ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Η ΚΔ προσηλωμένη στην πολιτική της Μίας Κίνας»

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Η ΚΔ προσηλωμένη στην πολιτική της Μίας Κίνας»

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην Πολιτική της Μίας Κίνας, και στηρίζει την ειρήνη και ασφάλεια στο Στενό της Ταϊβάν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ είπε ότι «σε σχέση με την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν στις 12 Ιανουαρίου, επιθυμούμε να επαναλάβουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην Πολιτική της Μίας Κίνας, και στηρίζει την ειρήνη και ασφάλεια στο Στενό της Ταϊβάν».

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιανουαρίου διεξήχθη ψηφοφορία στην Ταϊβάν, ωστόσο το Πεκίνο υποστήριξε πως η επανένωση είναι «αναπόφευκτη». Σύμφωνα με την αρχή της Μίας Κίνας, υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο, η δε Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της Κίνας και η Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη Κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την χώρα. Το Πεκίνο θεωρεί οποιαδήποτε ανεξαρτησία της Ταϊβάν ως αποσχιστική ενέργεια και πιστεύει ότι θα επιτύχει τελικά την πλήρη επανένωση και οι δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν θα επανενωθούν.

Από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση «συνεχάρη» με ανακοίνωσή της «όλους τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν σ' αυτή τη δημοκρατική άσκηση».

«Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για τις αυξανόμενες εντάσεις στο στενό της Ταϊβάν και αντιτίθεται σε κάθε μονομερή πρωτοβουλία που έχει στόχο να τροποποιήσει το στάτους κβο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ υπογραμμίζει πως η ειρήνη και η σταθερότητα στο στενό είναι ουσιώδεις για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή και τον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν υποστηρίζουν» την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, ενώ το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι συνεχίζει να θεωρεί την Ταϊβάν ως αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top