέδωσε αυτά που του μετέφεραν και αν τα υιοθετεί.
Υπογράμμισε ότι αν ο Πρόεδρος «θα αφήσει το παλιό, τις αποφάσεις τις προηγούμενης κυβέρνησης» και «αν το νέο που ευαγγελίζεται είναι αυτό που θα έρθει να αλλάξει τα κακώς έχοντα, είναι καλοδεχούμενο».

Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως ο Πρόεδρος φαίνεται ότι γνωρίζει το γενικό πλαίσιο του πορίσματος, όμως δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες. Επεσήμανε ότι το Κίνημα Οικολόγων προχωρά σε περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ των οποίων, είναι και η συνάντηση με Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος στη Λυών στο τέλος του μήνα, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Πρασίνων.

Σε ερώτηση αν υπάρχει εικόνα από τον χώρο όπου εκτελούνται τα έργα, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι υπήρξε συνέχιση των εργασιών, ακόμα και μετά την ανακοίνωση παύσης τους τον περασμένο Δεκέμβριο, εν αναμονή του πορίσματος της έρευνας. Σημείωσε, όμως, ότι οι εργασίες που έγιναν στο μεταξύ δεν είχαν μεγάλη έκταση.

«Ένας Επίτροπος Περιβάλλοντος δεν αρκεί», είπε ο Γ. Περδίκης

Σε ερώτηση σχετικά με τον διορισμό της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, για την οποία δεν είχε δώσει την έγκρισή του το Κίνημα, ο κ. Περδίκης σημείωσε ότι ήταν παρούσα στη συνάντηση και ότι λειτούργησε πολύ εποικοδομητικά. «Είναι πάρα πολύ έμπειρη στα θέματα του Ακάμα και ελπίζουμε ότι ο ρόλος της θα είναι θετικά καταλυτικός στο να πάρει η κυβέρνηση τις σωστές αποφάσεις στο θέμα του Ακάμα, αν και δεν είχαμε συμφωνήσει για τον διορισμό μέλους του Κινήματος στη θέση του Επιτρόπου», είπε ο κ. Περδίκης.

Ο ίδιος επεσήμανε, όμως, ότι με την καθυστέρηση που διαπιστώνεται στην Κύπρο, όσον αφορά τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, «ένας Επίτροπος Περιβάλλοντος δεν αρκεί, χρειάζονται πολύ σοβαρές αποφάσεις, διαφορετική διάρθρωση Υπουργείου, δημιουργία ίσως ενός ισχυρού υπουργείου περιβάλλοντος, που να αναλάβει θέματα κλιματικής αλλαγής», όπως είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτηθείς αν θα είναι εποικοδομητική η δημιουργία ξεχωριστής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο Υπουργείο, ο κ. Περδίκης είπε ότι δεν είναι ικανοποιητική η εξέλιξη αυτή. Σημείωσε ότι οι εισηγήσεις που είχαν διατυπωθεί από το 2006 δεν έχουν υλοποιηθεί, ώστε να υπάρχει «μία ισχυρή Διεύθυνση Περιβάλλοντος, στην οποία να έχουν συγκεντρωθεί όλες οι υπηρεσίες που να αφορούν θέματα περιβάλλοντος και επιθεωρήσεις».

«Αυτό που έγινε είναι ο διορισμός ενός Διευθυντή και η αφαίμαξη του Τμήματος Περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, ενώ ο Βουλευτής του Κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επεσήμανε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος χρειάζεται ακόμα 80 θέσεις για να λειτουργήσει.

Προσθέτοντας στα πιο πάνω, ο Κυριάκος Τσιμίλλης, Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων και μέλος της οργάνωσης «Φίλοι του Ακάμα» επεσήμανε ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος για να γίνει μία ουσιαστική αλλαγή στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Ανέφερε, όμως, ότι στο μεταξύ μπορούν να γίνουν πιο ουσιαστικά τα υπάρχοντα όργανα, λέγοντας ότι έχει διαπιστωθεί από την εμπειρία ότι λειτουργούν με ανεπάρκεια. «Πρέπει αυτοί οι ρόλοι να ενισχυθούν στην πράξη και να ακούγονται», σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top