ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαλλαγή από το τέλος 0,4% επί πώλησης ακινήτων για σκοπούς εξόφλησης ΜΕΔ

Απαλλαγή από το τέλος 0,4% επί πώλησης ακινήτων για σκοπούς εξόφλησης ΜΕΔ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο που απαλλάσσει από την καταβολή του τέλους 0,4% για σκοπούς Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, άτομα που πώλησαν ακίνητη περιουσία ή μεταβίβασαν μετοχές για σκοπούς εξόφλησης Μη Εξυπηρετούμενου Δανείου.

Τη σχετική πρόταση νόμου υπέβαλε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης.

Συγκεκριμένα με τον νόμο που ψηφίστηκε απαλλάσσεται αναδρομικά ο δανειολήπτης από την καταβολή του τέλους, όταν το προϊόν της πώλησης ακίνητης περιουσίας ή μεταβίβασης μετοχών χρησιμοποιείται για καταβολή μέρους ή για εξόφληση μη εξυπηρετούμενου δανείου στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

Υπάρχει επίσης δέσμευση του Τμήματος Φορολογίας όπως τα ήδη καταβληθέντα τέλη κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 22ας Φεβρουαρίου 2021 και 17ης Νοεμβρίου 2022 επιστραφούν στα πρόσωπα, τα οποία τα έχουν ήδη καταβάλει κατά την υπό αναφορά περίοδο, εφόσον το τίμημα από τις πωλήσεις αυτές έχει χρησιμοποιηθεί για μείωση ή εξόφληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι με τη συγκεκριμένη νομοθεσία καλύπτεται ένα κενό που υπήρχε στο νόμο και βοηθούνται 3000 δανειολήπτες που παρείχαν την περιουσία τους για σκοπούς αναδιάρθρωσης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων απαλλάσσονται από ένα βάρος το οποίο ωστόσο για αυτούς είναι μεγάλο. Ωστόσο όπως είπε η φορολογία αυτή είναι 400 ευρώ στην πώληση ακινήτου 100,000 ευρώ και κάποιοι, ακόμα και εκατομμυριούχοι, βρήκαν ευκαιρία και άσκησαν πιέσεις ώστε να υπάρξει απαλλαγή όλων για τη συγκεκριμένη από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Νοέμβριο του 2023.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι παρόλο που τα ποσά είναι μικρά, όταν δοθεί φοροαπαλλαχτικό από το Κτηματολόγιο και μετά από κάποια χρόνια να στέλνονται 30,000 επιστολές και τους λένε ότι οφείλουν, πρόκειται για μια λάθος διαδικασία.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου συνεχάρη τον κ. Τρυφωνίδη και έδωσε τα εύσημα στην Επιτροπή Προσφύγων για τη λήξη μιας εκκρεμότητας για την οποία όπως είπε δεν ευθύνεται το Κοινοβούλιο, αλλά η καθυστέρηση της εκτελεστικής εξουσίας στην εφαρμογή του νόμου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top