ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσιάζεται εντός των ημερών η μελέτη για τον Great Sea Interconnector

Παρουσιάζεται εντός των ημερών η μελέτη για τον Great Sea Interconnector

Στην Κύπρο θα βρίσκονται εντός των επόμενων ημερών εκπρόσωποι του διεθνούς οίκου που ετοίμασε τη μελέτη για το έργο Great Sea Interconnector (πρώην EuroAsia Interconnector), έτσι ώστε να προβούν σε παρουσίαση της στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, προσθέτοντας ότι μετά την παρουσίαση της μελέτης «θα παρθεί, άμεσα, η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή ή όχι στο όλο έργο".

«Το χρονικό διάστημα που έχουμε καθορίσει για να λάβουμε την απόφασή μας είναι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι μετά την απόφαση «θα δώσουμε το ανάλογο μήνυμα στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του όλου έργου».

Σε σχέση με την μελέτη, ο κ. Παπαναστασίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή θα περιλαμβάνει την οικονομική βιωσιμότητα του έργου σε ό,τι αφορά «την αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου, ως μιας απομονωμένης αγοράς», αλλά και την εκτίμηση του οίκου, η οποία θα αφορά «μια γεωπολιτική αξιολόγηση του έργου το οποίο συνδέει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου βρίσκεται η Κύπρος, με την περιοχή προς την Ευρώπη, μέσω της Κρήτης».

«Αυτά είναι τα δύο από τα βασικά στοιχεία που αξιολόγησε ο οίκος και τα οποία θα μας παρουσιάσει», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι στη μελέτη θα περιλαμβάνεται και η σύγκριση του έργου με εναλλακτικές λύσεις, όπως η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της Κύπρου αλλά και η δέουσα επιμέλεια (due diligence) του έργου.

Ο Great Sea Interconnector αφορά τη διασύνδεση των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας (μέσω Κρήτης), ισχύος 2.000 MW.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία... παρέα με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Κρανίο που ανήκει σε πλάσμα βάρους 40 τόνων ξεβράστηκε σε παραλία στις ΗΠΑΕυρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα βρίσκονται σε διάταξη μάχης για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κινήσεις εντυπωσιασμού και δηλώσεις, οι ηγεσίες των κομμάτων τρέχουν στη μάχη των ευρωεκλογών έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τους, τη συσπείρωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top