ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη Κυρία: «Η ένταξη στην ΕΕ ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα στη σύγχρονη ιστορία»

Πρώτη Κυρία: «Η ένταξη στην ΕΕ ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα στη σύγχρονη ιστορία»

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία, και το 2004 ήταν μια χρονιά ορόσημο, ανέφερε σήμερα η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι γίναμε μέλος της Ένωσης ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα και έχει θωρακίσει τη πατρίδα μας από πολλές απόψεις.

Σε ομιλία της σε ημερίδα του Λυκείου Αραδίππου με τίτλο «Ενωμένοι στην Ποικιλομορφία: ανθρώπινα δικαιώματα, ετερότητες και συμπερίληψη στη σχολική κοινότητα» που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Λύκειο Αραδίππου, η κ. Καρσερά Χριστοδουλίδη συνεχάρη τους μαθητές που συμμετέχουν στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Είμαστε όλοι ευρωπαίοι πολίτες και όπως επηρεαζόμαστε από τις πολιτικές της Ένωσης, μπορούμε και εμείς να τις επηρεάσουμε για το καλό του τόπου μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία ανήκουμε», επεσήμανε.

Με αφορμή τα 20 χρόνια ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κ. Καρσερά - Χριστοδουλίδη είπε ότι «το 2004 ήταν μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά για την Κύπρο και ένα ορόσημο. Το 1974 έγινε η τουρκική εισβολή και κατοχή και ήταν ένας μεγάλος αγώνας να ξαναστηθεί το κράτος υπό κατοχή και να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας να αποκτήσουμε ισχυρή παρουσία στην εξωτερική πολιτική και να διατηρήσουμε τη διεθνή μας υπόσταση, που αμφισβητείτο μετά το 1974 και ακόμα μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουμε προβλήματα διεθνώς», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «το να μπει η Κύπρος στην ΕΕ ήταν κάτι που δεν θα επηρέαζε μόνο την ποιότητα της ζωής μας καθημερινά, αλλά ήταν και ήταν κάτι πολύ-πολύ σημαντικό για το θέμα της ανεξαρτησίας και της ενίσχυσης της διεθνούς μας υπόστασης".

"Το να γίνουμε μέλος της ΕΕ ήταν ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία», είπε, και σημείωσε πως «δεν ήταν εύκολο πολιτικά γιατί υπήρχε ήδη η κατοχή και κάποιοι δεν ήθελαν και προσπαθούσαν να εμποδίσουν την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση. Το ότι γίναμε μέλος στην ΕΕ ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα και μας έχει θωρακίσει από πολλές απόψεις», σημείωσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι «η ΕΕ έφερε πολλά οφέλη στην Κύπρο και στήριξε τη διεθνή μας υπόσταση, δεν είμασταν πλέον μόνοι μας, αλλά μέλος μιας μεγάλης οικογένειας, η οποία ξεκίνησε το 1957, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με έξι ιδρυτικά μέλη και σιγά-σιγά αυξήθηκα και έγιναν σήμερα 27. Ωστόσο την ίδια ώρα είναι πολύ δύσκολο αλλά και μεγάλη πρόκληση, τα 27 διαφορετικά κράτη μέλη να λαμβάνουν κοινές αποφάσεις για τα πιο σημαντικά θέματα, μεταξύ αυτών της καθημερινότητάς μας», είπε.

Αναφέρθηκε, ακόμα, «στη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία διασφαλίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω των νομοθεσιών της» και έκανε εκτενή αναφορά στη λειτουργία των τριών σωμάτων της Ένωσης, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κάθε χώρα μέλος της Ένωσης, συνέχισε, «υιοθετεί τον  Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ο σεβασμός των δικαιωμάτων αυτών περνά μέσα από τις νομοθεσίες και μπαίνει στη ζωή των πολιτών για να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη. Η ΕΕ έχει πετύχει και προάγονται τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών, των μειονοτήτων, τα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα, ενώ η κάθε χώρα μαθαίνει να σέβεται η μία την άλλη και να συνδιαλέγεται», ανέφερε.

Χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου ενώ αναφέρθηκε στις αξίες, στα προνόμια και στις ευκαιρίες που παρέχει η Ένωση σε όλα τα κράτη μέλη της, μεταξύ των οποίων η εκπαίδευση, η εργοδότηση, η διακίνηση και η διαμονή.

Η κ. Καρσερά Χριστοδουλίδη χαρακτήρισε, επίσης, «πολύ σημαντικά τα επόμενα χρόνια για την Κύπρο", σημειώνοντας πως «το πρώτο εξάμηνο του 2026 θα έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Είπε, εξάλλου, πως το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ένωσης είναι πως «συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, κάτι που θέλουμε να έρθει και για την Κύπρο».

Σε χαιριετισμό του, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε ότι «το πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», που πραγματοποιείται ταυτόχρονα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, στόχο έχει την προώθηση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από τους νέους.

"Βασική παράμετρος της λειτουργίας του προγράμματος είναι η  αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη», ανέφερε.

Πέραν αυτού, συνέχισε, «παρέχεται η ευκαιρία στους διάφορους δόκιμους πρεσβευτές για ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας παράλληλος βασικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές πολιτικές και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε.

Ταυτόχρονα συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση της ημερίδας, η οποία στοχεύει, όπως είπε στην κατάκτηση εκ νέου του τίτλου  «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ημερίδα θα «προσφέρει  την ευκαιρία και την ώθηση στους μαθητές να βιώσουν συναισθήματα αλληλεγγύης και συνεργασίας, καθώς επίσης να γνωρίσουν τις καινούριες προοπτικές τις οποίες μπορεί να προσφέρει στους νέους η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση».

Σε χαιρετισμό, ο Διευθυντής του Λυκείου Αραδίππου πάτερ Νικόλαος Χριστοδούλου αναφερόμενος είπε πως στόχος της είναι «να προβληματίσει, να προτείνει λύσεις και απαντήσεις, να οδηγήσει στην εξαγωγή χρήσιμων πορισμάτων, τα οποία θα συμβάλουν ώστε να προχωρήσει η νεολαία μας, πιο ενωμένη από ποτέ, στην πολυπολιτισμική κοινωνία του σήμερα, με στόχο την επικράτηση της  δικαιοσύνης, της ισότητας, της αδελφοσύνης».

Ταυτόχρονα «αναμένεται να καταδείξει ότι το δημόσιο σχολείο του 2024 είναι ένα υγιές κύτταρο της κυπριακής κοινωνίας, μια κοιτίδα όπου καλλιεργούνται και εκκολάπτονται υγιώς σκεπτόμενοι και προβληματιζόμενοι νέοι πολίτες, στους οποίους θα μπορέσουμε αύριο να εμπιστευτούμε το μέλλον του τόπου μας και γι’  αυτό πρέπει, στο παρόν στάδιο, να τους προσφέρουμε όλη μας την στήριξη και συμπαράσταση», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top