ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως από Κομισιόν για νόμο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία

Πράσινο φως από Κομισιόν για νόμο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία

Το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του νόμου για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, εξασφάλισε η Κύπρος, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Σταύρο Σταύρου..

Το νέο πλαίσιο για το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας είχε θεσπιστεί τον Ιούνιο του 2023 και τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, η Επιτροπή είχε αρχικά εγκρίνει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 110 τμ. Ωστόσο, η Βουλή, σε συνεννόηση με την εκτελεστική εξουσία, αποφάσισε να αυξήσει τα τετραγωνικά σε 130 τ.μ. σημείο, το οποίο προκαλούσε ανησυχία στο ΥΠΟΙΚ για το κατά πόσον αυτή η αλλαγή μπορούσε να εγκριθεί από την Κομισιόν. Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί σε επανειλημμένες επαφές του ΥΠΟΙΚ με τον Επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση.

Ο νόμος, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή, προνοεί μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, για τα πρώτα 130 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού κατοικίας, αξίας μέχρι €350.000 και νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τις €475 χιλ. και το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν τα 190 τ.μ.

«Πρέπει να πω ότι καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες και από μένα προσωπικά, είχα συναντήσει επανειλημμένως τον Επίτροπο και τον Γενικό Διευθυντή της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης, και μετά από πολλές επεξηγήσεις και επιχειρήματα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% είτε μιλούμε για οικία είτε διαμέρισμα, και μιλούμε για 5% στα πρώτα 130 τμ μέτρα με αξία μέχρι €350.000, με την προϋπόθεση να μην ξεπερνά τα 190 τετ. μέτρα και μέγιστη αξία €475.000, δηλαδή όπως είχε εγκριθεί από τη Βουλή», ανέφερε ο κ. Κεραυνός.

Τα δημοσιονομικά μπορούν να αντιμετωπίσουν αναταράξεις

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση αν τα δημόσια οικονομικά είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις όποιες αναταράξεις και την όποια επιβράδυνση στην οικονομία, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι μπορούν, «ακριβώς επειδή ενεργούμε προληπτικά ως ΥΠΟΙΚ και ως κυβέρνηση και εφαρμόζουμε, όπως επανειλημμένα έχω πει, μια συνετή οικονομική πολιτική, ακριβώς για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε γεγονότα και εξελίξεις που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν».

Επομένως, είπε, «έχουμε ένα προϋπολογισμό πλεονασματικό για το 2024 και στα πλαίσια του καταρτισμού του προϋπολογισμού υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αναταράξεις και γεωπολιτικές εξελίξεις με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σοβαρό τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο - Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο οι τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο - Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο οι τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (22/5) στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας, παρά την έξοδο της Αλάμπρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top