ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

Γρίπη: Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα κατά της γρίπης. Ακόμη και αν δεν έχετε κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά της γρίπης, μπορείτε να το κάνετε τώρα.

Στους περισσότερους ανθρώπους, η γρίπη υποχωρεί από μόνη της. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, οι επιπλοκές της μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές από τη γρίπη είναι τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι γυναίκες που βρίσκονται δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, τα άτομα άνω των 65 ετών, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και κάποιες χρόνιες παθήσεις, καθώς και τα άτομα που είναι παχύσαρκα.

Ο καρκίνος, η θεραπεία για καρκίνο ή η επιβίωση από καρκίνο αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Για τα άτομα υψηλού κινδύνου, οι επιπλοκές της γρίπης μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία, καρδιακά προβλήματα και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Η πνευμονία είναι μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές, καθώς μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνια πάθηση.

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων.

Στην αρχή, μπορεί να μοιάζει με κοινό κρυολόγημα, με ρινική καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμο. Ενώ το κρυολόγημα αναπτύσσεται συνήθως αργά, η γρίπη τείνει να εκδηλώνεται ξαφνικά. Και παρόλο που το κρυολόγημα μπορεί να είναι ενοχλητικό, με τη γρίπη αισθάνεστε συνήθως πολύ χειρότερα.

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη. Όταν κάποιος εμβολιάζεται έναντι της γρίπης, μειώνει τον κίνδυνο να μολυνθεί από τον ιό της γρίπης, μειώνει τη σοβαρότητά της αλλά και τον κίνδυνο νοσηλείας σε περίπτωση που μολυνθεί.

Πώς θα προστατευθείτε

Εκτός από τον εμβολιασμό, είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε διάφορα μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης, όπως:

Πλένετε συχνά τα χέρια σας

Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης πολλών κοινών λοιμώξεων. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό.

Αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας

Συγκεκριμένα, αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας για να αποφεύγετε την εξάπλωση των ιών. Καλύψτε τον βήχα και το φτάρνισμα. Βήξτε ή φτερνιστείτε σε ένα χαρτομάντιλο ή στον αγκώνα σας. Στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας.

Καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες

Καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά για να αποφύγετε την εξάπλωση της λοίμωξης από το άγγιγμα μιας επιφάνειας με τον ιό και στη συνέχεια του προσώπου σας.

Αποφεύγετε τον συνωστισμό

Η γρίπη εξαπλώνεται εύκολα όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι, δηλαδή σε κέντρα φροντίδας παιδιών, σχολεία, κτίρια γραφείων, αμφιθέατρα και μέσα μαζικής μεταφοράς. Αποφεύγοντας τα πλήθη κατά την περίοδο αιχμής της γρίπης, μειώνετε τις πιθανότητες μόλυνσης.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top